Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο ευρύτερος Ελληνισμός οφείλει να στηθεί ξανά στα πόδια του υπερήφανος και αξιοπρεπής, δυνατός και σεβαστός


Ο Ν. Αναστασιάδης πάει στον Αντ. Σαμαρά
Οι ελλαδοκυπριακές σχέσεις της τελευταίας 60ετίας πέρασαν από σαράντα κύματα. Οι Έλληνες της Κύπρου από χιλιετηρίδων πάντα κοίταζαν προς δυσμάς, πότε θα φανούν ελληνικές τριήρεις για να τους ελευθερώσουν από βαρβαρικούς ζυγούς.
Μετά την ανεξαρτησία, οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας γεμίζουν δεκάδες τόμους. Τόσον υπήρξαν κυματώδεις, ταραχώδεις και συχνά τρικυμιώδεις. Μέχρι ρήξεως και απορρίψεως. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, μεταβαίνει σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα, την πρώτη επίσκεψή του από της ανάληψης της εξουσίας. Είναι ορθή και επιβαλλόμενη η επίσκεψη αυτή, για πολλούς λόγους: Πολιτικούς, οικονομικούς αλλά και προσωπικούς. Προεκλογικά όπως και κατά την ομιλία εγκατάστασής του, ενώπιον της Βουλής, ο Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίζουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις άριστες με την Ελλάδα σχέσεις». Παρέλκει να επισημανθεί ξανά πως
χωρίς την Ελλάδα, η Κύπρος δεν μπορεί να επιβιώσει. Και αν χαθεί η Κύπρος, η Ελλάδα θα ματώσει εθνικά και ανήκεστα.
Οι λόγοι, λοιπόν, της επίσκεψης είναι πρώτιστα πολιτικοί και οικονομικοί. Η Κύπρος συναίνεσε στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων χωρίς να απαιτήσει ανταλλάγματα από τους εταίρους για τις κυπριακές τράπεζες που επιχειρούν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, η Κύπρος «έσωσε» την Ελλάδα και οι τράπεζές της φορτώθηκαν γύρω στα 4,5 δισεκ. ευρώ, που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και εξ αυτού βάζουν θηλιά στον λαιμό της κυπριακής οικονομίας. Οι πληροφορίες υποβάλλουν πως ο Ν. Αναστασιάδης θα αιτηθεί από τον Αντ. Σαμαρά όπως η Ελλάδα αναλάβει μέρος αυτού του ποσού και να στηρίξει τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα αποδεχθεί την κυπριακή παράκληση, θα μειωθεί σημαντικά το βάρος από το δάνειο, που η Κύπρος αναμένεται να πάρει από τον Μηχανισμό Στήριξης, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος μας να καταστεί βιώσιμο. Φαίνεται πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, προλείανε το έδαφος. Θα φανεί αύριο Δευτέρα αν θα έχουμε θετική διέξοδο, αφού μια τέτοια ενέργεια έχει και τις ευλογίες της Φρανκφούρτης.
Από την άλλη, είναι αναμενόμενο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ενημερώσει λεπτομερώς τον Κύπριο Πρόεδρο για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Όπως συνάγεται, ο Ερντογάν έθεσε ξανά και ευθέως θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στο Αιγαίο και στην Κύπρο, επισείοντας τη διάφανη απειλή επιθετικών αντιδράσεων της Τουρκίας, σε περίπτωση που Ελλάδα και Κύπρος δεν συναινέσουν. Ο Πρωθυπουργός του Αττίλα γνωρίζει σε ποια δεινή οικονομική θέση βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος, και γι’ αυτό εκβιάζει τόσο στα ενεργειακά όσο και στο Κυπριακό. Ήδη οι ΗΠΑ συνεπικουρούν την τουρκική θέση για συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αρχιπελάγους και της Αν. Μεσογείου, ενώ η Τουρκία εξήγγειλε νέες παράνομες έρευνες σε ελληνικά θαλασσοτεμάχια. Είναι αυτονόητο ότι Σαμαράς και Αναστασιάδης πρέπει να συντονιστούν στο πολιτικό, διπλωματικό, ενεργειακό και, προπάντων, στο αμυντικό πεδίο, για να στομώσουν οποιεσδήποτε τουρκικές ενέργειες. Και, φυσικά, πρέπει να συνεργαστούν και εντός της ΕΕ και στο ΕΛΚ.

Όμως, προηγουμένως, οι δυο άνδρες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Φαίνεται ότι παρατηρείται κάποια ψυχρότητα, που ανάγεται σε ενέργειες αμφοτέρων. Όταν ο Αντ. Σαμαράς ήταν ακόμα αντιπολίτευση και τασσόταν εναντίον του μνημονίου για την Ελλάδα, σε θυελλώδη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Ν. Αναστασιάδης συντάχθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους και ο Σαμαράς έμεινε μόνος. Όταν ο Σαμαράς προσκλήθηκε πέρσι και μίλησε στο ετήσιο μνημόσυνο του μ. Τάσσου, άφησε σαφέστατες αιχμές εναντίον όσων υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν, δηλαδή και κατά του Ν. Αναστασιάδη. Όταν προ μηνός και πλέον πραγματοποιήθηκε σύνοδος του ΕΛΚ στη Λεμεσό, διάφοροι συμμετέχοντες και δη ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ μίλησαν με θερμά λόγια και σιγουριά για τον επόμενο Πρόεδρο της Κύπρου, τον Ν. Αναστασιάδη. Ο Αντ. Σαμαράς τήρησε αυστηρή ουδετερότητα. Προφανώς, επειδή δεν ήθελε να κατηγορηθεί για ανάμιξη στα προεκλογικά της Κύπρου, ή μήπως εξαιτίας της κάποιας ψυχρότητας με τον Ν. Αναστασιάδη;
Βεβαίως, σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης δεν είναι πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά της Κύπρου. Άρα, δεοντολογικά, καθηκόντως και αδελφικά, ο Αντ. Σαμαράς καλείται να συνεργασθεί με τον νέο Κύπριο Πρόεδρο. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει μέσα σε θερμό κλίμα συναντίληψης των κινδύνων, των απειλών, των εκβιασμών και των πιέσεων που αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν, κυρίως από την Τουρκία. Τους Έλληνες δεν ενδιαφέρουν πιθανές προσωπικές πικρίες. Ο ευρύτερος Ελληνισμός οφείλει να στηθεί ξανά στα πόδια του υπερήφανος και αξιοπρεπής, δυνατός και σεβαστός. Ενώπιον της σωτηρίας της Ελλάδας και της Κύπρου, Σαμαράς και Αναστασιάδης πρέπει να εμφανιστούν και να συνεργαστούν ως μία γροθιά, μία δύναμη και με αταλάντευτη αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα. Να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα, ειδικά προς την Τουρκία, ότι οι σχεδιασμοί και οι εκβιασμοί της δεν θα περάσουν. Και προς τους εταίρους μας, ότι στο εξής οφείλουν να μας σέβονται, επειδή κι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας.
Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου