Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κατάληψη και αναταραχή στο ΤΕΙ της Καβάλας – Συνεχίζονται…

Κατάληψη και αναταραχή στο ΤΕΙ της Καβάλας – Συνεχίζονται…

Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΤΕΙ Καβάλας. Αυτό αποφάσισε χθες η συνέλευση των σπουδαστών. Η κατάληψη θα συνεχιστεί ως την Τρίτη 2 Απριλίου, όταν και θα γίνει νέα συνέλευση. Πλέον υπάρχει πρόβλημα με το τρέχον εξάμηνο που κινδυνεύει να χαθεί. Η διοίκηση του ιδρύματος εξετάζει πιθανές λύσεις για αυτό το πρόβλημα (εφόσον η κατάληψη λήξει), με πρώτη πιθανή την παράταση του 6μηνου για μία ή δύο εβδομάδες.
Χθες ταυτόχρονα με την συνέλευση των σπουδαστών έγιναν συνελεύσεις και στα τμήματα και τις σχολές. Η έκτακτη συνέλευση των καθηγητών του τμήματος Τεχνολόγων Πετρελαίου δεν κατέληξε πουθενά. Για αυτό το λόγο θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί. Ήταν μια πολύωρη διαδικασία γεμάτη εντάσεις. Την συνέλευση παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ιδρύματος Νάσος Μητρόπουλος. Στην διάρκεια της συνέλευσης αναφέρθηκαν προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, όταν το τμήμα απέκτησε νέο προσανατολισμό προς το φυσικό αέριο και την χημεία. Συνέλευση έκαναν χθες
οι καθηγητές της ΣΔΟ. Αποφάσισαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
Για την πρόταση που αφορά στη σχολή ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, «Το τμήμα με κωδικό μηχανογραφικού 586 και επωνυμία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ δεν υπάρχει στο νέο», διαπιστώνουμε ότι η σχολή Διοίκησης και Οικονομίας περιλαμβάνει μόνο τα δύο επόμενα τμήματα:α)TMHMA ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ β)TMHMA ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ διαμαρτυρόμαστε έντονα και απαιτούμε τα επόμενα:
Το Τμήμα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (κωδικός 586) να παραμείνει ως αυτόνομο τμήμα στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, διότι: 1. Γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών είναι η σύζευξη μεθόδων και γνώσεων από τα επιστημονικά πεδία της Πληροφορικής, της Διοικητικής Επιστήμης και της Οικονομίας, με στόχο την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των υπολογιστών προς όφελος των ανθρώπων και των επιχειρήσεων και οργανισμών. Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών, είναι συνεκτικό, καινοτόμο και καλύπτει ένα ενιαίο πεδίο διεπιστημονικού περιεχομένου. Το κριτήριο Κ8 που αναφέρετε στο έγγραφό σας «Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» εφαρμόζεται ακριβώς στην περίπτωση του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών.
2. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Υπουργείο, οι πρωτο-εισερχόμενοι (από τα ημερήσια γενικά λύκεια) φοιτητές στο τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών, είχαν δηλώσει το 2012 κατά 34,7%, το τμήμα στις πρώτες προτιμήσεις τους (1η-6η), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους πρωτο-εισερχόμενους το 2011 ήταν 48,2% και για το 2010 41,9%. Πως λοιπόν οι φοιτητές αυτοί (περίπου 700) καλούνται να αλλάξουν το γνωστικό αντικείμενο σπουδών τους το οποίο έχουν επιδιώξει στις πρώτες προτιμήσεις τους;
3. Το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών ανήκει στην πρώτη δεκάδα των Τμημάτων ΑΕΙ που υποβλήθηκαν με επιτυχία σε εξωτερική αξιολόγηση και διαθέτει το πρώτο στην Ελλάδα αυτοδύναμο ΠΜΣ, που λειτουργεί αυτοχρηματοδοτούμενο με 67 ενεργούς μεταπτυχιακούς φοιτητές. Άξια λόγου είναι η ανάπτυξη από το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών εργαστηρίου εξιχνίασης οικονομικού εγκλήματος, πλεονέκτημα από το οποίο αναμένεται να επωφεληθεί τα μέγιστα ο κρατικός μηχανισμός. Το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών είναι το τρίτο σε μέγεθος Τμήμα του ΤΕΙ Καβάλας, ενώ σύμφωνα με σχετική έρευνα οι απόφοιτοί του έχουν τον -σε σχέση με αποφοίτους άλλων Τμημάτων – μικρότερο χρόνο αναμονής για εξεύρεση εργασίας και επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών διαθέτει επαρκή αριθμό διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων με πλούσιο ερευνητικό έργο, και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.
4. Με τη διατήρηση λοιπόν του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, ικανοποιούνται τα επόμενα από κριτήρια του σχεδίου Αθηνά που αναφέρονται στο έγγραφό σας: Κ1.4: Ελάχιστος αριθμός Τμημάτων ανά Σχολή.
Κ1.5: Ελάχιστος αριθμός ΔΕΠ/ΕΠ. Κ4.5: Διαθέσιμες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης- θεωρητικής και εργαστηριακής- και φοιτητικής μέριμνας Κ4.6: Ερευνητική δραστηριότητα και διεθνής αναγνώριση Κ4.7: Απορρόφηση αποφοίτων στον επαγγελματικό στίβο Κ4.8: Μεταπτυχιακές σπουδές και απονεμόμενα διδακτορικά Κ4.9: Αξιολόγηση από τους φοιτητές του Τμήματος Κ4.10: Συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής και αποδοχή από την τοπική κοινωνία Κ5: Η συμφωνία με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και η οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας . Κ7: Η ενδυνάμωση της συλλογικής δράσης των ιδρυμάτων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυτών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κ8: Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για τν ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Για τους παραπάνω λόγους η πρόταση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Καβάλας για το σχέδιο Αθηνά είναι: η διατήρηση του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών
η διατήρηση της ονομασίας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η μετονομασία του τμήματος Λογιστικής σε Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
 proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου