Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Παρατείνεται το αδιέξοδο στην Ιταλία - Κατέθεσε τη διερευνητική εντολή ο Μπερσάνι

Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς και νικητής των εκλογών στην Ιταλία, Πιερλουίτζι Μπερσάνι κατέθεσε πριν από λίγο τη διερευνητική εντολή που έλαβε την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες του για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο θα σκεφτεί, όπως δήλωσε, τι θα κάνει, ενώ από την πλευρά του ο Μπερσανι περιέγραψε τις δυσκολίες του να σχηματίσει κυβέρνηση, εννοώντας προφανώς την απόρριψη της πρότασης Μπερλουσκόνι για
συνεργασία.

Ο Μπερσάνι δέχτηκε έντονη κριτική καθώς εκτός από επαφές με πολιτικά κόμματα συναντήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους, οικολογικές οργανώσεις όπως το WWF, ακόμη και με ορειβατικό σύλλογο, όπως σχολίασε ειρωνικά το κόμμα του Μπερλουσκόνι.

Τώρα ο κ. Ναπολιτάνο θα αποφασίσει αν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή και την γερουσία της Ρώμης ή ότι είναι προτιμότερο να δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον πολιτικό αρχηγό ή σε πρόσωπο εκτός του πολιτικού σκηνικού.

Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες αμέσως μετά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο λήγει τον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου