Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Κρίσιμο το συνέδριο της ΓΣΕΕ-Πώς παρατάσσονται οι παρατάξεις

Θα σηματοδοτήσει το «τέλος» του θεσμού ή την αφετηρία ανατροπής των πάντων
Κρίσιμο το συνέδριο της ΓΣΕΕ
Πώς παρατάσσονται οι παρατάξεις - Διεργασίες για έλεγχο των συνέδρων Σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές και εν μέσω πλήρους σχεδόν αδιαφορίας εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, πραγματοποιείται το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη, το διάστημα 21-24 Μαρτίου.
Η κορυφαία συνδικαλιστική διαδικασία της Συνομοσπονδίας θα σηματοδοτήσει με το αποτέλεσμά της είτε το «τέλος» του θεσμού, αν δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες (όσες απομένουν) της τάξης που εκπροσωπεί, είτε την αφετηρία ανατροπής μέτρων και δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης που κατήργησαν νόμους, θεσμούς, εργατικά δικαιώματα, επέβαλαν την πιο ακραία λιτότητα, τη φοροεπιδρομή σε βάρος των μεσαίων και των κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων, καταδίκασαν
στην ανεργία 1,5 εκατ. πολίτες και φτωχοποίησαν τη μισή Ελλάδα.
Σε αντίθεση με την «ακινησία» που παρατηρείται εν όψει της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του καθορισμού του κατώτατου μισθού από 1.4.2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο (!), σύμφωνα με τις εντολές της «τρόικας» και των δανειστών, κορυφώνονται οι εσωπαραταξιακές ζυμώσεις για τον έλεγχο των συνέδρων και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Η κινητικότητα αυτή αφορά κυρίως τις δύο μεγάλες μέχρι πρότινος συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), με πιο σοβαρό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:
= Οι περίπου 185 σύνεδροι της ΠΑΣΚΕ μέχρι στιγμής είναι αντιμέτωποι και καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια: Αυτό της «επίσημης» ΠΑΣΚΕ, που εκφράζει την τωρινή ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Παναγόπουλο (σ.σ.: στηρίζεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ), και ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο που καταρτίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, ο οποίος καταγγέλλει ανοιχτά την επίσημη ΠΑΣΚΕ για ανοχή στις μνημονιακές πολιτικές. Ο κ. Φωτόπουλος φαίνεται να επηρεάζει 40-50 συνέδρους της ΠΑΣΚΕ και κατηγορηματικά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο το όνομά του να συνυπάρξει στο ίδιο ψηφοδέλτιο με αυτό του κ. Παναγόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιέσεις που ασκεί ομάδα ισχυρών συνδικαλιστών να αποσύρει ο νυν πρόεδρος της ΓΣΕΕ την υποψηφιότητά του, προκειμένου η ΠΑΣΚΕ να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου με ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο, απορρίπτονται από τον κ. Παναγόπουλο. Έτσι, αν ο συγκεκριμένος συνδικαλιστικός χώρος φτάσει «διχοτομημένος» στις κρίσιμες εκλογές, η ΠΑΣΚΕ θα χάσει την πρωτιά και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανασύνθεση του πολιτικοσυνδικαλιστικού σκηνικού, είτε με συμμαχία της «επίσημης» ΠΑΣΚΕ με τη ΔΑΚΕ είτε με την ανάδειξη συνεργασιών μεταξύ των σκληρών αντιμνημονιακών συνδικαλιστικών δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ/Φωτόπουλου - Αυτόνομης Παρέμβασης και ΠΑΜΕ, εφόσον εγκαταλείψει τον απομονωτισμό της). Σημειώνεται ότι η Αυτόνομη Παρέμβαση, με επικεφαλής τον Γ. Γαβρίλη (και υπεύθυνο εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ) και τον Ζ. Πεπέ, σε όλες τις πρόσφατες αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων σημειώνει σημαντική αύξηση των δυνάμεών της, που όμως δεν πρόκειται να απεικονιστεί στο συνέδριο, καθώς οι εκπρόσωποι σε αυτό έχουν εκλεγεί πριν από 3-4 χρόνια. Συνεπώς, υπό μια έννοια, τίθεται και θέμα γνησιότητας της εκπροσώπησης στο συνέδριο.
Μικρότερης έκτασης πρόβλημα (από αυτό της ΠΑΣΚΕ), εσωπαραταξιακό, φαίνεται να αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει διαγραφεί από τη ΝΔ ύστερα από παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Συγγρού για τις απεργιακές επιλογές της συγκυβέρνησης. Οι σχέσεις του κ. Κιουτσούκη με την ηγεσία της ΝΔ, και πιο συγκεκριμένα με τον γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων Φίλ. Ταυρή, φαίνονται να εξομαλύνονται, καθώς ο τελευταίος σε πρόσφατη σύναξη της ΔΑΚΕ διαβεβαίωσε (και τον κ. Κιουτσούκη) ότι «η ΝΔ δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά της ΔΑΚΕ και ότι το ενδιαφέρον της ηγεσίας επικεντρώνεται στην ανάγκη να εμφανιστεί η παράταξη με ένα και ενιαίο ψηφοδέλτιο...» Αντιθέτως, οι σχέσεις του κ. Κιουτσούκη με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Πουπάκη έχουν διαρραγεί, με τον πρώην πανίσχυρο πρόεδρο της ΔΑΚΕ να υποστηρίζει ότι «ήλθε η ώρα της ανανέωσης των στελεχών της παράταξης» και να προωθεί συνδικαλιστή από τον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων.
Είναι προφανές ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών είναι σοβαρότερες από τις επίσημες εξηγήσεις που δίνονται, οι οποίες αναφέρονται σε θέματα πολιτικοσυνδικαλιστικής τακτικής και στρατηγικής της ΔΑΚΕ και αναμένεται να ξεκαθαριστούν στο συνέδριο με τις τοποθετήσεις των άμεσα εμπλεκομένων. Ο κ. Κιουτσούκης υποστηρίζει πάντως ότι στηρίζεται από το 80% των 110 συνέδρων που θα εκπροσωπήσουν τη ΔΑΚΕ και αποκλείει δυσάρεστες εκπλήξεις μετά και τη στήριξη που του παρείχε η Συγγρού.
Με ενιαία γραμμή εμφανίζεται εν όψει του συνεδρίου το ΠΑΜΕ, που θα εκπροσωπηθεί από 90 συνέδρους, και αναμένει ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις του και στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ. Στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων το ΠΑΜΕ απέχει.
Όλα όμως θα κριθούν όταν θα τεθούν ενώπιον των συνέδρων ψηφίσματα για τις προτεραιότητες και τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ, καθώς και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων, όπως η ανεργία, η στήριξη των ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, η διασφάλιση των μισθών και των ημερομισθίων, η επανάκτηση εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.
Ακύρωση των Μνημονίων και των καταστροφικών για τον λαό συνεπειών τους θα ζητήσουν οι 45 σύνεδροι της Αυτόνομης Παρέμβασης, που θα ταχθούν υπέρ της μετατροπής του συνεδρίου σε «μεταβατικό», για να ακολουθήσει η εκκαθάριση του μητρώου της ΓΣΕΕ (σ.σ.: υπάρχουν καταγγελίες για επανεμφάνιση του νοσηρού φαινομένου των σωματείων-μαϊμού) και να ξεκινήσουν –επιτέλους– οι διαδικασίες για ενοποίηση με την ΑΔΕΔΥ, καθώς η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στοχεύει στα ίδια αποτελέσματα: φτωχοποίηση-εξαθλίωση.
Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
το παρον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου