Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται απευθείας απόδοση του ΦΠΑ Νέα σχέδια επί χάρτου


Έρχεται απευθείας απόδοση του ΦΠΑ

Ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προαναγγέλλει για ακόμη μια φορά ότι θα συνδέσει online όλες τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων με τις τράπεζες και το taxis ώστε ο ΦΠΑ να αποδίδεται ταυτόχρονα με τη συναλλαγή ή το αργότερο την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα "Βήμα"  το εν λόγω σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Όταν θα γίνεται μια συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα κρατά το κράτος τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν ο επιχειρηματίας θα υποβάλει ηλεκτρονικά περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών αγορών και πωλήσεων. Αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά τότε η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης θα επιτρέπει την επόμενη μέρα να γίνεται μεταφορά
του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ και που αφορά στην κάθε απόδειξη.
Ταυτόχρονα μελετάται και η εισαγωγή κινήτρων για τη διάδοση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών.
Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο μέτρο με παράλληλη ισχύ του υπολογισμού του φόρου για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τη μέθοδο έσοδα μείον έξοδα (όπως δηλαδή συμβαίνει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις) είναι ο καλύτερος και ο δικαιότερος τρόπος για να καταπολεμηθεί η φοροκλοπή και να περιοριστούν δραστικά οι απώλειες από τον ΦΠΑ. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει προαναγγελθεί εδώ και δύο χρόνια από τον τότε γενικό γραμματέα του ΚΕΠΥΟ (και νυν εσόδων) Χάρη Θεοχάρη. Έκτοτε όμως ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση με τον αρμόδιο γραμματέα να δηλώνουν πριν από λίγους μήνες ότι απαιτείται τουλάχιστον μια διετία για να εισαχθεί το μέτρο στο σύστημα.
Αντί λοιπόν να προαναγγέλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η συγκεκριμένη παρέμβαση καλό θα ήταν να προχωρήσει με ταχύτερες διαδικασίες το έργο ξεπερνώντας τους γνωστούς γραφειοκρατικούς σκοπέλους του δημοσίου. Όσο για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις (φορολόγηση πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, η σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων για να διαπιστωθούν τα πραγματικά εισοδήματα όλων των φορολογούμενων, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων και ο εντοπισμός ανασφάλιστων ΙΧ για να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη) που διαρρέει διαρκώς το υπουργείο οικονομικών έχουν φέρει μέχρι στιγμής πενιχρά αποτελέσματα.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου