Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Αναστασιάδης: «Να δώσετε χαιρετίσματα στην κα Μέρκελ»


Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ζητήθηκε από την κυπριακή πλευρά να αλλάξει ο τρόπος επιβολής του φόρου, κατά τρόπο ώστε να μη θιγoύν τελικά οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο φόρος για τους μεγαλοκαταθέτες άνω των 100.000 θα κυμαίνεται από 15,5%-15,6%, ώστε να εξοικονομηθούν τα 5,8 δισ. που προβλέπει η συμφωνία. Με την πρόταση αυτή φαίνεται να συμφώνησε και η ελληνική πλευρά.

Άλλες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι αρκετοί υπουργοί Οικονομικών, που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ζήτησαν από την κυπριακή πλευρά να αποφύγει τελικά τη φορολόγηση για καταθέσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ, αν και το όριο αυτό της εγγύησης των καταθέσεων
ισχύει πανευρωπαϊκά μόνο σε περίπτωση κατάρρευσης κάποιας τράπεζας, δηλαδή κάτι που είναι διαφορετικό με τη διάσωση της χώρας.

Σκοπός είναι να συγκεντρωθεί το ποσό των 5,8 δις ευρώ όπως αποφάσισε η τελευταία συνεδρίασή του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Λίγο πρίν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρέν, αλλά και με πολύ στενό συνεργάτη της Άγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να είπε στον κ. Όλι Ρεν: «Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία, δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ».
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη στη Βουλή στις 18:00 για την ψήφιση της απόφασης του Eurogroup. 
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν να ξεκινούν από τη Τρίτη συνεχείς επαφές για να μελετηθούν όλα τα δεδομένα.
Μέχρι στιγμής,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποίησε άτυπη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τα μέλη της Βουλής.

Κλειστές οι Τράπεζες
Κλειστά θα παραμείνουν για δύο ακόμα ημέρες τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα, ενόψει των αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει την Τρίτη η κυπριακή Βουλή.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε πως τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την Πέμπτη, απόφαση η οποία «συμπαρασύρει» και τα υποκαταστήματα των συγκεκριμένων τραπεζών στο εξωτερικό.

Αυτό που φοβούνται τα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης είναι μια ενδεχόμενη μαζική φυγή καταθέσεων, προκειμένου να μην υποστούν το «κούρεμα» που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής.

Νέα πρόταση για την φορολόγηση των καταθέσεων
Η απόφαση των Βρυξελλών για εφάπαξ «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% των ποσών άνω των 100.000 ευρώ φαίνεται πως δεν γίνεται αποδεκτή από το κυπριακό λαό και την αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πλευρά του υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ανταλλάγματα στους κύπριους καταθέτες, με στόχο να περιορίσει την κοινωνική οργή.
Όπως είπε, η όποια απώλεια από το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι οριστική, αφού θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους πολίτες μετοχές των τραπεζών.
Επιπλέον, το κυπριακό δημόσιο θα προσφέρει για δύο χρόνια τη μισή αξία των απωλειών σε ομόλογα τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.
Η Κύπρος έρχεται να προτείνει τη φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, τη φορολόγηση καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και τις υψηλότερες των 500.000 ευρώ καταθέσεις, με 15%. Η πρόταση φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τους εταίρους και να διαφοροποιείται το ποσοστό της επιβολής «κουρέματος» στις καταθέσεις το οποίο μπορεί να πλησιάσει κοντά στο μηδέν για καταθέσεις μέχρι 100.000 έναντι 6,75% που είχε αποφασιστεί το Σάββατο τα ξημερώματα από το Eurogroup.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Πούτιν: Άδικη η απόφαση για την Κύπρο
Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη και στη Ρωσία στην οποία εξετάσθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο αλλά και πως θα αντιμετωπίσει η Ρωσία τα αποτελέσματα των αποφάσεων του Eurogroup.

Η απόφαση αυτή θα ζημιώσει κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια την περιουσία των Ρώσων.

"Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη", δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή, συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου ύψους €2,5 δισ. ή να υπάρξει ενδιαφέρον από μια τράπεζα για να μετατραπεί το δάνειο σε μετοχές ειδικά τώρα που απαλλάσσονται από τα ελληνικά παραρτήματα, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα απομάκρυνσης από τη συμφωνία δεν λένε την αλήθεια.
Το θρίλερ στην Κυπριακή Βουλή 
Τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» έχουν σχεδόν σχηματιστεί, αν και παραμένουν αδιευκρίνιστες οι προθέσεις κάποιων βουλευτών, οι οποίοι, λόγω των εύθραυστων ισορροπιών, μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα είτε προς την αποδοχή είτε προς την απόρριψη.

Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 20 βουλευτές του κόμματος.

Οι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, καθώς το κόμμα θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για επιβολή σκληρότερων μέτρων εκ μέρους της Τρόικας.

Οι οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ ίσως να μην τηρήσουν ενιαία στάση, με τρεις εξ αυτών να διαφοροποιούνται και να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Πιθανόν να ταχθεί εναντίον της συμφωνίας ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος και οι βουλευτές Αντώνης Αντωνίου και Γιώργος Προκοπίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να επιχειρήσει την υποβολή διαφοροποιήσεων στη συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα» είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων.

Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν, επίσης, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Επίσης εναντίον της συμφωνίας θα ψηφίσει και ο βουλευτής των Οικολόγων.

Πιθανότατα υπέρ θα ψηφίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ενώ εναντίον αναμένεται να ταχθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 29 τουλάχιστον βουλευτές, κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται οριακώς, αν δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις εκ μέρους των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ.
leaks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου