Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

"H Γερμανία είναι ο βασικός ένοχος της κρίσης" Την άποψη διατυπώνει ο Γερμανός οικονομολόγος Jörg Bibow



Τη Γερμανία υποδεικνύει ως ένοχη για την κρίση ο Γερμανός οικονομολόγος Jörg Bibow, καθηγητής Οικονομικών στο Skidmore College της Νέας Υόρκης και ερευνητής στο Levy Economics Institute.

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο έμπειρος καθηγητής εξηγεί τη λογική του πίσω από αυτό το ζήτημα και απαντά στο αν στην Ελλάδα βρίσκεται όντως καθ’οδόν η ανάπτυξη.

"Ναι, η Γερμανία είναι ο βασικός ένοχος", δηλώνει ο κ. Bibow και συμπληρώνει: "Διαθέτοντας τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, οι πολιτικές της Γερμανίας έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ. Στο νομισματικό τομέα η Γερμανία είναι επίσης ο παραδοσιακός φορέας σταθερότητας στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου το καθεστώς που συμφωνήθηκε με το Μάαστριχτ για την ΟΝΕ είναι σε μεγάλο βαθμό
γερμανικής κατασκευής, βασισμένο στην επιτυχία της Bundesbank και της σταθερότητας του γερμανικού μάρκου. Ωστόσο δεν έγινε αντιληπτό ότι η επιτυχία του γερμανικού μοντέλου της εξαγωγικής ανάπτυξης στην προ-ΟΝΕ εποχή απαιτούσε ότι οι άλλες χώρες θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά από τη Γερμανία".

Ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρεται επίσης στον παραδοσιακό κανόνα της Γερμανίας σχετικά με τη σταθερότητα των τιμών.

"Ο κανόνας αυτός έδινε ώθηση στην εξαγωγική ανάπτυξη στο βαθμό που οι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας διατηρούσαν υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού από 2%, καθώς η διαφορά αυτή είχε το σωρευτικό αποτέλεσμα αύξησης της γερμανικής ανταγωνιστικότητας. Η εξαγωγή του γερμανικού μοντέλου στην υπόλοιπη Ευρώπη απαιτούσε ότι έπρεπε όλοι να συμμορφωθούν με το πρότυπο σταθερότητας του 2%, αλλά αυτή ήταν μια εξέλιξη που μόνο προβλήματα μπορούσε να δημιουργήσει".

Στην ερώτηση αν συμμερίζεται την αισιοδοξία διαφόρων αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ανάκαμψη είναι καθ’οδόν, απαντά: "Ήταν αναπόφευκτο ότι θα έλεγαν κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Φυσικά τα καθεστωτικά μακροοικονομικά μοντέλα θεωρούν ότι οι αγορές αυτοεξισορροπούνται ειδικά όταν εφαρμόζονται αυτές οι θαυμάσιες νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που εικάζεται ότι ωθούν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης χωρίς περιορισμό.

Στην πραγματικότητα όμως τίποτα από αυτά δε γίνεται. Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση. Η Ευρώπη η ίδια έχει χαράξει μια στρατηγική που οδηγεί στην οικονομική αυτοκτονία".
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου