Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Το 63% των Σέρβων βλέπει το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο

1943a2ecfbdb73047d5897b3774882b4 L«Στη Σερβία το 63 τοις εκατό των πολιτών αναγνωρίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο και ότι το Βελιγράδι προσπαθεί να καλυτερεύσει τη θέση των Σέρβων σε αυτό» , όπως σημειώνεται σε έρευνα που δημοσιεύει η αλβανική Botasot, επικαλούμενη δημοσίευμα του σερβικού b92.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του σερβικού ράδιου « b92» η εταιρεία δημοσκοπήσεων “Ipsos” πραγματοποίησε δημοσκόπηση με δείγμα 1003 Σέρβων πολιτών, ζητώντας τους, να εκτιμήσουν το ρόλο του διαπραγματευτή της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Το 61% εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη διαπραγμάτευση. Επιπλέον το 54 τοις εκατό πιστεύει ότι η Σερβία δεν θα μπορούσε να διαπραγματευθεί καλύτερα.
Όσον αφορά το ζήτημα, κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ουδέτερη στις συνομιλίες μεταξύ
Πρίστινας-Βελιγραδίου, πάνω από τα τρία τέταρτα των πολιτών ή το 78 τοις εκατό, πιστεύει ότι δεν είναι ουδέτερη και το 86 τοις εκατό πιστεύει σταθερά ότι οι Βρυξέλλες είναι με την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου.
Οι Σέρβοι πολίτες –γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- ρωτήθηκαν εάν είναι «πιο κοντά στο Κοσσυφοπέδιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η απάντηση ήταν πλήγμα για όλους εκείνους που είναι ‘υπέρ’ του Κοσσυφοπεδίου έναντι της ΕΕ, και αυτό επειδή το 63 τοις εκατό των πολιτών της Σερβίας λένε ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο και ότι η Σερβία έχει μείνει μόνη της να παλέψει για μια καλύτερη θέση των Σέρβων. Το 32 τοις εκατό απάντησε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ανεξάρτητο, ενώ το 5 τοις εκατό απάντησε ‘δεν γνωρίζω, δεν απαντώ’. (Βαλκανικό Περισκόπιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου