Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ποιοί είπαν το τελευταίο αντίο στον Τσάβες Η Ουάσιγκτον περιορίστηκε στην αποστολή δύο γερουσιαστών και του Προσωρινού Επιτετραμμένου των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Ποιοί είπαν το τελευταίο αντίο στον ΤσάβεςΣτο Καράκας βρέθηκαν σήμερα-μαζί με 3 εκατομμύρια απλών πολιτών-  πάνω από 30 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και συνολικά αντιπροσωπείες από 54 χώρες,για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποχαιρετήσουν τον χαρισματικό- αλλά και διχαστικό-ηγέτη της Βενεζουέλας,  που άλλαξε το πρόσωπο της πολιτικής στη Νότια Αμερική. Μάλιστα, λόγω του θανάτου του Ούγκο Τσάβες,  πένθος έχει κηρυχτεί σε 16 χώρες του κόσμου.
Στο τέλος της επικήδειας τελετής -που κράτησε σχεδόν 3 ώρες- ο Νικολά Μαδούρο ευχαρίστησε “από καρδιάς” όσους ήρθαν για να τιμήσουν τον Τσάβες και τον λαό της Βενεζουέλας
“Εδώ είμαστε κουμαντάντε, βρισκόμαστε μπροστά σου, την ημέρα που δεν θα θέλαμε ποτέ να έρθει” είπε με τρεμάμενη φωνή . Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας έιχε αφήσει πάνω στο φέρετρο
του Τσάβες ένα πιστό αντίγραφο του χρυσού σπαθιού του ήρωα της επανάστασης , Σιμόν Μολιβάρ.
Σε έναν μακρύ και συναισθηματικά φορτισμένο επικήδειο, ο Μαδούρο θυμήθηκε την γνωριμία τους πριν 20 χρόνια, την φιλία και την συνεργασία τους και - απευθυνόμενος προσωπικά στον νεκρό πρόεδρο-   υποσχέθηκε ότι οι αγώνες του για την πατρίδα και την ελευθερία δεν θα πάνε χαμένοι και ότι αυτός και όλος ο λαός θα υπερασπιστούν την Μπολιβαριανή επανάσταση.
Το "παρών" έδωσαν οι ηγέτες σχεδόν όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Ντε Κίρτσνερ, του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες και του Προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα , οι οποίοι βρέθηκαν στο Καράκας από την Τετάρτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Τσάβες. 

Ο Ραούλ Κάστρο αποτίει φόρο τιμής στον κομαντάντε Τσάβες, ο οποίος μέσα στο φέρετρο φορά την στρατιωτική στολή και τον κόκκινο μπερέ των αλεξιπτωτιστών. 

Το τελευταίο αντίο είπαν προσωπικά στον Ούγκο Τσάβες ο Προέδρος του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας Ραούλ Κάστρο (φωτ), οι Πρόεδροι της Βραζιλίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Αϊτής, του Μεξικού, της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Στο Καράκας μετέβησαν επίσης ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.Η Ισπανία εκπροσωπήθηκε από τον διάδοχο του θρόνου,  πρίγκιπα Φελίπε ενώ η Ουάσιγκτον περιορίστηκε στην αποστολή στην κηδεία δύο γερουσιαστών και του Προσωρινού Επιτετραμμένου των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.
Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των λατινοαμερικάνικων χωρών στάθηκαν για ένα λεπτό -εναλλάξ-  ως τιμητική φρουρά δεξιά και αριστερά του φέρετρου με την σωρό του Ούγκο Τσάβες.
Όλοι οι ξένοι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες υπέβαλλαν προσωπικά τα συλλυπητήρια τους στην μητέρα και τις δύο κόρες του Ούγκο Τσάβες, οι οποίες έκλαιγαν απαρηγόρητες.
Οι γονείς του εκλιπόντος προέδρου, Ελένα Φρίας και Ούγκο Τσάβες, ο πρεσβύτερος, δεν έφυγαν στιγμή από το φέρετρο με τη σωρό του γιού τους
Σήμερα, οργανώθηκε ειδική τελετή για τις ξένους ηγέτες καθώς οι Αρχές της Βενεζουέλας αποφάσισαν να παρατείνουν για μία ακόμα εβδομάδα το λαϊκό προσκύνημα, ώστε όλοι οι κάτοικοι της χώρας να αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής στον ηγέτη τους.  
Μετά την κηδεία, οι ξένοι ηγέτες θα παρευρεθούν στην ορκωμοσία του αντιπροέδρου Νικολάς Μαδούρο ως μεταβατικού προέδρου.
Ωστόσο, οι βουλευτές της κύριας παράταξης της αντιπολίτευσης MUD ανακοίνωσαν σήμερα πως δεν πρόκειται να παραστούν στην ορκωμοσία του Μαδούρο στην Εθνοσυνέλευση, καθώς τη θεωρούν ως “παραβίαση” του Συντάγματος, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Άνχελ Μεδίνα.
Ο Ούγκο Τσάβες δεν θα ταφεί αλλά θα ταριχευτεί και “θα τοποθετηθεί στην αιωνιότητα, στο στρατιωτικό μουσείο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου