Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το «κούρεμα» των καταθέσεων


Κινδυνεύουν οι καταθέσεις μου; Θα κουρευτούν και πόσο; Μήπως πρέπει να βγάλω τα χρήματά μου στο εξωτερικό; Μήπως να αλλάξω νόμισμα; Θα βγάζουν χρήματα τα ATM; 

Τα ερωτήματα μετά την απόφαση για την Κύπρο έχουν πολλαπλασιαστεί και βασανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες καταθέτες σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες. Οι απαντήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, διαμορφώνονται ως εξής:

1.Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στην Ελλάδα;

Όλοι –από τους τραπεζίτες μέχρι τον υπουργό Οικονομικών- υποστηρίζουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Με αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις, ο κ. Στουρνάρας έχει ξεκαθαρίσει ότι ΔΕΝ τίθεται θέμα να κουρευτούν οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

2.Τι θα γίνει με τις καταθέσεις στα 300 υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;

Όταν θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα των τριών τραπεζών την Πέμπτη, το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους θα έχει αλλάξει οπότε και οι καταθέσεις θα αντιμετωπίζονται όπως και οι υπόλοιπες καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών. Βέβαια, μέχρι την Πέμπτη, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην.

3.Τα ATMτων τριών τραπεζών θα έχουν χρήματα;

Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι ο ανεφοδιασμός τους θα γίνεται κανονικά. Θα φανεί στην πράξη.

4.Πόσο θα κουρευτούν οι καταθέσεις στην Κύπρο;

Τα αρχικά ποσοστά που είχαν ανακοινωθεί φαίνεται ότι από χθες το βράδυ δεν ισχύουν καθώς το Eurogroupέδωσε χθες το δικαίωμα στην Κύπρο να καθορίσει μόνη της την κλίμακα φορολόγησης αρκεί φυσικά να συγκεντρώσει το ποσό των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι θα απαλλαγούν από τον φόρο, οι καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ ενώ από αυτό το όριο και πάνω, ακούγεται ότι το «κούρεμα» θα ανέρχεται στο 15% τουλάχιστον. Θα φανεί εντός της ημέρας όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Κυπριακή Βουλή. Εννοείται ότι για να ισχύσουν τα όποια ποσοστά, θα πρέπει να υπάρξει ψήφος από το κυπριακό κοινοβούλιο.

5.Αν κουρευτούν οι καταθέσεις στην Κύπρο χάνουν και οι Έλληνες που έχουν λογαριασμό εκεί;

Ναι, το κούρεμα θα γίνει ανεξάρτητα από το …διαβατήριο του καθενός. Ότι είναι κατατεθειμένο σε κυπριακή τράπεζα, κουρεύεται. Το συνολικό ποσό των καταθέσεων, ανέρχεται περίπου στα 68 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου 2013.

6.Να μετατρέψω τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα (δολάριο ή βρετανική λίρα;)

Αν κάνετε κάτι τέτοιο, εκτός από τις απώλειες που θα έχετε κατά τη μετατροπή (άλλη η τιμή αγοράς και άλλη η τιμή πώλησης συναλλάγματος) θα εκτεθείτε και στον συναλλαγματικό κίνδυνο. Συνήθως, για να μην έχουμε τέτοιο κίνδυνο, διατηρούμε τις καταθέσεις μας (και τα δάνειά μας αντίστοιχα) στο νόμισμα που εκφράζεται και το εισόδημά μας. Διαφορετικά υπάρχει ρίσκο. Ρίσκο σημαίνει ότι αν υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ή της βρετανικής λίρας, θα κερδίσετε. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, θα χάσετε από το κεφάλαιό σας.

7.Να μεταφέρω τα χρήματά μου στο εξωτερικό;

Το έκαναν πολλοί πέρυσι και βρέθηκαν διπλά εκτεθειμένοι. Κάποιοι έμπλεξαν με την εφορία γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους και κάποιοι άλλοι κινδυνεύουν να πληρώσουν και φόρο επειδή τα μετέφεραν στην Κύπρο. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείτε και τα επιτόκια τα οποία στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Άρα μεταφέροντας τα χρήματα εκτός Ελλάδας, χάνετε και τις αποδόσεις. Κατά τα λοιπά η διακίνηση των κεφαλαίων είναι ελεύθερη. Αποφασίζετε και πράττετε.

8.Θα επεκταθεί το «κούρεμα» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης;

Οι Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η απόφαση για την Κύπρο είναι μοναδική και δεν πρόκειται να υπάρξει αντίστοιχη απόφαση για άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

9.Ισχύει η «εγγύηση» των καταθέσεων μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ;

Η εγγύηση των καταθέσεων αποτελεί κοινοτική νομοθεσία. Ισχύει όμως για τις περιπτώσεις που κάποια τράπεζα χρεοκοπεί. Στην περίπτωση της Κύπρου, μιλάμε για κάτι διαφορετικό: για φορολόγηση. Και πάλι όμως, φαίνεται ότι θα αποφασίσουν να μην υπάρξει φορολόγηση μέχρι τις 100.000 ευρώ για να μη ν υπάρξει επίπτωση έστω και σε ψυχολογικό επίπεδο (αν και βέβαια η ζημιά σε αυτό το επίπεδο έχει ήδη γίνει).





http://www.fpress.gr
- See more at: http://politika-gr.blogspot.gr/2013/03/9.html#sthash.CtFqaBlc.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου