Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι Εκατοντάδες τραυματίες και σοβαρές ζημιές από πτώση μετεωριτών στα Ουράλια, σε κατοικημένη περιοχή video


Τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι

Το 1908, ένας μετεωρίτης που έπεσε στη Σιβηρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μια περιοχή ακτίνας 200 χιλιομέτρων.
Ο μετεωρίτης που έπεσε σήμερα στα Ουράλια Όρη στην κεντρική Ρωσία, από θαύμα δεν άφησε πίσω του νεκρούς, καθώς χτύπησε σε κατοικημένη περιοχή. 
Κοντεύουν τους 1000 οι τραυματίες από την πρωτοφανή πτώση μετεωρίτη στο Τσελιάμπινσκ. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, προς το παρόν χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια 725 άτομα, μεταξύ αυτών 159 παιδιά ενώ συνεχώς τα νοσοκομεία γεμίζουν με τραυματίες.
Στρατιωτικοί ανακάλυψαν έναν κρατήρα περίπου έξι μέτρων σε διάμετρο, στο σημείο της υποτιθέμενης πτώσης του μετεωρίτη, κοντά στη λίμνη Τσερμπακούλ -ενώ όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος της Κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας – η ραδιενέργεια στην περιοχή βρίσκεται σε
φυσιολογικά επίπεδα.
Ο μετεωρίτης έπεσε στην περιφέρεια Τσελιάμπινσκ το πρωί στις 15 Φεβρουαρίου. Κατά την πτώση σημειώθηκε έκρηξη, εξαιτίας οποίας σε 300 σχεδόν κτήρια σε έξι πόλεις έσπασαν οι τζαμαρίες, ενώ επίσης σημειώθηκαν καταστροφές σε κτήρια.
Τελευταίες πληροφορίες από το Russia Today, το οποίο επικαλείται ανώνυμη στρατιωτική πηγή, κάνουν λόγο για πλήγμα στο μετεωρίτη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας με αποτέλεσμα να σπάσει σε κομμάτια κατά την πτώση του. Η αναφορά ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από επίσημες πηγές.
"Σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ. Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές", δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο πρακτορείο Ιντερφαξ.
"Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 τραυματίες, από τους οποίους οι τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ζημιές έχουν καταγραφεί σε έξι πόλεις της περιοχής.
Εικόνες χάους επικράτησαν στις πόλεις καθώς εκτός από τις ζημιές αρκετά σημεία πήραν φωτιά ενώ ενεργοποιήθηκαν και πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων προκαλώντας χάος.
Δυνάμεις του ρωσικού στρατού ανακοίνωσαν ότι βρήκαν σε δασώδη περιοχή των Ουραλίων έναν κρατήρα μήκους 6 μέτρων από το μετεωρίτη ωστόσο τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά, σύμφωνα με το RT. 
Κάτοικοι της περιοχής μαρτυρούν ότι άκουσαν κάτι σαν έκρηξη, είδαν μια λάμψη και ένιωσαν μια δόνηση σαν σεισμό ή ωστικό κύμα.

Για αρκετή ώρα κατέρρευσαν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Πήγαινα στη δουλειά, ήταν ακόμη σκοτάδι και ξαφνικά άστραψε ο ουρανός λες και ευθύς έγινε μέρα” λέει στο Reuters ο 36χρονος Viktor Prokofiev.
Η ουρά καπνού που άφησε ο μετεωρίτης στον ουρανό ήταν ορατή μέχρι το Αικατερίνεμπουργκ, 120 χιλιόμετρα μακρυά. 
 315' height='177'>

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου