Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ερχονται δύσκολες μέρες για την παρέα του Χριστόφια


Άτυπο σημείωμα στον τότε πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Δημήτρη Συλλούρη, στο οποίο αναφερόταν ότι «πρέπει πρώτα να εξυγιανθεί η ΚΤΚ γιατί απέτυχε και φόρτωσε με υποχρεώσεις τη χώρα», απέστειλε τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νίκος Κωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποκάλυψε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Σημειώνεται ότι ο νυν διοικητής, Πανίκος Δημητριάδης, διορίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2009 υπέβαλε εισηγήσεις στον τέως διοικητή της ΚΤΚ, Αθανάσιο Ορφανίδη, για την εποπτεία των τραπεζών στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία. Ο τότε διοικητής, όπως

υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνου, του ανέφερε ότι δεν θα αλλαχθεί το πρόγραμμα εποπτείας του εξωτερικού «για σκοπούς εντυπωσιασμού».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι στις 31 Ιουλίου του 2010 ζήτησε, κάθε σύμβουλος του ΔΣ της Κεντρικής, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα, να ενημερώσουν για τη μετοχική τους συμμετοχή και τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες, προσθέτοντας πως: «μας πυροβόλησαν ότι πλήττουμε τον θεσμό».

Ο κ. Κωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι το ΔΣ της ΚΤΚ δεν ενημερωνόταν ούτε για τις αδειοδοτήσεις, ούτε για τις αξιολογήσεις, και σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν δόθηκε από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance-Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας) στη Λαϊκή Τράπεζα δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το ΔΣ της τράπεζας ενημερώθηκε 50 μέρες αργότερα.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης από την πλευρά του, σημείωσε ότι το μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ, ενέκρινε μόνος του την άντληση ρευστότητας από τον ELA.




Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου, δήλωσε ότι εάν δεν γινόταν η θυγατροποίηση των ελλαδικών εργασιών, η Λαϊκή Κύπρου θα γλύτωνε 5 δισ. ευρώ.

Το μέλος του ΔΣ της Λαϊκής, Μάριος Χατζηγιαννάκης, αποκάλυψε πως όταν ζητήθηκε η κρατική στήριξη της τράπεζας από τον ELA ήταν 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τώρα είναι 9,4 δισ. Σημείωσε ακόμη ότι η Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας αυξήθηκε τον Μάιο μετά τη στήριξη της Λαϊκής από το κράτος και λόγω των εκλογών στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το ΔΣ της Λαϊκής, όταν κλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα για να υπογράψει τη συμφωνία για την Ελλάδα, αρνήθηκε να το πράξει. Τη συμφωνία, είπαν, θα την υπογράψει η ΚΤΚ.

Επίσης, υποστήριξε ότι επί Ανδρέα Βγενόπουλου δίνονταν, σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε από τα μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, δάνεια χωρίς να ακολουθούνται οι κανονικές πρακτικές.

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να στείλει επιστολή στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία ζητά να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων, τα οποία μετέφεραν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο πριν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Ο επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Γιάννος Δανιηλίδης, ανέφερε ότι ο διοικητής θα μπορούσε ν' αποστείλει τον σχετικό κατάλογο στη Βουλή και ακολούθως η Επιτροπή Θεσμών να αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα.

Επίσης, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να θέσουν τις προϋποθέσεις για τα ονόματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν, δηλαδή χρονικό περιθώριο πριν την απόφαση του Eurogroup, το ύψος των εκροών και αν αφορά δημόσια πρόσωπα.

Ακολούθως, η Βουλή συνεδρίασε κεκλεισμένων των Θυρών και το ΔΣ της Λαϊκής κατέθεσε συγκεκριμένα και «καυτά», όπως χαρακτηρίστηκαν από πηγές, στοιχεία.

Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης κλήθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, και ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης. Ο τελευταίος τόνισε ότι ο διοικητής της ΚΤΚ έχει την υποχρέωση να στείλει στη Βουλή τα στοιχεία, που ζητά.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, από τη Βουλή θα σταλεί επιστολή στους διαχειριστές της Λαϊκής Τράπεζας, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων από τη Λαϊκή Tράπεζα Ελλάδος.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου