Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μεγαλώνει η απόσταση μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα



Μπορεί για κάποιους η αναβολή της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα να είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Κάποιοι άλλοι, επίσης, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Στουρνάρας, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα της αναβολής της συνάντησης, λέγοντας ότι υπάρχουν σημεία διαπραγμάτευσης κι ότι είναι εφικτή μια συμφωνία.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και δεν είναι μόνο οικονομικά. Η εμπλοκή δηλαδή στις διαπραγματεύσεις αντικατοπτρίζει και τη δυσκολία που υπάρχει μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση.
«Αν δεν αναβαλλόταν η σύσκεψη της Τρίτης τότε θα έπρεπε να βγει ο Σαμαράς και να μιλήσει για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις». Αυτό λέει άνθρωπος που ξέρει τι γίνεται τις τελευταίες ώρες. Και με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει ότι δε θα μπορούσε να δοθεί καμιά λύση στα ακανθώδη προβλήματα και τις αντιπαραθέσεις μέχρι το απόγευμα της Τρίτης. Η αναβολή για 24 ώρες δίνει
περισσότερο χρόνο σε κυβέρνηση και τρόικα να «τα βρουν» έστω και την ύστατη στιγμή. Πάντως, δεν αποκλείεται σε καμιά περίπτωση το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου. Να φύγει δηλαδή ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής με άδεια χέρια και η τρόικα να παραμείνει και πέραν της Παρασκευής που σκόπευε να φύγει. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ο Αντ. Σαμαράς θα θέσει το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων για την Ελλάδα σε επίπεδο κορυφής. Θα ρίξει το μπαλάκι δηλαδή στους Ευρωπαίους ηγέτες βάζοντάς τους το δίλημμα αν θέλουν να συνεχίσουν με τον ίδιο σκληρό τρόπο θέτοντας σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ή αν αποφασίσουν χαλάρωση του προγράμματος.
Η αναβολή αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά την τελευταία στιγμή καθώς ήταν φανερό ότι η απόσταση ήταν μεγάλη μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης θα τεθούν ξανά, και πιο επιτακτικά τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και για το τι θα γίνει με τους φόρους που δεν έχουν αποτέλεσμα, αντίθετα συμβάλλουν στην ύφεση, όπως ο φόρος στα καύσιμα.
Όσο για τα ανοικτά μέτωπα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το χαράτσι στα ακίνητα και πώς θα εφαρμοστεί. Διότι, ακόμη και να μην τα βρουν για τα κόκκινα δάνεια και για τα χρέη στα ταμεία, τα θέματα αυτά αφορούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ενώ ο φόρος στα ακίνητα θα βαρύνει εκατομμύρια ιδιοκτήτες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της κυβέρνησης.
Η διαπραγμάτευση δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς τα κόμματα της συμπολίτευσης και κυρίως η ΔΗΜΑΡ είναι απρόβλεπτα. Οι αντιδράσεις για το χαράτσι στα ακίνητα είναι πολλές ενώ δεν είναι τυχαίες οι επικρίσεις του κ. Χατζησωκράτη προς τον Γ. Στουρνάρα ότι δεν ενημερώνει για τις διαπραγματεύσεις. Ούτε είναι τυχαία η δημόσια παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ύφεση. Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν  να καταλάβουν ότι χρειάζεται ευελιξία, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής», επεσήμανε το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, σχολιάζοντας τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ είναι αναγκαία η προώθηση μέτρων όπως :
*η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση
*η αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
* η ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων
* η υποστήριξη των ανέργων και ειδικά των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα ενήλικα εργαζόμενο.
* η διαμόρφωση πλαισίου  κοινωνικής προστασίας.
Και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ καταλήγει: « Η έξοδος της χώρας από την κρίση έχει ως αναγκαίο στοιχείο την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι δανειστές της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι και εταίροι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η ΔΗΜΑΡ ουσιαστικά βάζει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης αφήνοντας τα πάντα ανοικτά σε ότι αφορά της στάση της.
Ενδεικτικό της αγωνίας της κυβέρνησης, επίσης, είναι ότι στο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης έγινε ευρεία σύσκεψη για το πώς πάνε τα πράγματα με την τρόικα. Η σύσκεψη έγινε υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.
Πιθανότατα εκεί να συζητήθηκαν και οι άστοχες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών που εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η συμφωνία είναι κοντά στο να κλείσει αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου έτσι.
Από την πλευρά της τρόικας λέγεται ότι θέτουν θέμα σε ότι αφορά τη σύνδεση του φόρου ακινήτων με τη ΔΕΗ, μειώνουν τις δόσεις από 48 σε 36 ή και πιο κάτω για τα ληξιπρόθεσμα ενώ ζητούν και απολύσεις.
Για όλα τα παραπάνω αναβλήθηκε η χθεσινή σύσκεψη και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η συνάντηση στις 7 στο Μαξίμου. Αν υπάρξει ναυάγιο, δεν είναι ότι θα μπλοκαριστεί η δόση των 2,8 δις ευρώ. Είναι ότι θα αναδειχθεί το θέμα της αδιαλλαξίας της τρόικας που ενώ έχει παραδεχθεί τα λάθη της δεν κάνει πίσω για να τα διορθώσει.
Έτσι, όμως, πάμε σε οριστικό αδιέξοδο που θα απειλήσει και τη συνοχή της κυβέρνησης.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου