Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πίσω από τις... "ξεζουμισμένες" τράπεζες, βλέπουν το φυσικό αέριο...


Η Ευρώπη έχει βάλει στο μάτι το φυσικό αέριο της Κύπρου, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό BNR ότι τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου διάσωσης των 10 δισ. ευρώ που δίνει η τρόικα.

“Ως μέρος της παρέμβασης στην Κύπρο, ο τραπεζικός κλάδος έχει λίγο – πολύ 'ξεζουμιστεί'. Το ΔΝΤ προβλέπει τη συρρίκνωσή του κατά 50%. Η χώρα θα πρέπει να κάνει περικοπές, να αυξήσει τη φορολογία αλλά και τον τουρισμό. Επομένως, η σκέψη μας πηγαίνει αμέσως στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά της Κύπρου”, είπε.

Εν τω  μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup έδωσε αποκαλυπτική συνέντευξη που δημοσιεύεται στο
σημερινό φύλλο της ολλανδικής εφημερίδας «De Morgen». Στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης που έχει τίτλο «όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι» η εφημερίδα σημειώνει ότι περί τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Dijsselbloem κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εάν δεν σημειωθεί τώρα πρόοδος, οι συζητήσεις θα διακοπούν. Και μόλις εκείνη τη στιγμή υπήρξε κινητικότητα».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις ώρες του Eurogroup της περασμένης Κυριακής, στη στάση που τήρησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στις επικρίσεις του πρώην προέδρου του Eurogroup Jean Claude Juncker αλλά και στην παραδοχή ότι η λύση που τελικά προκρίθηκε για την Κύπρο είναι καλύτερη από την αρχική.

«Νόμιζα ότι δεν πρόκειται τελικά να βρεθεί λύση», παραδέχεται ο Dijsselbloem, επισημαίνοντας πως αρχικά ο Αναστασιάδης αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκκαθάριση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου.

«Είναι κατανοητό ότι προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί. Αλλά ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονταν, έγινε γνωστό ότι ολοένα και λιγότερα χρήματα είναι διαθέσιμα από τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Η Λαϊκή τράπεζα δεν μπορούσε πλέον να σωθεί. Απέμενε απλώς να πατήσει το κουμπί ο Αναστασιάδης» σημειώνει ο Dijsselbloem. 
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου