Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Νέο Point System για τον έλεγχο των φορολογουμένων Το παρουσιάζει η κυβέρνηση στην τρόικα

Νέο Point System για τον έλεγχο των φορολογουμένων
Νέο Point System για την διενέργεια των φορολογικών ελέγχων θα παρουσιάσει στην τρόικα η Κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου, αναθεωρώντας τα κριτήρια που είχαν τεθεί τον Ιανουάριο 2012 με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης συνέστησε (ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου) στο υπουργείο Οικονομικών ομάδα εργασίας, για την αξιολόγηση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα επιλέγονται προς έλεγχο οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών. Έργο της οκταμελούς ομάδας εργασίας είναι η μελέτη των κανόνων βάσει των οποίων θα μοριοδοτούνται (Point System) οι προς έλεγχο υποθέσεις στα πλαίσια της ανάλυσης κινδύνου.


Προς τον σκοπό αυτό η ομάδα εργασίας θα υποβάλει το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουάριου στον
υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη πορίσμα που θα περιλαμβάνει προτάσεις τροποποίησης ή απαλοιφής των υπαρχόντων κριτηρίων ή και εισαγωγής νέων κανόνων εφόσον απαιτείται.
Να σημειωθεί πως η τρόικα είχε ζητήσει την έκδοση διοικητικής εγκυκλίου για την ενίσχυση των στοχευμένων ελέγχων που θα βασίζονται σε τεχνικές αξιολόγησης ρίσκου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2012, ωστόσο η σχετική εγκύκλιος θα εκδοθεί τελικά - όπως φαίνεται- με τρίμηνη καθυστέρηση. Τα στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένα με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3842/2010 ο οποίος προβλέπει το Point System για την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο.
Βάσει του Ν. 3842/2010 η επιλογή των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως η νομική μορφή, ο κλάδος ή τομέας δραστηριότητας, η ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων κα ιτη συχνότητα εμφάνισής τους, κ.α..), σε οικονομικά δεδομένα (όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές, συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους, κ.α..) και χωροταξικά και χρονικά δεδομένα (τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες, κ.α.. ). Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου τον Ιανουάριο 2012 για το Point System με τη χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου περιόριζε τη δυνατότητα των ελεγκτών να αποφασίζουν ποιόν φορολογούμενο θα ελέγξουν και κυρίως ποιόν δεν θα ελέγξουν. Με βάση την απόφαση αυτή οι φορολογούμενοι κατατάσσονταν κατά σειρά επικινδυνότητας ροπής προς τη φοροδιαφυγή με βάση τον πρότερο φορολογικό τους βίο αλλά και στατιστικά δεδομένα.
Οι φορολογούμενοι που συγκέντρωναν τους περισσότερους πόντους καταγράφονταν σε λίστες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος Elenxis ανά ελεγκτική υπηρεσία και κατατάσσονταν κατά σειρά προτεραιότητας (επικινδυνότητα) για έλεγχο. Στη συνέχεια τις λίστες αναλάμβαναν οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, οι οποίοι αιτιολογημένα έκαναν προτάσεις μέσω του συστήματος Elenxis, για τη δημιουργία επιπλέον υποθέσεων τακτικού φορολογικού ελέγχου που δε συμπεριλαμβάνονται στις επιλεγείσες υποθέσεις ή για την αφαίρεση κάποιων εξ αυτών. Τα αποτελέσματα επιλογής φορολογικών υποθέσεων με το Point System όπως είχαν περιγραφεί από την απόφαση του Παντελή Οικονόμου δεν ικανοποίησαν την τρόικα που θεώρησε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον έλεγχο πλήθους φορολογικών υποθέσεων. Έτσι, ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η αλλαγή των κριτηρίων ώστε με τις νέες τεχνικές αξιολόγησης ρίσκου να αναδειχθούν με αντικειμενικό τρόπο οι πιο σοβαρές προς έλεγχο υποθέσεις.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου