Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μία σύμβαση εργασίας σε κάθε «οικογένεια ανέργων»


 

Eιδικό πρόγραμμα, που θα απευθύνεται σε ανέργους, οι οποίοι ζουν σε νοικοκυριά χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο, έχει προωθήσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στο υπουργείο Εργασίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση, ενώ στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας γενικών καθηκόντων σε δήμους για χρονικό διάστημα πέντε μηνών. Οι άνεργοι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν αμοιβή 490 ευρώ τον μήνα, ενώ σε 427 ευρώ θα ανέρχεται ο μισθός των ανέργων που είναι κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταθέσει ο ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, υπηρεσίες φροντίδας, και κοινωνικές, ενώ θα τους παρέχεται
ασφαλιστική κάλυψη. Το πρόγραμμα, εφόσον εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Ενδεικτικά τα προγράμματα που θα μπορούν να απασχοληθούν οι άνεργοι είναι:
Τα έργα
  • Εργα κοινωφελούς χαρακτήρα όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.
  • Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κ.λπ.
  • Κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία
  • Οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.
Ενταξη των δήμων
Οι δήμοι μετά τη δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης του ΟΑΕΔ υποβάλλουν αίτηση για ένταξη και χρηματοδότηση της Πράξης συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και στοιχεία καθώς και τα σχετικά έγγραφα, όπως θα εξειδικεύονται στη σχετική πρόσκληση του Οργανισμού, στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ.
Μετά τη διαδικασία της άμεσης αξιολόγησης των αιτήσεων, ο ΟΑΕΔ θα ολοκληρώνει τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών και εφόσον τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ο διοικητής του ΟΑΕΔ θα εκδίδει την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση.
Ποιοι θα είναι δικαιούχοι και πώς θα προσληφθούν
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν εγγεγραμμένοι άνεργοι μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και επίσης, Ελληνες πολίτες, πολίτες Κρατών μελών της Ε.Ε, Βορειοηπειρώτες, Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ιμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εργασίας», οι άνεργοι, μετά από δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ, θα υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο μία αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, για την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων, ενώ θα επιλέγουν μέχρι τρεις φορείς (δήμους), κατά σειρά προτίμησης.
Η ηλεκτρονική αίτηση θα υποβάλλεται μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται στη σχετική πρόσκληση, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) του Ο.Α.Ε.Δ. στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.
Εν συνεχεία ο Ο.Α.Ε.Δ. θα επεξεργάζεται ηλεκτρονικά τις αιτήσεις των ανέργων, υποψηφίων για την απασχόληση τους σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων και θα κατατάσσει με μηχανογραφικό τρόπο, τους υποψηφίους σε έναν προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων κατά αλφαβητική σειρά.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΑΕΔ, ο πίνακας Κατάταξης Ανέργων θα καταρτίζεται από τον Ο.Α.Ε.Δ. και θα υπογράφεται από τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. ή από άλλο όργανο που ορίζεται με απόφασή του οργανισμού. Ο προσωρινός Πίνακας Κατάταξης ανέργων καθώς και ο πίνακας αποκλειομένων θα αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Ο.Α.Ε.Δ.
Εφόσον ο ΟΑΕΔ εγκρίνει τις προσλήψεις, ο εκάστοτε Δήμος θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στις προσλήψεις των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 ανέργων εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών.
ΑΜΟΙΒΗ
Με 490 ευρώ τον μήνα προτείνεται να αμείβονται οι άνεργοι άνω των 25 ετών και με 427 ευρώ οι άνεργοι κάτω των 25 ετών. Η εργασία τους θα έχει πεντάμηνη διάρκεια
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ
 
ΕΘΝΟΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
1. Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας
Για τους πρώτους 12 μήνες
1 μονάδα
Για τους επόμενους 12 μήνες
1,5 μονάδα
Για τους επόμενους 12 μήνες
2 μονάδες
2. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου, για το μέλος της οικογένειας-στόχου που δεν υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα
Για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες
1 μονάδα
Για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες:
1,5 μονάδα
Για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες:
2 μονάδες
3. Η ύπαρξη ανήλικου παιδιού
(για καθένα από τα ανήλικα τέκνα)
10 μονάδες
4. Η οικογενειακή κατάσταση
(διπλάσιες μονάδες για τη μονογονεϊκή)

5. Το οικογενειακό εισόδημα
Από 0,00 ευρώ έως 10.000,00 ευρώ
30 μονάδες
Από 10.001,00 ευρώ έως 20.000,00 ευρώ
20 μονάδες
Από 20.001,00 ευρώ έως 30.000,00 ευρώ
10 μονάδες
Από 30.001,00 και άνω
0 μονάδες
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου