Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Κόντρα Ρωσίας-Βουλγαρίας για την ενέργεια


Boulgaria diadilosi-1-NAIΤα λάθη του κ. Μπορίσοφ θα τα αισθανθεί η Βουλγαρία, είναι η εκτίμηση Ρώσων παραγόντων, μετά την παραίτηση του Βουλγάρου πρωθυπουργού και την προκήρυξη έκτακτων εκλογών (για τις 12 Μαΐου 2013) τέσσερις περίπου μήνες πριν από τις καθορισμένες.
Αρκετοί εμπειρογνώμονες στη Μόσχα και στη Σόφια συνδέουν ευθέως την ακύρωση της ολοκλήρωσης του πυρηνικού σταθμού με την αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και τις μαζικές ταραχές στη Βουλγαρία. Ωστόσο ο επικεφαλής του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Κονσταντίν Σίμονοφ έχει μια λίγο διαφοροποιημένη άποψη, που εξέφρασε στη «Φωνή της Ρωσίας». Περισσότερο θεωρεί ότι η Βουλγαρία ζημιώθηκε από την ακύρωση του αγωγού Πύργου-Αλεξανδρούπολης:
«Δεν νομίζω ότι η παραίτηση του Μπορίσοφ συνδέεται με την απόφαση σχετικά με το Μπέλενε. Αν
και η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού σε μερικά χρόνια, θα οδηγούσε φυσικά στη μείωση των τιμών. (…) Ο κ. Μπορίσοφ προφανώς θεωρούσε ότι ακολουθεί μια λογική ενεργειακή πολιτική, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνησή του έκανε πολλά λάθη, τις συνέπειες των οποίων θα αισθανθεί τα επόμενα λίγα χρόνια ο πληθυσμός της χώρας.
» Η άρνηση της ολοκλήρωσης της κατασκευής του Μπέλενε, θεωρώ ότι έπληξε ευθέως τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, η οποία θα μπορούσε με την έναρξη της λειτουργίας του σταθμού να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας στη βαλκανική αγορά. Όμως ακυρώνοντας το συμβόλαιο για την πυρηνική συνεργασία με τη Ρωσία, ο Μπορίσοφ ενήργησε εντέλει προς όφελος της Ρωσίας. Ο ρωσικός όμιλος «Ροσάτομ», ο οποίος έχει έτσι κι αλλιώς έναν τεράστιο όγκο σχεδίων υπό ανάπτυξη -35 ενεργειακές μονάδες σε 15 χώρες- απαλλάχθηκε από μια αμφιλεγόμενη παραγγελία, η οποία ουσιαστικά, δεν ήταν συμφέρουσα για τη Ρωσία.
» Οι εταιρείες μας εργάζονταν ήδη με πίστωση και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με τη Σόφια, πιθανώς θα χρειαστεί να γίνει μέσω διεθνούς διαιτησίας. Αλλά και για ποιο λόγο να παράγουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στη βουλγαρική αγορά; Γιατί να χτίσουμε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκεί, που εξάγουμε φυσικό αέριο».
Ως προς την εκτίμησή τους για την ακύρωση του αγωγού Πύργου-Αλεξανδρούπολης, εκεί οι Ρώσοι είναι απόλυτοι. Θεωρούν ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει από τη μεταφορά πετρελαίου -παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων- 30 εκατ. δολ. ετησίως και μελλοντικά ακόμη και 50 εκατ.
Μπορεί σ’ εμάς στην Ελλάδα, το ποσό να μη φαίνεται μεγάλο, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε., σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat, όπου ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ και το επίπεδο της ανεργίας είναι ήδη πάνω από το 10%.
Φτώχεια, διαφθορά, εγκληματικότητα, μέτρα αυστηρής λιτότητας, μείωση του βιοτικού επιπέδου, αυτός είναι ο προσωπικός απολογισμός, που καταλόγισαν οι πολίτες στον πρώην πρωθυπουργό τους. Την υπόσχεσή του ότι θα μειώσει κατά 8% τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας οι άνθρωποι που διαδήλωσαν ήταν αργά για να τις ακούσουν.
Ο υπογραφόμενος ομολογεί, ότι από τη στιγμή που μας είπαν πως θέλουν για εμάς μισθούς Βουλγαρίας, παρακολουθεί ανελλιπώς την εκεί κατάσταση, με πρώτη διαπίστωση βέβαια, πως παρά τους απελπιστικά χαμηλούς μισθούς (150 ευρώ ο κατώτερος) όχι μόνον δεν προσελκύσθηκαν νέες επενδύσεις, αλλά υπήρξε και αποχώρηση πολλών επιχειρήσεων, αφού το ημερομίσθιο είναι μόνον ένας από τους 10 παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος προϊόντος..
Η Βουλγαρία έλπιζε πως το βιοτικό της επίπεδο θα φτάσει το 60% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου μέχρι το 2020. Τώρα ο χρόνος επιμηκύνεται. Βρίσκεται δε μεταξύ των 10 πιο δυστυχισμένων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ για τις πιο ευτυχισμένες και τις πιο δυστυχισμένες χώρες του πλανήτη.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το επίπεδο της ευτυχίας στη χώρα βρίσκεται στα χαμηλότερα, αφού το μέσο εισόδημα στη Βουλγαρία είναι 40 φορές χαμηλότερο από το ανώτερο όριο και οι κάτοικοι ζουν έως 27 χρόνια λιγότερο από ό,τι στις χώρες που κρίνονται ως οι πιο ευτυχισμένες.
Στην κορυφή του καταλόγου των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου βρίσκεται η Δανία και η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται με την Φινλανδία και τη Νορβηγία.
Οι συντάκτες της μελέτης αυτής τονίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα χρήματα δεν αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα στις ταξινομήσεις, αλλά λαμβάνονται υπόψη η υγεία, η αίσθηση της ελευθερίας, οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις, η σταθερότητα στην οικογένεια, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και η έλλειψη της διαφθοράς.
Ο Μακεδών – voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου