Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς: Έργο στρατηγικής σημασίας ο TAP



 Μια σημαντική συμφωνία, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, υπογράφηκε στην Αθήνα, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά αλλά και από την… υψηλή εποπτεία των Αμερικανών με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ερικ Ρούμπιν να είναι παρών.
Πρόκειται για την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.
Παράλληλα επισήμανε ότι η σημασία του έργου ξεπερνά τα όρια των τριών χωρών για να θεμελιώσει
την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον Ενεργειακό Χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε πως προσφέρεται μοναδική ευκαιρία για συνεργασία των τριών χωρών σε περισσότερους τομείς και για αξιοποίηση των συνεργειών που μπορεί να προκύψουν με πολλαπλά οφέλη για όλους.
Σχετικά  με τα οφέλη για την χώρα μας, αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού, στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, από μια επένδυση που, εφ’ όσον τελικά επιτευχθεί, μόνο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ., καθώς και στην αναβάθμιση των υποδομών μας και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος και για τον Έλληνα καταναλωτή. Χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση.
Ωστόσο, η συμφωνία δε διασφαλίζει ότι οι Αζέροι θα επιλέξουν τον συγκεκριμένο αγωγό καθώς υπάρχει και ο ανταγωνιστής του, ο αγωγός Nabucco West.
Η επιλογή θα γίνει τον Ιούνιο από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2017 – 2018.
Η Ελλάδα έχει όμως την ελπίδα ότι θα καταφέρει να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος. Από την αλβανική πλευρά υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών – Ενέργειας, Έντμοντ Χατζηνάστο και από την Ιταλία ο υπουργός Ανάπτυξης, Κοράντο Πασέρα. Μεταξύ άλλων, στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας του ΤΑΡ (που αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και της γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas), της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν (BP, Socar, Total), καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου