Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο την Παρασκευή


Παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο την Παρασκευή

Παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας υπέρ των αγροτών και κατά της οικονομικής πολιτικής πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στον δημοτικό κήπο Καβάλας χωρίς τη συμμετοχή του δήμου Καβάλας, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων τοπικών φορέων.Η απόφαση πάρθηκε τη Δευτέρα το βράδυ σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Σωματείου που έχει συσταθεί προς συμπαράσταση των αγροτών.
Η οδύσσεια μιας διαμαρτυρίας
Η υπόθεση της πραγματοποίησης ενός παγκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου υπέρ των αγροτών βρίσκεται στην επικαιρότητα από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας όταν το Συντονιστικό των Σωματείων και οι αγρότες έλαβαν την απόφαση πραγματοποίησής του και έθεσαν το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένη ημερομηνία: Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου. Ο δήμαρχος
Καβάλας Κωστής Σιμιτσής διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της Καβάλας και της Δράμας ικανό να στείλει μήνυμα σαφές στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις και τελικά κρίθηκε ως καταλληλότερη ημερομηνία η Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου προκειμένου να συμπεριληφθεί στα αιτήματα και το ζήτημα της ELFE, που απειλείται άμεσα με λουκέτο.
Εντούτοις, το περασμένο Σάββατο στη σύσκεψη των τοπικών φορέων που συγκάλεσε ο δήμαρχος Καβάλας αποφασίστηκε ότι ένα πραγματικά παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο, ανάλογο εκείνου κατά της δημιουργίας εργοστασίου με πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα δε θα μπορούσε να διοργανωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, πολλώ δε μάλλον που υπήρχε μεγάλη απόκλιση όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο. Άλλοι υποστήριζαν ότι πρέπει να προταχθούν τα ζητήματα αιχμής για την Καβάλα και τη Δράμα, που έχουν σχέση με την εξίσωση των αναπτυξιακών κινήτρων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ζήτημα της ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων που συνάφθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ άλλοι πρότειναν ένα καθαρά αντικυβερνητικό πλαίσιο διεκδίκησης.
Χωρίς συμβιβασμούς
Η αναβολή της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου όμως καταγγέλθηκε ευθύς εξαρχής ως επιχείρηση στήριξης των «μνημονιακών» πολιτικών, οπότε πάρθηκε η απόφαση πραγματοποίησης ενός παγκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στον Δημοτικό Κήπο με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, αφού πλέον δεν θα είναι απαραίτητοι τόσοι συμβιβασμοί.
Αν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Παναγιώτης Αρσονιάδης πρότεινε ως κύριο αίτημα την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, το Συντονιστικό αποφάσισε να προταχθούν αιτήματα τοπικού κατά βάση χαρακτήρα όπως το θέμα της ELFE, τα αγροτικά ζητήματα, η ανεργία, η τιμή του πετρελαίου και το ζήτημα της εξίσωσης των επενδυτικών κινήτρων στην Περιφέρεια.
Οι διοργανωτές ξεκινούν τις συσκέψεις με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και είναι βέβαιο ότι θα αποταθούν στους δημάρχους Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου ζητώντας τους να διευκολύνουν τη συμμετοχή των δημοτικών υπαλλήλων στην κινητοποίηση. Άλλωστε, η επιτυχία ενός παγκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου δίχως τη συμμετοχή του δήμου Καβάλας, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων τοπικών φορέων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν το μέτρο σύγκρισης είναι μοιραία το παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της δημιουργίας εργοστασίου λιθάνθρακα στις 27 Φεβρουαρίου του 2008. Η εικόνα της κατάμεστης από κόσμο κεντρικής πλατείας της Καβάλας δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί.

ΝΙΚΟΣ ΣΠΙΤΣΕΡΗΣ
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου