Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Στα 25 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό

Τη μεγάλη φυγή των ελληνικών καταθέσεων προς τράπεζες του εξωτερικού επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τα οποία οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 24,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,2 δισ. ευρώ ή 2,6 φορές έναντι του Δεκεμβρίου 2008.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης κ. Αλ. Σεμετά, με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου ζήτησε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή για το μέγεθος των ελληνικών καταθέσεων, σημειώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τον έλεγχο
διαφυγόντων και μη φορολογημένων κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει κατά πόσον οι καταθέσεις που υφίστανται στο εξωτερικό είχαν φορολογηθεί στο κράτος διαμονής του επενδυτή.

Την ενίσχυση των καταθέσεων των χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και τη φυγή από τις χώρες του Νότου που βρέθηκαν σε αβεβαιότητα, επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των καταθέσεων από το 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δειλή επιστροφή καταθέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα μετράει απώλειες της τάξης των 76,5 δισ. ευρώ από το 2009, η Ισπανία καταγράφει απώλειες ύψους 166 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 21,7 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, το γερμανικό τραπεζικό σύστημα έχει αυξήσει τις καταθέσεις του κατά 267,7 δισ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση των αποταμιεύσεων στη Γαλλία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, καταγράφοντας αύξηση ύψους 324,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009. 

Από το κάδρο των ωφελουμένων χωρών την περίοδο της κρίσης δεν εξαιρείται και η Κύπρος, η οποία λόγω και των υψηλών επιτοκίων που διέθετε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αύξησε τις καταθέσεις της την επίμαχη περίοδο κατά 5,3 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το Λουξεμβούργο, το οποίο αποτελεί παραδοσιακό πόλο έλξης τραπεζικών καταθέσεων.

Στο απυρόβλητο της εμπιστοσύνης των καταθετών βρίσκεται και η Ιταλία, η οποία, παρά το γεγονός ότι έχει απειληθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα από την αύξηση των spreads στα κρατικά ομόλογα, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των καταθετών, οι οποίοι έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους στις ιταλικές τράπεζες κατά 256,3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι «η δημιουργία κλίματος σταθερότητας που καλλιεργεί η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση προσέλκυσης και επιστροφής στη χώρα των κεφαλαίων αυτών, εξετάζοντας παράλληλα τις περιπτώσεις εκείνες που τίθεται θέμα ποσών που δεν έχουν φορολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου