Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Επαφές πρωθυπουργού υπουργών: Δρομολόγηση αλλαγών και στο βάθος ανασχηματισμός




Με εξαίρεση την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε τον πρώτο κύκλο επαφών που είχε το περασμένο διάστημα με τα κυβερνητικά του στελέχη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και την άμεση υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη μνημονιακή πολιτική. Ο πρωθυπουργός είχε το τελευταίο διάστημα παρατηρήσει ουσιαστικές αρρυθμίες αλλά και προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ των υπουργών, αρκετοί μάλιστα δεν έδειχναν και τον απαραίτητο ζήλο για να δρομολογήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.

Με τις συναντήσεις αυτές στόχος του Αντώνη Σαμαρά ήταν λοιπόν να χτυπήσει ο ίδιος καμπανάκι στα στελέχη του, να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει και σε κάθε περίπτωση να θέσει χρονοδιαγράμματα για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις έσπευσε να ξεκαθαρίσει στους υπουργούς του πως θα τους επισκεφθεί στα γραφεία τους για να βεβαιωθεί πως όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θέλησε να έχει μια κατ’ ιδίαν και ξεκάθαρη εικόνα για το έργο των υπουργών του εν όψει και του ανασχηματισμού που προσδιορίζεται για τον Μάρτιο και μετά την αξιολόγηση της Τρόικας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας καθώς, όπως λένε, υπάρχουν στοιχεία στη γενική κατάσταση που επιτρέπουν αισιοδοξία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, αλλά και τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών οι οποίες πλέον εξαρτώνται ολοένα και λιγότερο από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς υπάρχει μια μεγάλη επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζουν πως δεν τους ανησυχεί το γεγονός της μείωσης των εσόδων που παρατηρείται καθώς ο στόχος που έχει τεθεί για το 2013 περιλαμβάνει μια μείωση εσόδων της τάξης των 3 δισ. «Αυτό που μετράει είναι η μείωση του ελλείμματος, και εκεί πάμε πολύ καλά» δηλώνει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη μείωση της ανεργίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε αυτή τη λογική λοιπόν δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη δημόσια στήριξη του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή γαλλικών εταιριών στους διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά για την παρότρυνσή τους προς Γάλλους επιχειρηματίες να εμπιστευθούν την Ελλάδα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν, με ικανοποίηση, και την επιστροφή του Κατάρ στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, υπενθυμίζοντας πως η αλλαγή του κλίματος επήλθε μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 3 μεγάλες συμφωνίες όσον αφορά αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις που θα κάνουν αίσθηση καθώς θα οδηγήσουν και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Για να προχωρήσουν όμως αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί ένα ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θα απομακρύνει τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την κατάθεση του νέου επενδυτικού νόμου, ενώ τον Μάιο η κυβέρνηση σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει και τη διαβούλευση για το νέο φορολογικό. Αυτό πάντως που συνεχίζει να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και αποτέλεσε θέμα συζήτησης στις επαφές που είχε ο Αντώνης Σαμαράς τις τελευταίες μέρες είναι οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στο θέμα της έκδοσης αποφάσεων, κυρίως από το ΣτΕ και τις περισσότερες φορές για θέματα περιβάλλοντος.

«Οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν να ξέρουν αν μπορούν να ρίξουν τα λεφτά τους και να ξεκινήσουν το έργο τους άμεσα, δεν μπορούν να περιμένουν χρόνια για να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές» έλεγε χαρακτηριστικά υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από λίγες μέρες.
Αγκάθι για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αποτελεί πάντως σε κάθε περίπτωση και το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο και στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την επιστροφή της Τρόικας για να διαπιστώσουν αν τελικά υπάρχουν ορισμένα περιθώρια ελιγμών.


 Σημείο καμπής το φθινόπωρο για την αλλαγή του κλίματος

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της και πως τους επόμενους μήνες οι πολίτες αναμένεται να δοκιμασθούν από τα μέτρα και το γενικό κλίμα που επικρατεί.

Ο ίδιος όμως εκτιμά πως αν τελικά διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και δεν υπάρξουν προβλήματα, τότε από το φθινόπωρο και μετά θα αρχίσουν να φαίνονται και τα πρώτα ουσιαστικά θετικά μηνύματα και να αλλάζει και το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας. Αν και η Αθήνα δεν πρόκειται να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή, από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως αν η χώρα υλοποιήσει όλες της τις δεσμεύσεις τότε αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει και ουσιαστικά ο δρόμος για ένα νέο και γενναίο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Κάτι τέτοιο προφανώς και θα άλλαζε το κλίμα αλλά θα έβαζε και τη χώρα σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός θέλει να κινητοποιήσει το σύνολο της Κ.Ο. της Ν.Δ. και σε αυτή τη λογική θα συνεχίσει τις «χαλαρές» συναντήσεις του με τους βουλευτές, τους οποίους και παροτρύνει να «μαρκάρουν» στενά τους υπουργούς και να τους ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μάλιστα ο ίδιος φρόντισε να δώσει καθαρές εντολές στους υπουργούς του να ανοίξουν τις πόρτες τους και να σηκώνουν τα τηλέφωνα στους βουλευτές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου