Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σαμαράς : Θα επιβαρύνουμε τα ακίνητα λιγότερο από ό,τι πέρυσι Το 2014 ο ενιαίος φόρος και οι απολύσεις στο Δημόσιο

Σαμαράς : Θα επιβαρύνουμε τα ακίνητα λιγότερο από ό,τι πέρυσι
Για την επόμενη χρονιά παρέπεμψε ο Αντώνης Σαμαράς την εφαρμογή δύο παρεμβάσεων, που έχουν αποτελέσει τα βασικά σημεία τριβής της κυβέρνησης με την τρόικα : ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, μετέθεσε για αργότερα και τα όποια σενάρια αλλαγών προσώπων στην κυβέρνηση.

"Φέτος, θα επιβαρύνουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων με λιγότερα από ό,τι πέρυσι"

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα εφαρμοστεί ο νέος, ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Αυτό δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι "φέτος θα επιβαρύνουμε τους
ιδιοκτήτες ακινήτων με λιγότερα από ό,τι πέρυσι". Περιέγραψε και το νέο φόρο, κάνοντας λόγο για τέλος με
  • μεγαλύτερη φορολογική βάση,
  • μικρότερη επιβάρυνση για όλους και
  • έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη

Εκτός Δημοσίου μόνο οι επίορκοι το 2013

Το 2014 θα εξεταστούν από την κυβέρνηση και οι απολύσεις στο Δημόσιο. "Μέσα στο 2014 θα δούμε ποιες θέσεις πρέπει να καταργηθούν στο Δημόσιο", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας πως η φετινή χρονιά θα βρει εκτός Δημοσίου μόνο τους επίορκους. "Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία, αυτοί θα απομακρυνθούν", είπε ο πρωθυπουργός, με στόχο - μεταξύ άλλων - να προσληφθούν άξια στελέχη, που έχουν αριστεύσει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Δημοσιονομική προσαρμογή με μέτρα για την ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά ένα από τα θέματα, που κυριάρχησε και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή οι επιπτώσεις της λιτότητας - με το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να προειδοποιεί για κοινωνικές εξεγέρσεις στην Ευρωζώνη -, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως "αναγνωρίστηκε ρητά από όλους αυτό, που εμείς παγίως λέγαμε, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή". 
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι κοντπά σε συμφωνία. "Ελπίζω σύντομα να είμαι σε θέση να σας πω τα καλά νέα". 

"Όχι" σε ανασχηματισμό, "αυτή τη στιγμή" 

Ο κύριος Σαμαράς διέψευσε τα σενάρια ανασχηματισμού για αυτή την περίοδο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους επόμενους μήνες : "Αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις". 
"Θα συμπαρασταθούμε στους αδελφούς μας Κυπρίους"
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το θέμα της Κύπρου δε συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς αποτελεί αντικείμενο του σημερινού Eurogroup, όμως ξεκαθάρισε ότι "θα συμπαρασταθούμε στους αδελφούς μας Κυπρίους", ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της χώρας χωρίς η ίδια να "εκτροχιαστεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου