Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

«Αποκεφάλισε» Μέργο και Αθανασόπουλο ο Αντώνης Σαμαράς


Όταν πριν από μερικές ημέρες γράφαμε ότι ο Σαμαράς πρέπει να πάρει το φραγγέλιο και να κόψει κεφάλια, περιμέναμε ότι θα κάνει την κίνησή του. Ίσως όχι τόσο γρήγορα, πιστεύαμε όταν θα γινόταν ο ανασχηματισμός. 

Ωστόσο, η «βόμβα» έσκασε Σαββατιάτικα καθώς μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας «αποκεφάλισε» τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Μέργο και τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκη Αθανασόπουλο γνωστό και σαν «Τογιότα». Πριν από λίγο και οι δύο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον Γ. Στουρνάρα. Για τον κ. Μέργο αντικαταστάτρια θα είναι η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και γνώστης όλων των θεμάτων με την τρόικα. Για τη θέση του προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχει ακόμη πρόσωπο, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο καθένας απομακρύνθηκε για διαφορετικούς λόγους αλλά και οι δύο για έναν βασικό: Δε μπορεί η κυβέρνηση να ανεχθεί άλλο τα «βαρίδια» στη προσπάθεια που κάνει για πραγματικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και θα βάλουν σε τάξη αυτή τη χώρα.

Ο Γιώργος Μέργος δε μπορούσε να μείνει άλλο στη θέση του έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε για τον κατώτατο μισθό. Ο άνθρωπος που παίρνει 2 και 3 παχυλούς μισθούς δεν είχε ούτε καν το δικαίωμα να πιάσει στο στόμα του όσους τη βγάζουν με 586 ευρώ το μήνα ή και λιγότερο. Το ποτήρι άρχισε να ραγίζει από πιο πριν καθώς οι κινήσεις του κ. Μέργου μέσα στο υπουργείο δεν έδειχναν καμιά διάθεση συνεργασίας με τον Γ. Στουρνάρα. Αυτό το γνώριζε και το Μαξίμου και όταν ο Μέργος έκανε τη… στραβή ήταν αδύνατο να του συγχωρήσει μια τέτοια γκάφα. Ο Σαμαράς ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι έχει κρυφή ατζέντα για τον κατώτατο μισθό, πώς ήταν δυνατόν να μείνει στη θέση του ο κ. Μέργος;

Όπως εκτιμάται, ο κ. Μέργος θα απομακρυνθεί και από το δ.σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου είναι μέλος και θα επιστρέψει φυσικά στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Εκεί όπου πιθανότατα τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από τις κυβερνητικές θέσεις. Να θυμίσουμε ότι και επί υπουργίας Αλoγοσκούφη ο κ. Μέργος τα είχε κάνει και πάλι «μούσκεμα».

Ακόμη μεγαλύτερο παρασκήνιο έχει η απομάκρυνση του κ. Αθανασόπουλου από το ΤΑΙΠΕΔ. Ούτε χρόνο δεν έκλεισε στη θέση αυτή αφού είχε τοποθετηθεί στις 25 Ιουλίου. Ωστόσο, τόσο από την πλευρά της τρόικας όσο και από τους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές ο κ. Αθανασόπουλος ήταν το «κόκκινο» πανί για τις δραματικές καθυστερήσεις τους στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Πολλοί είναι αυτοί που στην «πιάτσα» του χρεώνουν λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα και ενέργειες οι οποίες πήγαν πίσω τα πάντα με αποτέλεσμα να έρχεται η τρόικα και να μας προειδοποιεί ότι δεν πάμε καλά. Κι ενώ τιναζόταν όλα στον αέρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γινόταν «εξυπηρετήσεις» υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών, κυρίως στο χώρο της ενέργειας.

Η απομάκρυνση του «Τογιότα» έγινε κι ενώ του είχε δοθεί τελεσίγραφο πριν τα Χριστούγεννα να προχωρήσει ταχύτατα όλες τις εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ. Τότε ο Σαμαράς τους είχε χτυπήσει την «καμπάνα» αλλά αυτή νόμιζαν ότι είναι η Εκκλησία. Και για να μην πει κανείς ότι εμείς δεν τα λέγαμε διαβάστε τι έγραφε το antinews στις 21 Ιανουαρίου με τίτλο «Καημένε Αθανασόπουλε τι ’ σου μελε να πάθεις» .

Η απομάκρυνση και των δύο είναι ένα ηχηρό μήνυμα της κυβέρνησης σε όσους νόμισαν ότι μπορούν να παίζουν σε μια κρίσιμη ώρα για τη χώρα. Θα πει κανείς: Μα επιλογές της κυβέρνησης δεν ήταν και οι δύο; Έτσι είναι, όμως, το μεγαλείο μιας κυβέρνησης είναι να παραδέχεται τα λάθη της και να τα διορθώνει πριν γίνει η μεγαλύτερη ζημιά. Και ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα θέλουν να δείξουν ότι δε «μασάνε» από… γαλάζια στελέχη. Όποιος δε μπορεί να ακολουθήσει το βηματισμό τους πάει σπίτι του. Τελεία και παύλα.

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Αθανασόπουλος επικαλείται την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ όταν αυτός ήταν επικεφαλής. 
 
Συγκεκριμένα αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

Υπό τα άνω –και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

Με εκτίμηση

Τάκης Αθανασόπουλος



Ο Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τις επιστολές παραίτησης δήλωσε:

«Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ. κ. Μέργου και Αθανασόπουλου, οι οποίες υπεβλήθησαν για λόγους ευθιξίας.

Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση».

Αλλά και ο κ. Μέργος στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται λόγους ευθιξίας λόγω της ποινικής δίωξης εναντίονη του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ. «Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μέργος.

«Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος», συμπληρώνει.
 
 
 
 
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου