Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ξανά σε πλήρη λειτουργία η ELFE

Ξανά σε πλήρη λειτουργία η ELFE
Μετά από 40 ημέρες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κι έχοντας φτάσει πιο κοντά από ποτέ στο λουκέτο η μοναδική ελληνική λιπασματοβιομηχανία που λειτουργεί στη Νέα Καρβάλη Καβάλας λειτουργεί από τη Δευτέρα και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς. Μετά από μία εβδομάδα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, η διοίκηση της ΔΕΠΑ αποφάσισε να αποκαταστήσει την τροφοδοσία του εργοστασίου με φυσικό αέριο (από τις 10 Ιανουαρίου υπολειτουργούσε με ένα ποσοστό μόλις 5%), ενώ από την πλευρά της η ELFE αποδέχθηκε να λειτουργεί υπό επιτροπεία, αφού θα ελέγχεται από ανεξάρτητη εταιρία, που θα κρίνει τη βιωσιμότητα του εργοστασίου.
Αυτό ήταν και το τελευταίο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ - ELFE. Καταρχήν η ΔΕΠΑ αξίωσε να ορίσει η ίδια την εποπτεύουσα εταιρία, όρος που δεν έγινε αποδεκτός, αφού η διοίκηση της
ELFE αντέτεινε να οριστεί ελεγκτική εταιρία από το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει τη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ. Τελικά ο όρος έγινε αποδεκτός και το εργοστάσιο επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα με κανονικούς ρυθμούς με στόχο να προλάβει τις παραγγελίες, ώστε να είναι σε θέση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 20 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΠΑ μέχρι το τέλος Μαρτίου, που καλύπτει το κόστος της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο και μέρος των οφειλών και κάλυψη προκαταβολικά των αναγκών τροφοδοσίας του εργοστασίου σε φυσικό αέριο από τον Απρίλιο. Ως εγγύηση θα κατατεθεί συμβόλαιο εξαγωγών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Προσωρινή λύση;
«Είναι πολύ σημαντικό που το εργοστάσιο επαναλειτουργεί μετά από 40 μέρες που βρισκόταν στην εντατική», δήλωσε στην EgnatiaPost ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ELFE Γιώργος Τσιμενίδης. Ωστόσο, πρόκειται ούτως ή άλλως για προσωρινή λύση. Η μεν ΔΕΠΑ πωλείται μέσα στον Μάρτιο και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη, ενώ η ELFE παραμένει στην ιδιοκτησία του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, γεγονός που επηρεάζει καταλυτικά τον τρόπο αντιμετώπισης της εταιρίας από τους πιστωτές.
«Εμείς ζητάμε μια λύση που θα εξασφαλίζει την προοπτική του εργοστασίου», σημείωσε ο κ. Τσιμενίδης, τονίζοντας πως το σωματείο θα εντείνει τις πιέσεις του προς τη διοίκηση της εταιρίας ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο βιωσιμότητας. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι περιμένουν αύριο από κλιμάκιο της διοίκησης της ELFE αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία που επετεύχθη, καθώς και για τις κινήσεις που θα γίνουν με στόχο τη διασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου στο μέλλον.

ΝΙΚΟΣ ΣΠΙΤΣΕΡΗΣ
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου