Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Συνεχίζεται το θρίλερ για την Κύπρο - Οι αδιάλλακτες απαιτήσεις του ΔΝΤ και το αδιέξοδο της Κυπριακής ηγεσίας

Σε αγώνα δρόμου για συμφωνία με την τρόικα έως το κρίσιμο σημερινό Eurogroup επιδίδεται η κυπριακή κυβέρνηση με διαρκείς συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης παραμένει ρευστό. Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προκλήθηκε αργά το βράδυ με ευθύνη του ΔΝΤ, το οποίο εγείρει νέες αξιώσεις ζητώντας να εφαρμοστεί το μοντέλο της Λαϊκής και στην Κύπρου.
Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου, αλλά και έκτακτη εισφορά ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες.
Οι σχετικές πληροφορίες για το ύψος του «κουρέματος» στην τράπεζα Κύπρου προήλθαν από κύπριο
αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, και ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι τα ταμεία πρόνοιας δεν θα είναι μέρος του πακέτου διάσωσης.

Νέες απαιτήσεις κάθε μισή ώρα από το ΔΝΤ
Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε να παρουσιάζεται εμπλοκή λόγω της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η εμπλοκή οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.
Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.
«Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα» είπε ανωνύμως στο ΚΥΠΕ ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς. Απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».
Ο πρόεδρος της Κύπρου,  Νίκος Αναστασιάδης συνέχιζε μετά τα μεσάνυχτα τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και αφού είχε προηγουμένως συναντηθεί με την τρόικα.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου