Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ρωσία: Αντίθετη με τον εξοπλισμό των ανταρτών στη Συρία επειδή δεν το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο

Η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή της στον εξοπλισμό των σύρων ανταρτών γιατί θεωρεί ότι αυτό αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο. Η σχετική συζήτηση έχει επανέλθει, καθώς η Βρετανία φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει, παρά το εμπάργκο όπλων της ΕΕ.
«Το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει τον εξοπλισμό των μη κυβερνητικών δρώντων παραγόντων. Η θέση μας είναι ότι πρόκειται για παραβίαση», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Επιπλέον, ο Σ.Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του για την παρουσία ισλαμιστών μεταξύ των ανταρτών στη Συρία


Και οι δύο υπουργοί, παρά την προφανή διαφωνία των χωρών τους για τον εξοπλισμό των ανταρτών, επισήμαναν ότι πιστεύουν στην διαδικασία του πολιτικού διαλόγου.

Η Ρωσία έχει παραμείνει σε όλο το διάστημα του εμφυλίου στενός σύμμαχος της Συρίας, με την οποία διατηρεί αμυντικές σχέσεις. Αν και κατά καιρούς έχει καταδικάσει ωμότητες που έχουν διαπραχθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τάσσεται σταθερά κατά της εισβολής και υπέρ των αλλαγών στο εσωτερικό της χώρας μέσω διαλόγου αλλά χωρίς εξωτερική επέμβαση.

Μέσα σε δύο χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περί τους 70.000 ανθρώπους, (άμαχοι οι περισσότεροι, πολλοί ένστολοι και αντάρτες), ένα εκατομμύριο εγκατέλειψαν τη χώρα και περίπου δύο εκατομμύριο ζουν σε τραγικές συνθήκες λόγω του εμφυλίου.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου