Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το απόγευμα στις 6 η κρίσιμη συζήτηση στην κυπριακή Βουλή – Αβέβαιο το αποτέλεσμα

Κρίσιμη ημέρα για την Κύπρο σήμερα, καθώς στις 18:00 έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση της Βουλής, που αναβλήθηκε τη Δευτέρα, προκειμένου να επικυρωθεί το σχέδιο διάσωσης. Στην Κύπρο επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων για την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου που θα είναι σύμφωνο με τις επιταγές του Eurogroup και θα καταστεί δυνατόν να ψηφιστεί στην Βουλή, δεδομένου ότι έως σήμερα δεν υπάρχει η απαραίτηση κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας φαινόταν αβέβαιο την Κ. Δευτέρα, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο μιας ή περισσότερων διαρροών από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωνε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 56 βουλευτών, κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί το ΑΚΕΛ που διαθέτει 19 βουλευτές στην κυπριακή Βουλή, η ΕΔΕΚ με 6 βουλευτές, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων
Πράσινων και ο ένας από τους δύο του ΕΥΡΩΚΟ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ αναμένεται να ψηφίσουν «ναι», αλλά από τους 8 του ΔΗΚΟ τουλάχιστον ένας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου), φέρεται να φλερτάρει με το «όχι», ενώ είναι πιθανό να τον ακολουθήσουν και άλλοι δύο.
Οι τελικές τοποθετήσεις θα εξαρτηθούν από τη μορφή που θα λάβει το κούρεμα και άρα από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Οι πρώτες ενδείξεις αναμένονται κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 11 το πρωί, που θα συζητήσει το νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε στο Mega, το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Συγκοινωνιών Τ. Μητσόπουλος το νομοσχέδιο που καταρτίζεται έχει πρόνοια για την διαφύλαξη των τραπεζικών καταθέσεων.
Εν τω μεταξύ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει εντός της ημέρας νέες συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια για διαμόρφωση ευνοϊκότερου κλίματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών Τ. Μητσόπουλο η επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο θα πραγματοποιηθεί πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή.
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας τέθηκε το ζήτημα να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και να υπάρξει επιβάρυνση των καταθέσεων πάνω από το ποσό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου