Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αντ. Σαμαράς στη Wall Street Journal: Ενέργειες όπως αυτή στις Σκουριές δεν είναι ανεκτές


Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εγκρίνει εντός των ημερών ένα σχέδιο χρυσορυχείων στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο υπόσχεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προσελκύσει επενδύσεις που είναι τόσο αναγκαίες για την περιοχή, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως σε μια σχεδιασμένη επένδυση ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Eldorado Gold Corp. σε χρυσορυχείο της Θράκης, με σκοπό στο να κατευνάσει τις ανησυχίες των Καναδών ανθρακωρύχων σχετικά με τη βίαια επίθεση που πραγματοποιήθηκε από «κουκουλοφόρους βάνδαλους» σε ένα από τα ορυχεία της εταιρείας το Σαββατοκύριακο.

«Δεν θα ανεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατεύσουμε τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα με κάθε κόστος», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας με έμφαση: «Αυτή είναι μια επένδυση την οποία θέλουμε πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκρισή της θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών».

Στη συνέχεια, στην ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνεται ότι το σχέδιο της Θράκης, η έγκριση του οποίου αναμένεται

εδώ και μήνες, αφορά ένα από τα τέσσερα ορυχεία χρυσού και άλλου τύπου, τα οποία η εταιρεία Eldorado απέκτησε στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επενδύσει ένα ακόμα δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι ένα από τα τέσσερα αυτά ορυχεία, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Σκουριές, δέχθηκε επίθεση την περασμένη Κυριακή, όταν περίπου 40 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο χώρο του ορυχείου και πυρπόλησαν μηχανές, οχήματα και τα κοντέινερ όπου στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας στην περιοχή. Λόγω της επίθεσης, που προκάλεσε ζημιά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι δραστηριότητες στο ορυχείο αναμένεται να διακοπούν για δύο βδομάδες, όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρείας Eldorado.

Τα ορυχεία χρυσού και χαλκού στην πόλη Σκουριές, η οποία βρίσκεται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής σε μια από τις πιο πυκνές δασικές περιοχές και που αποτελεί μεγάλο τουριστικό προορισμό, αποτέλεσαν επίκεντρο διαμάχης για δύο δεκαετίες. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αντιτίθενται στην υπαίθρια εκμετάλλευση του ορυχείου, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα βλάψει την τουριστική προοπτική της περιοχής.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι για να καθησυχάσει τα στελέχη της εταιρείας που επισκέφθηκαν την Αθήνα αυτή την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα θέματα ασφαλείας στο ορυχείο και την ίδια στιγμή να μειώσει τη γραφειοκρατική διαδικασία που έχει καθυστερήσει την έγκριση της σχεδιασμένης επένδυσης της Eldorado στη Θράκη.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται τώρα στον έκτο χρόνο της μεγάλης ύφεσης, με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 27%, το μεγαλύτερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άμεση προτεραιότητα του κυβερνητικού συνασπισμού που ηγούνται οι συντηρητικοί, όπως επισημαίνεται, είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει την οικονομία, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται περαιτέρω μέτρα λιτότητας, όπως επιτάσσουν οι εταίροι της ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Συνολικά, τα τέσσερα προγράμματα της Eldorado θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας, αναφέρεται στην ανταπόκριση, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σκοπεύει να κάνει την Ελλάδα το μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Όταν όλα τα ορυχεία θα είναι σε πλήρη λειτουργία, η εταιρεία υπολογίζει ότι θα ενισχύσουν τις ελληνικές εξαγωγές κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Παρόλα αυτά, το ορυχείο στις Σκουριές έχει επί σειρά ετών συναντήσει αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν και στο παρελθόν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο του. Αλλά η επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς την Κυριακή σηματοδότησε μια κλιμάκωση αυτής της αντίδρασης, καθώς ο «αδίστακτος χαρακτήρας» και η αποτελεσματικότητά της εξέπληξε πολλούς Έλληνες, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, γίνεται λεπτομερής αναφορά στην επίθεση, διατυπώνοντας την άποψη ότι «η λεπτομερής οργάνωση της επίθεσης προκάλεσε ακόμα και φόβους ότι ενδεχομένως είχε οργανωθεί από μια από τις αριστερού προσανατολισμού ομάδες αντάρτικου πόλης στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου