Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Γιάννης Βρούτσης: Άμεση αναστολή συντάξεων για όσους δεν απογράφηκαν



Σε άμεση αναστολή καταβολής συντάξεων για εκείνους τους συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν κατά τα έτη 2012 και 2013 ζητά με κατεπείγουσα εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με εγκύκλιο που εστάλη προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης ο κ. Βρούτσης ζητά από τους διοικητές των ασφαλιστικών φορέων να αποστείλουν έως τις 12 Απριλίου του 2013 στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ τον επικαιροποιημένο αριθμό των αναπόγραφων συνταξιούχων των ετών 2011, 2012 και 2013, το μηνιαίο ποσό σύνταξης αυτών και τις ημερομηνίες έναρξης αναστολής πληρωμής των αντίστοιχων συντάξεων.

Στόχος του υπουργείου πέρα από την εξοικονόμηση πόρων είναι και να δοθεί ένα τέλος στις περίφημες συντάξεις «μαϊμού».

Στην ίδια εγκύκλιο καλούνται οι πρόεδροι των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης

να ενημερώσουν και για τις ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων που έχουν δοθεί σε μη δικαιούχους.

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, επί συνόλου 4.390.378 συντάξεων εμφανίζονται 167.364 με κενά ή άκυρα ΑΜΚΑ (απόκλιση 3,81%) και 152.311 με κενά ή άκυρα ΑΦΜ (3,46%),ενώ έχουν εντοπιστεί 15.882 συντάξεις με ταυτόχρονα κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, για τις οποίες έχει ήδη δοθεί οδηγία άμεσης αναστολής τους.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει, ότι «η μη πλήρης ταυτοποίηση των στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για το σύνολο των συνταξιούχων μπορεί να ακυρώσει το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας». Τονίζει δε ότι αποτελεί «χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δημοσίου και ασφαλιστικών οργανισμών, να επιτελέσουν το θεσμικό τους χρέος και να συνδράμουν άμεσα στο τεράστιο εγχείρημα της εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος».

Στην εγκύκλιο προβλέπεται επίσης ότι, εφόσον κατά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργηθεί μεταξύ των Ταμείων, του Δημοσίου και της ΗΔΙΚΑ στις 10/04/2013, διαπιστωθούν κενοί ή άκυροι ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ των συνταξιούχων, θα ανασταλεί προσωρινά η σύνταξη που επρόκειτο να καταβληθεί κατά το μήνα αυτό. Η σύνταξη επαναχορηγείται άμεσα με την κατάθεση του ελλείποντος στοιχείου στον αρμόδιο φορέα.


iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου