Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Με ελληνικό παλμό και ζωντάνια παρήλασε η Ομογένεια στη Φλόριδα

Ογδόντα δύο χρονών είναι η Βαρβάρα Τσαλίκη. Ομως, δεν δίστασε να αγνοήσει τον απειλητικά συννεφιασμένο ουρανό και τις προβλέψεις για βροχή, για να μην χάσει την ελληνική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, στο φημισμένο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας.
Καθόταν μαζί με την εγγονή της, που την πήγε εκεί, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, ανεμίζοντας με το σκελετωμένο χέρι της την ελληνική σημαία, κάθε φορά που ένα τμήμα περνούσε από μπροστά. «Δεν έλειψα από καμιά παρέλαση τα τελευταία 20 χρόνια, γιατί ζω την ίδια την Ελλάδα που λατρεύω, βλέποντας παντού σημαίες και τους μαθητές των σχολείων μας και ακούγοντας τα εμβατήρια», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα». «Θα έρχομαι όσο ακόμα αντέχουν τα πόδια μου, γιατί η ψυχή μου αντέχει για την Ελλάδα μας».
Παντού τριγύρω της, και από τις δύο πλευρές της Λεωφόρου Δωδεκανήσου, χιλιάδες ομογενείς και ξένοι, παρακολούθησαν τη φετινή ελληνική παρέλαση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης,
Κώστας Σισόης, υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχαν οι προβλέψεις για βροχή, ο κόσμος θα ήταν πάρα πολύ περισσότερος. Ο κ. Σισόης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της Παρέλασης. «Πρώτα-πρώτα, ευχαριστώ τον Θεό, που έκανε καλό καιρό και παρά τις προβλέψεις, δεν έβρεξε, ώστε να τελειώσει χωρίς κανένα πρόβλημα η φετινή παρέλαση», είπε. «Δεν πήγαν χαμένες ούτε οι κόποι όλων μας, ούτε τα έξοδα. Σήμερα, δείξαμε σ’ όλους και ιδιαίτερα στη νεολαία μας ότι συνεχίζουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε τους αγωνιστές και ήρωες του 1821, αλλά και τα θρησκευτικά μας ήθη και έθιμα. Χρόνια Πολλά στον απανταχού Ελληνισμό, Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821 και Ζήτω η Ελλάδα μας».
Κατά τη φετινή παρέλαση, υπήρχαν 10 άρματα συλλόγων, κοινοτήτων και σχολείων, όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Τάμπα, αλλά και από διάφορες μακρινές πόλεις της Φλόριδας. Στα συνθήματα και τα μηνύματα που εμφανίστηκαν προβλήθηκαν ιδιαίτερα, η ελληνικότητα της Μακεδονίας και το Κυπριακό. Η εμφάνιση του τοπικού συλλόγου Κρητών ενθουσίασε τους πάντες. Προπορεύτηκαν λεβεντόκορμοι νέοι και πανέμορφες νέες του χορευτικού συγκροτήματος με παραδοσιακές στολές, που σταμάτησαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής, χόρεψαν κρητικούς χορούς. Τριγύρω τους, ένας άλλος Κρητικός, έβαζε και πρόσφερε, σύμφωνα με την παράδοση, μυρωδάτη τσικουδιά μέσα σε πολύ μικρά πλαστικά ποτηράκια. «Ζήτω η λεβεντογέννα Κρήτη», ψιθύριζε, χαμογελώντας. Ακολούθησε το άρμα των Κρητών, σκεπασμένο και πνιγμένο στα φύλλα μουσμουλιάς (δεσπολιάς).
Ιδιαίτερη υποδοχή επιφύλαξε ο κόσμος στους μαθητές των σχολείων της περιοχής, Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς, Αγ. Τριάδος, Κλίαργουότερ και Αγ. Γεωργίου, Νιου Πορτ Ρίτσι. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά άρματα ήταν της «Ακαδημίας Πλάτων» με τα πέντε υποδειγματικά για την επιτυχία τους σχολεία «τσάρτερ», που ήταν γεμάτο από ελληνικές σημαίες. Στο μπροστινό μέρος, βρισκόταν όρθιος ο επικεφαλής της Ακαδημίας, Στηβ Χριστόπουλος, που χαιρετούσε τον κόσμο, ανεμίζοντας μια σημαία. Μικροί μαθητές του «Πλάτωνα» σταμάτησαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και τραγούδησαν το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», σκορπίζοντας συγκίνηση σε όλους, που χειροκροτούσαν συνεχώς.
Πριν από την Παρέλαση τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Αγ. Νικόλαο, ενώ το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κέντρο Σπανός-Πάππας, εορταστική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς. Την παραμονή της Παρέλασης, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο επίσημο δείπνο στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας Φλόριδας στο Χόλιντέι. Προηγουμένως, έγινε στο Μνημείο Πεσόντων, έξω από το κτίριο, κατάθεση στεφάνου. Κατά την εκδήλωση, τον πανηγυρικό εκφώνησε η δασκάλα των Ελληνικών της «Ακαδημίας Πλάτωνος», Δήμητρα Μυταρίδου, η οποία καταχειροκροτήθηκε.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αντώνιος Σγουρόπουλος, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι «σήμερα, η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά εδώ, στο Τάρπον Σπρινγκς». Και πρόσθεσε: «Ελληνες, απ’ όλη τη Φλόριδα, ήλθαν εδώ για τον μεγάλο εορτασμό. Υπάρχει πάθος και ζωντάνια. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την Ομογένειά μας στην Αμερική, η οποία έχει υψηλό φρόνημα και πολύ μεγάλο ενθουσιασμό».
Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Ντέιβιντ, Αρτσι, μιλώντας στον «Ε.Κ.» τόνισε ότι η ελληνική παρέλαση ήταν μια σημαντική μέρα για την πόλη και πρόσθεσε μιλώντας στα Ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάδα, Χρόνια Πολλά».
Ο αντιδήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, ευχήθηκε για τον εορτασμό του Εθνους. «Σήμερα, είναι διπλή γιορτή για ‘μας», είπε. «Είναι θρησκευτική γιορτή με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και εθνική με την Επανάσταση των Ελλήνων κατά το 1821. Εύχομαι να έχουμε μια καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα και την Κύπρο. Να ξεπεράσουν τις οικονομικές κρίσεις που έχουν».
Ο ιερατικώς προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας του Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς, Μάικ Ικαρίνο, δήλωσε ότι οι σημερινές συνθήκες απαιτούν «να δουλέψουμε σκληρά για την ελευθερία της Ελλάδας μας από την κατάσταση της Οικονομίας και τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν». Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει η Ομογένεια της περιοχής να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει τα παιδιά με ανάγκες και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου