Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην τελετή για την υπογραφή Τριμερούς Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας του Trans Adriatic Pipeline (TAP)

 «Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα κάνουμε ένα πράγματι πολύ σημαντικό βήμα.
Προσφέρουμε την πολιτική στήριξη μας σε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης:
Στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline, που θέλουμε να περάσει  από την Ελλάδα μεταφέροντας αέριο από την Κασπία και συγκεκριμένα από το Αζερμπαϊτζάν, και να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τους γείτονες και συμμετέχοντες στην υλοποίηση αυτού του έργου, δηλαδή με την Ιταλία και την Αλβανία. Και μάλιστα αυτή η συνεργασία δεν θα αφορά μόνο τις χώρες αυτές και την Ελλάδα. Η σημασία του έργου αυτού θα ξεπεράσει τα όριά τους, για να θεμελιώσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Και φυσικά, υπογραμμίζει τη δυνατότητα της χώρας μας να γίνει σημείο αναφοράς στον Ενεργειακό
Χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Έτσι δημιουργείται μια ισχυρή παραγωγική βάση συνεργασίας για τρείς γειτονικές χώρες, με επιπτώσεις πανευρωπαϊκές: Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, πιστεύω ότι πρέπει πραγματικά να αξιοποιήσουμε και οι τρεις αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να οικοδομήσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και σε περισσότερους ακόμη τομείς. Να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ μας και να αξιοποιήσουμε τις συνέργειες που μπορεί να προκύψουν – με πολλαπλά οφέλη και για τις τρείς χώρες –σε τομείς όπως η ενέργεια, το διεθνές εμπόριο, οι κατασκευές, η αλιεία, η μεταποίηση και εμπορία της γεωργικής παραγωγής και ο Πολιτισμός.
Ελλάδα-Ιταλία-Αλβανία βρίσκονται σε ένα τρίγωνο που σημάδεψε τον παγκόσμιο πολιτισμό για χιλιετίες. Τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται, μπορεί να αναβαθμίσει τη σημασία τους σε ολόκληρη την περιοχή. Και να έχει πολύ ευνοϊκές επιπτώσεις πέραν της περιοχής τους.

Ταυτόχρονα, με την παρεχόμενη πολιτική στήριξη στον αγωγό TAP, εξασφαλίζουμε και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ελληνική Οικονομία και τους Έλληνες πολίτες:
  • Αναφέρομαι στη δημιουργία δύο χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού. Και μάλιστα, σε περιοχές που πονάνε κυριολεκτικά από την ανεργία.
  • Στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, από μια επένδυση που, εφ’ όσον τελικά επιτευχθεί, μόνο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία από τις μεγαλύτερες, δηλαδή, Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας.
  • Αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών μας και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος και για τον Έλληνα καταναλωτή. Χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση.

Ποια θα είναι, όμως, η σημασία ενός τέτοιου έργου γεωστρατηγικά;
Ότι στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης θα χαραχθεί ένας νέος διάδρομος. Με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μελετώμενων προτάσεων, για λόγους που όλοι γνωρίζετε πολύ καλά:
Συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής, διέλευση από λιγότερες χώρες.
Ένας διάδρομος, δηλαδή, που θα προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμμετέχουσες χώρες και που θα αυξήσει τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής μας συνολικότερα.
Ακόμα, η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.
Είναι άλλωστε, γνωστό ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και η πρόοδος των ερευνών που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα αλλάζουν τα δεδομένα. Δημιουργούν νέες ευκαιρίες, ώστε η χώρα μας να παίξει το ρόλο του κρίκου που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Είμαστε αποφασισμένοι- και θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα- να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη.

Κυρίες και κύριοι,

Μέρα με τη μέρα, όπως γνωρίζετε, αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας.
Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις.
Επενδύσεις που θα φέρουν ξανά την Ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και θα δικαιώσουν τις τεράστιες θυσίες εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών.
Και  όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις.
Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, και μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές. Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα.
Σε ένα τέτοιο βήμα προχωρούμε σήμερα.
Βήμα αναπτυξιακό για τη χώρα μας, αλλά και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου