Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

10 ερωτήσεις-απαντήσεις για τον "νέο" ΦΠΑ

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ αλλάζει. Το ίδιο και η διαδικασία πληρωμής του φόρου. Συμφέρουν οι αλλαγές ή όχι; Δείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε, στα 10 ερωτήματα που ακολουθούν.

1. Κάθε πότε θα υποβάλλεται η δήλωση του ΦΠΑ;
Προς το παρόν, δεν θα επέλθουν αλλαγές (πέραν ίσως της καταληκτικής ημερομηνίας). Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα υποβάλλουν ΦΠΑ κάθε μήνα (πιθανότατα μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα) και οι μικρομεσαίες καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανά τρίμηνο (μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου)

2. Τι ποσό θα πρέπει να πληρώνουμε κατά την υποβολή της δήλωσης;
Τίποτα. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να ζητείται κατά την υποβολή της δήλωσης
ένα ελάχιστο ποσό της τάξεως των 10 ευρώ. Ωστόσο, μέχρι τη λήξη του μήνα (δηλαδή πρακτικά μέσα σε διάστημα 10 ημερών) κανονικά θα πρέπει να εξοφλείται ολόκληρο το ποσό, είτε πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, είτε για μικρομεσαία.

3. Θα ακυρώνεται η δήλωση αν δεν πληρώνουμε καθόλου όπως συμβαίνει σήμερα;
Όχι. Με το ισχύον καθεστώς, αν υποβληθεί δήλωση ΦΠΑ και ο επιτηδευματίας δεν πληρώσει εμπρόθεσμα, η δήλωση ακυρώνεται. Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει προσωρινός έλεγχος από την πλευρά της εφορίας προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου η δήλωση και να καταλογιστεί ο φόρος. Αυτό, δεν θα ισχύει με το νέο σύστημα. Η δήλωση θα γίνει αποδεκτή, ακόμη και αν ο επιτηδευματίας δεν πληρώσει τίποτα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόλις παρέλθει η προθεσμία, θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προσαυξήσεις.

4. Με τι ποσοστό θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις αν δεν πληρώνουμε εγκαίρως την οφειλή;
Σε αυτό το σημείο γίνεται βελτίωση. Οι προσαυξήσεις σήμερα υπολογίζονται με συντελεστή 2% για κάποιον που θα θελήσει να πληρώσει την οφειλή του σε τρεις δόσεις. Για εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου, οι προσαυξήσεις «τρέχουν» με 1,5%. Με το νέο σύστημα, η προσαύξηση θα υπολογίζεται με 1%. Δεν γνωρίζουμε (θα φανεί από τη νομοθετική διάταξη) αν αυτό το 1% θα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις δηλαδή και για ψευδείς δηλώσεις (σ.σ σήμερα επιβαρύνονται με 3,5% τον μήνα) ή μόνο για την εκπρόθεσμη πληρωμή.

5. Θα μπορούμε να πληρώνουμε τον ΦΠΑ σε δόσεις;
Σήμερα, ο νόμος προβλέπει το εξής: Με την υποβολή της δήλωσης του ΦΠΑ, ή πληρώνεται ολόκληρο το ποσό χωρίς προσαύξηση, ή πληρώνεται το 40% και το υπόλοιπο 60% σε δύο δόσεις (30% η καθεμία) με προσαύξηση 2%. Αυτό, τυπικά, θα πάψει να υπάρξει. Όμως, στην πράξη, ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταβάλλει ένα μέρος του ΦΠΑ και να δίνει το υπόλοιπο σε δύο ή τρεις δόσεις καθώς θα φορτώνεται και πάλι τις προσαυξήσεις
6. Θα κάνει κατασχέσεις το υπουργείο Οικονομικών αν δεν πληρώνουμε εγκαίρως;
Βάσει νόμου, το υπουργείο Οικονομικών έχει το δικαίωμα να κατασχέσει μισθό, κατάθεση ή και ακίνητο από τη στιγμή που μια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Ωστόσο, στην πράξη δεν το κάνει από τον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα. Θα το κάνει τώρα για τον ΦΠΑ; Από το υπουργείο Οικονομικών λένε πως όχι. Τυπικά, το δικαίωμα θα υπάρχει.
7. Πότε υπάρχουν ποινικές ευθύνες για μη πληρωμή ΦΠΑ;
Αν συμπληρώσετε τέσσερις μήνες χωρίς να πληρώσετε, τότε οι φορολογικές αρχές μπορούν να σας διώξουν και ποινικά. Όταν τα ποσά της μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης του ΦΠΑ, των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών είναι πάνω από 75.000 ευρώ, επιβάλλεται κάθειρξη από 5-20 χρόνια. Ακόμη και για οφειλή ενός ευρώ, μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ημερών ενώ για χρέη από 3000 έως 75000 ευρώ, η ποινή ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα έτος.

8. Τι γίνεται αν ο ΦΠΑ μας έχει αποδοθεί με μεταχρονολογημένη επιταγή;
Πονεμένη ιστορία και αυτός που αποφασίζει να πληρωθεί με επιταγή για να μην χάσει τη «δουλειά» βρίσκεται εκτεθειμένος. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύει να μην πληρωθεί για τη δουλειά του, αλλά γιατί εμφανίζεται και να χρωστάει το ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα καθώς πλέον οι τράπεζες δεν δέχονται τις επιταγές ως «ενέχυρο». Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο και οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

9. Λαμβάνονται μέτρα ώστε και το δημόσιο να επιστρέφει τον πιστωτικό ΦΠΑ εγκαίρως;
Και σε αυτό το σημείο σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο Οικονομικών. Αφού απαιτεί να πληρώνεται αμέσως για τον χρεωστικό ΦΠΑ γιατί δεν πληρώνει και αυτό αμέσως τον πιστωτικό ΦΠΑ. Ψιλά γράμματα, θα πείτε. Εδώ δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ στους προμηθευτές του.

10. Από πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές;
Δεν έχει ανακοινωθεί. Πιθανότατα μετά τη λήξη του 2ου τριμήνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υποβάλλουν δηλώσεις ανά τρίμηνο.




http://www.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου