Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Θρίλερ με τις Κυπριακές Τράπεζες- Το "κόλπο" με τις συστημικές Τράπεζες και το πιθανό σενάριο για το ΤΤ


Στις 2μ.μ. ξεκινά η συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών.

Πριν λίγο, η κυπριακή προεδρία ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για τη σχετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την απόσχιση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, εκεί όπου δύο ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha) δίνουν σκληρή "μάχη" για την απόκτηση των λειτουργιών των κυπριακών τραπεζών.

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Lykavitos.gr των αρμόδιων Αρχών είναι να πωληθούν και οι τρεις τράπεζες (ή οι δύο από αυτές)
"πακέτο" σε έναν εγχώριο πιστωτικό όμιλο.

Το μεγάλο ζήτημα πάντως που θα τεθεί τις επόμενες ώρες είναι πως θα ήταν δυνατόν να δοθούν τα υποκαταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών σε εγχώρια συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν ήδη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στην εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση τους!

Αφού είναι προφανές πως εάν καταλήξουμε σε τέτοιες λύσεις, θα δημιουργηθούν νέα πολύ μεγάλα χρηματοδοτικά κενά-που δεν είναι βέβαιο πως θα τα καλύψει η ΕΚΤ και οι μηχανισμοί της- με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Για αυτό και το σενάριο, οι Κυπριακές Τράπεζες να καταλήξουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (το οποίο ελέγχεται από το ΤΧΣ) παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται, παραμένει ισχυρό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου