Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Στην τελική ευθεία το Βατικανό Ολοκληρώθηκαν οι προπαρασκευαστικές συνάντησεις - Τρίτη απόγευμα η έναρξη της ψηφοφορίας για τον νέο Πάπα

Στην τελική ευθεία το Βατικανό
Οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας ψήφισαν σήμερα υπέρ του τερματισμού των προπαρασκευαστικών τους συναντήσεων και αύριο πλέον το κονκλάβιο θα κλειστεί στην Καπέλα Σιξτίνα  για την εκλογή του νέου Πάπα.
Συνολικά 152 καρδινάλιοι μετείχαν στην συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωί, μεταξύ των οποίων και οι 115 που έχουν το δικαίωμα να μετάσχουν στο κογκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Ποντίφικα.
Αυτή η γενική συνέλευση των καρδιναλίων αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία που είχαν οι λεγόμενοι "πρίγκιπες της Εκκλησίας" να συζητήσουν τα κύρια ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος Πάπας, προτού συγκεντρωθούν κεκλεισμένων των θυρών για να εκλέξουν τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι πρόκειται να είναι  ένα
"σύντομο κονκλάβιο" καθώς "από τους 115 καρδινάλιους , δεν είναι πολλοί αυτοί που χρειάζεται να ανησυχούν για το ποιο όνομα θα πρέπει να επιλέξουν".
Η διαδικασία
Οι 115 καρδινάλιοι που θα εκλέξουν τον νέο Πάπα θα προσέλθουν αύριο στις 17:30 ώρα Ελλάδος στην Καπέλα Σιξτίνα και λίγο μετά θα πραγματοποιήσουν μια αρχική ψηφοφορία.
Αν κανένας δεν κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων από την πρώτη ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι θα πραγματοποιούν συνέχεια έως και τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα —δύο το πρωί και δύο το απόγευμα— έως ότου εκλέξουν τον νέο Ποντίφικα.
Η εκλογή του νέου Πάπα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.  Όταν ο νέος ποντίφικας εκλεγεί, το νέο κοινοποιείται με λευκό καπνό από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα. Εάν κανένας από τους υποψήφιους για το θρόνο δεν λάβει τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό ψήφων, τότε από την καμινάδα βγαίνει μαύρος καπνός. Αυτός ο καπνός προκύπτει από την καύση των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας, όπου προσθέτουν το απαιτούμενο χρώμα.
Με την εκλογή του νέου Πάπα, η απόφαση ανακοινώνεται στον ίδιο με την ερώτηση αν όντως επιθυμεί να τον διαδεχθεί. Εφόσον δεχθεί, κάθεται στο θρόνο της Καπέλα Σιξτίνα, όπου δέχεται τους υπόλοιπους καρδιναλίους.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το νέο: "Habemus Papam" (Έχουμε Πάπα).

Τέλος, ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται για να ευλογήσει το πλήθος.
Η μέση διάρκεια των τελευταίων εννέα κονκλαβίων ήταν περίπου τρεις ημέρες, ενώ κανένα δεν έχει ξεπεράσει τις πέντε ημέρες.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου