Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ολα τα σενάρια που «ακούγονται» για τον ανασχηματισμό



Είναι ο ανασχηματισμός προ των θυρών ή όχι; Το Μαξίμου το διαψεύδει μετ' επιτάσεως. Από την άλλη, υπήρξε ποτέ στην πολιτική ιστορία του τόπου ανασχηματισμός που δεν διαψεύστηκε ακόμη και λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί;

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται αλλαγές. Εξάλλου το μπλοκάκι του είναι γεμάτο από «κόκκινες» σημειώσεις για «υποτροπές», «φάουλ» και «γκάφες» που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση.

Από την άλλη, υπάρχουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά που επιμένουν ότι δεν πρέπει να γίνει ανασχηματισμός, με βάση κυρίως πέντε σημεία:

1. Ανασχηματισμός σε αυτήν τη φάση θα εκθέσει την κυβέρνηση στα μάτια της τρόικας, καθώς μια σειρά θεμάτων βρίσκονται σε κρίσιμη διαπραγμάτευση. Οπως χαρακτηριστικά έλεγε καθημερινός
συνομιλητής του πρωθυπουργού, «αυτήν την ώρα οι υπουργοί έχουν βρει κώδικες επικοινωνίας με την τρόικα. Οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να ανατρέψει ισορροπίες που βρέθηκαν δύσκολα και όχι με εύκολους συνομιλητές».
2. Ο ανασχηματισμός θα ανατρέψει την εσωκομματική ηρεμία. Αυτή την ώρα μπορεί κάποιοι ήδη να κάνουν πρόβα... υπουργικού φράκου, αλλά αυτοί που θα δυσαρεστηθούν με τη μη υπουργοποίησή τους θα είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που θα ευχαριστηθούν. Κάτι τέτοιο θα δυναμιτίσει την κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.
3. Οκτώ μήνες μετά την ορκωμοσία δομικός ανασχηματισμός θα ήταν ομολογία αποτυχίας και ένα τέτοιο μήνυμα ο κ. Σαμαράς θέλει να το αποφύγει.
4. Εάν μπουν στην κυβέρνηση πολιτικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, που στη συνείδηση των πολιτών είναι ταυτισμένα με το χθες, τότε η ζημιά ακόμη και σε επίπεδο εικόνας θα ζημιώσει την κυβέρνηση.
5. Η ΔΗΜ.ΑΡ. αυτήν τη στιγμή συμμετέχει με δυο κυρίως πρόσωπα, τον Δημήτρη Ρουπακιώτη και τον Αντώνη Μανιτάκη, που στη συνείδηση των πολιτών δεν είναι ταυτοποιημένοι με ένα κομματικό σύστημα, αλλά θεωρούνται ευρείας αποδοχής. Εάν μπουν πολιτικά πρόσωπα με τη στενή έννοια από τη ΔΗΜ.ΑΡ., η συνεννόηση πιθανόν να γίνει ακόμη δυσκολότερη.

Στα υπουργεία, βέβαια, η κατάσταση δεν είναι όπως θα την επιθυμούσε ο πρωθυπουργός όταν έβαζε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να διαψεύσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού πριν από λίγες ημέρες.

Η αίσθηση ενός ανασχηματισμού μετά το «πράσινο φως» της τρόικας για τη δόση του Μαρτίου είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

Το ερωτηματικό είναι αν τελικά θα λειτουργήσει το σχήμα με τους δύο αντιπροέδρους. Σε αυτήν την περίπτωση οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα πάρουν το «χρίσμα» για συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Ο κ. Κουβέλης, από τη μεριά του, δεν φαίνεται να φλερτάρει με την ιδέα, μια και ο κρυφός πόθος του -όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν η «κυριακάτικη δημοκρατία»- είναι να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να μπει μόνο ο κ. Βενιζέλος, αναλαμβάνοντας επικεφαλής τομέων όπως η ανάπτυξη ή η οικονομία.

Οσο για τους «υπουργοποιήσιμους» του ΠΑΣΟΚ, φαβορί είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Από τη μεριά της, η ΔΗΜ.ΑΡ., που θέλει να διασώσει τους κ.κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, θα ήθελε να δώσει ρόλο και στους Γ. Πανούση, Σ. Λυκούδη, Δ. Χατζησωκράτη.


Ποιοι υπουργοί φέρονται υπό αποχώρηση και τα φαβορί για να τους διαδεχτούν

Ας περάσουμε, όμως, στα ονόματα που φέρονται προς αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα και στα υπουργεία όπου θα υπάρξουν αλλαγές.

Πρώτο στην ατζέντα είναι το υπουργείο Υγείας. Εκεί το μείγμα (Λυκουρέτζος, Σαλμάς και Σκοπούλη) δεν πέτυχε. Δεν υπάρχει άλλο υπουργείο, με εξαίρεση ίσως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου οι άνθρωποι να μιλιούνται με το ζόρι.

Στο υπουργείο Υγείας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα διασωθεί ο ένας εκ των δύο ανδρών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν «έβαψε» τα χέρια του με αιματηρές αποφάσεις και αυτό είναι... μείον του, σύμφωνα με το μπλοκάκι του Μαξίμου. Ο ίδιος τον τελευταίο καιρό έχει βγει στο «κλαρί» διαφοροποιούμενος σε θέματα. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης θεωρείται από εκείνους που είναι εύκολοι «στόχοι» στη μοιρασιά των χαρτοφυλακίων. Αλλαγή αναμένεται και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έβγαλε την υποχρέωσή του απέναντι στον Ευάγγελο Λιβιεράτο και πλέον επιστρέφει με πολιτικά πρόσωπα.

Η χημεία μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού και αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα δεν αποδείχτηκε η... πιο ιδανική. Σε αυτή την περίπτωση αδύναμος κρίκος είναι ο εξ Ηλίειας ορμώμενος βουλευτής, που βλέπει εξέδρα ή μετακόμιση.

Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης είναι από εκείνα που οι υπουργοί τους είναι αναλώσιμοι και εύκολα αλλάζουν. Σε αυτή την περίπτωση την άγουσα θα πάρει ο κ. Θόδωρος Καράογλου.

Στο υπουργείο Τουρισμού η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη θεωρείται αμετακίνητη, όπως και ο κ. Δ. Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να γίνει η μεγάλη έκπληξη για να μετακινηθεί ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως και στην περίπτωση της Δημόσιας Τάξης, όπου ο Νίκος Δένδιας έχει καταφέρει να αποφύγει πολλές τρικλοποδιές.

Το αν θα παραμείνει ο Αθ. Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξαρτάται από τον κ. Βενιζέλο, που ίσως στο πρόσωπό του βρει το άλλοθι ότι δεν απέτυχαν οι επιλογές του στα μη πολιτικά πρόσωπα. Η παραμονή του, πάντως, θα είναι έκπληξη, μια και οι σχέσεις του με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο δεν είναι και ιδανικές.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι από εκείνους που ανάλογα τους συσχετισμούς που θα παιχθούν θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή εάν θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Είναι αυτό που η τρόικα θεωρεί το πιο σημαντικό στις σχέσεις της με την κυβέρνηση. Για να φύγει ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει ο διάδοχός του να έχει την έγκριση των δανειστών. Σε αυτή την περίπτωση ακούγεται ο κ. Προβόπουλος ως διάδοχος.

Δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό είναι το υπερυπουργείο Ανάπτυξης - Μεταφορών - Υποδομών κ.λπ. Ο κ. Χατζηδάκης, κουτσουρεμένος πλέον, μπορεί να υποστεί και άλλη φιλετοποίηση με διεκδικητές τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μάκη Βορίδη.


Τα σενάρια για τον εκπρόσωπο και τους «άφθαρτους»

Το θέμα του κυβερνητικού εκπροσώπου παραμένει ανοικτό. Και αυτό γιατί ο κ. Κεδίκογλου δεν αποκλείεται λόγω γνώσεων στις σχέσεις κυρίως με τη Ρωσία να μετακινηθεί σε κάποιο υφυπουργείο σχετικά με την ανάπτυξη ή με τον απόδημο ελληνισμό.

Από κει και πέρα οι αρκετοί υφυπουργοί θα μπουν στο στόχαστρο, μια και είναι οι εύκολοι προς αποχώρηση. Ονόματα που «παίζουν» για συμμετοχή είναι οι: Φεβρωνία Πατριανάκου, Γιάννης Καράμπελας, Ακης Γεροντόπουλος, Χρήστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Δημήτρης Σταμενίτης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Γκιουλέκας.

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς κρατά πάντα κρυφά χαρτιά. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσει να βρει πρόσωπα που θα κάνουν τον ανασχηματισμό να αποκτήσει νόημα ανάλογα με τις στοχεύσεις που έχει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Νίκος Ελευθερόγλου
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου