Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Μοιράζει πόνο στους κινδυνολόγους η ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση της Τρόϊκας


Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η τρόικα των διεθνών πιστωτών, σημειώνοντας πως λίγο μόνο θέματα παραμένουν ανοικτά. 


Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου προκειμένου να συνεχίσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν διεξάγει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί, αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Καθώς τα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν με πρόσθετες τεχνικές εργασίες, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να επιτρέψει το έργο αυτό να ολοκληρωθεί. Η αποστολή σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου,μέσα σε δύο εβδομάδες, για να αποτρέψει μεγαλύτερες πιέσεις για περικοπές στο δημόσιο αλλά και για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και το 2013.

Η σημερινή δήλωση της Τρόικας πάντως δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο , ενώ εκτιμάται ότι γίνεται για να καθησυχάσει διεθνείς αγορές και ξένες κυβερνήσεις που τυχόν ανησυχούν για την άκαρπη ως τώρα α΄ φάση της διαπραγμάτευσης.

Παρότι στην κυβέρνηση θεωρούν την δόση εξασφαλισμένη όμως, στα περισσότερα ζητήματα η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε απροετοίμαστη και «ανοιχτή» για πιέσεις, δίνοντας λαβές στην Τρόικα να επιβάλει την δική της ατζέντα.

"Όλα τα θέματα είναι ακόμα ανοικτά και θα κλείσουν «πακέτο» όλα", τόνιζαν αρμόδια στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη. Από όλα τα «μέτωπα» όμως, δύο είναι τα πιο καυτά:

- φόροι ακινήτων: η Τρόικα δεν πείθεται από τις υποσχέσεις πως ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι έτοιμος να εφαρμοστεί στο β΄εξάμηνο του 2013. Τα ίδια άκουγε και όταν έφευγε από την Αθήνα τον Δεκέμβριο που πέρασε, αλλά οι πολιτικές ζυμώσεις και αντιδράσεις «πάγωσαν» τις διαβουλεύσεις στην διακομματική επιτροπή για το σχεδιασμό του νέου φόρου. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει να αρχίσει να εισπράττεται ο φόρος στο δ΄τρίμηνο του 2013, αλλά ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν τι φορολογείται και με ποιους συντελεστές (πχ αγροτεμάχια, ακίνητα της Εκκλησίας κλπ). Στο Μεσοπρόθεσμο έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 3,2 δισ. αλλά η Τρόικα δεν έχει εμπιστοσύνη και αν θα μπορεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας να διασφαλίσει την είσπραξή τους. Ουσιαστικά δεν υπάρχει βάση συζήτησης και για αυτό επιμένει στη διατήρηση του ενιαίου τέλους ακινήτων (το γνωστό «χαράτσι» δηλαδή που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ) που το θεωρεί πιο «σίγουρο» έσοδο και, με βάση της διαφαινόμενη στάση του Αρείου Πάγου, δεν καταρρίπτεται τελικά από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει ότι άμεσα, μέσα στο μήνα, φέρνει νόμο που καθιερώνει νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, που θα αποτελεί και τη βάση υπολογισμού του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα (το Μεσοπρόθεσμο δίνει διορία μέχρι τέλη Μαρτίου). Έτσι θέλει να κερδίσει πίστωση χρόνου έως το καλοκαίρι τουλάχιστον, για να λάβει η κυβέρνηση τις δύσκολες αποφάσεις για το εύρος και τους συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει ΦΑΠ, ΤΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ.

- αλλαγές στο δημόσιο: αν και αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απουσίαζε από τη χθεσινή σύσκεψη. Η Τρόικα θεωρεί απαράδεκτη την καθυστέρηση στα οργανογράμματα για το «νέο Δημόσιο». Θα έπρεπε, θεωρούν, να είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών, για να φανεί τι καταργείται και τι μένει. Θα έπρεπε τώρα να προχωρούσε η αξιολόγηση του προσωπικού, για να διαπιστωθεί πώς και πόσοι θα καλύψουν τις ανάγκες του δημοσίου, αλλά και ποιοι περισσεύουν. Οι ελεγκτές δεν βάζουν την υπογραφή τους χωρίς διασφαλίσεις πως μέσα σε τρεις μήνες θα υπάρχει ένα σαφές πλάνο αποχωρήσεων που θα οδηγεί σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα στοιχεία για τις αποχωρήσεις προσωπικού από το δημόσιο στη διετία 2014-2015, ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος για μείωση κατά 150.000 των υπαλλήλων, εν σχέσει με το 2010.

Πολύ πιο εύκολα όμως, όπως όλα δείχνουν, θα έρθουν για τα άλλα θέματα σε συμφωνία η κυβέρνηση και η Τρόικα, μόλις επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα. Για τις ρυθμίσεις χρεών υπάρχουν συγκεκριμένα εναλλακτικά σενάρια και η Τρόικα ζητά διαρκώς επιπλέον στοιχεία και διευκρινίσεις για να «επαληθεύσει» όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, ώστε να διασφαλίσει πως συμφωνήθηκε ό,τι εννοούσαν και όχι … ό,τι κατάλαβε ο καθένας.

Συγκεκριμένα:


- χρέη σε εφορία και Ταμεία: η λύση θα είναι παρόμοια, όχι κοινή όμως για τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Εξετάζονται διάφορα σενάρια και μετριούνται οι επιπτώσεις. Σημασία δίνουν στο να σιγουρευτούν για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από κάθε μία. Επί της ουσίας δεν υπάρχει άρνηση, οι αποφάσεις όμως καθυστερούν επειδή οι ελεγκτές δείχνουν επιφύλαξη για το αν και κατά πόσον είναι ρεαλιστικό κάθε σενάριο που εξετάζεται, για να εξαντλήσουν κάθε εναλλακτική λύση πριν καταλήξουν. Αισθάνονται ότι δεν έχουν πίεση χρόνου για να καταλήξουν, όσο παραμένουν εκκρεμή και τα άλλα ζητήματα, με συνέπεια να καθυστερεί η σύνταξη της τελικής έκθεσης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσεως του Μαρτίου –που μετατίθεται πλέον και επισήμως για Απρίλιο.

- χρέη στις τράπεζες: οι ελεγκτές κάνουν προβολές και «τσεκάρουν» κάθε πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης. Ζητούν επιπλέον στοιχεία και δοκιμάζουν κάθε παράμετρο, για να διασφαλίσουν ότι οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από τη νέα ρύθμιση θα είναι μικρή. Δεν θέλουν επ’ουδενί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το κόστος για τις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Σταθμίζουν τι θα σήμαινε κάθε πρόταση και τι θα πείραζε αν ήταν αυστηρότερες οι τελικές διατάξεις από εκείνες που προτείνει η ελληνική πλευρά. Για αυτό δοκιμάζουν και μοντέλο ρύθμισης που θα καλύπτει δάνεια ύψους μέχρι 125.000 ευρώ (το 5πλάσιο δηλ. του ετήσιου εισοδήματος του δανειολήπτη που θα μπει σε ρύθμιση και το οποίο κατ΄ανώτατον όριο, συμφωνείται να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ το χρόνο).

 
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου