Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Spiegel: Έκθεση γερμανικών τραπεζών κατά 5,9 δισ. ευρώ στην Κύπρο

Εκτεθειμένες κατά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι οι γερμανικές τράπεζες σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel. Για να σώσουν τα κεφάλαιά τους, οι Γερμανοί, ακριβώς όπως συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας, πιέζουν υπέρ της λήψης επώδυνων μέτρων.
Όπως σημειώνεται σε ελληνικό δημοσίευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα και προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), υπερχρεωμένοι στις γερμανικές τράπεζες, εκτός από το κυπριακό κράτος, είναι επιχειρήσεις και ιδιώτες του νησιού.

Με άλλα λόγια, μη υπολογίζοντας την υψηλή έκθεση της Ρωσίας, η Γερμανία είναι ο δεύτερος
μεγαλύτερος πιστωτής της Κύπρου μετά την Ελλάδα.
Καθώς το 2013 είναι έτος εκλογών για τη Γερμανία, ο κίνδυνος μιας κυπριακής χρεοκοπίας τρομάζει τη γερμανική κυβέρνηση. Από τα περίπου 26 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το χρέος της Κύπρου σε τράπεζες του εξωτερικού, τα 24 δισ. είναι πιστωμένα σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες και το κυπριακό κράτος χρωστά μόλις 1,5 δισ. Ομως στην περίπτωση χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας, κινδυνεύει να χαθεί το συνολικό ποσό.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν οι στιγμές αυτές είναι τραγικές για τους Κυπρίους, για τις γερμανικές τράπεζες είναι επικίνδυνες. Τόσο ώστε να απειλείται, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, η δική τους αξιολόγηση όσο και εκείνη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου