Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς προς Τσίπρα: Απολογήσου στους άνεργους, με την καταστροφολογία σου διώχνεις τους επενδυτές


Διαβάστε ολόκληρη τη Δευτερολογία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σήμερα στη βουλή:

Ένα καινούργιο άθλο έκανε απόψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: 

Προκάλεσε συζήτηση για το Αγροτικό, χωρίς να πει τίποτα για το Αγροτικό. Ένα είπε μόνο σαφές –ακούστε το- ότι θα κάνει, λέει, ό,τι περνά από το χέρι του, για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν να εργάζονται στα χωράφια τους.

Μας φωτίσατε, κ. Τσίπρα. Αγρόν αγοράσατε για τα Αγροτικά.

Τώρα τι να σας πω είναι πια τόσο φοβερό αμάρτημα που πήγατε και είδατε τους Αμερικανούς και το Σόιμπλε, ώστε να έρθετε εδώ και να αρχίσετε να βρίζετε εμένα, για να εξιλεωθείτε στα μάτια των δικών σας από αυτό το μεγάλο αμάρτημά σας;

Αυτή είναι η νοοτροπία σας; Αυτή η τρικομματική κυβέρνηση, κ. Τσίπρα, κατόρθωσε και έκανε και πάλι την απαξιωμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας Ελλάδα συμπαθή, αξιόπιστη και ελπιδοφόρα. Και αυτή η τρικομματική κυβέρνηση κράτησε, κ. Τσίπρα, την Ελλάδα στο Ευρώ, όταν εσείς είχατε τη δραχμή και τον Ούγκο Τσάβες για σημαία σας. Και ζήτησα στην Πρωτολογία μου να πάψουμε να ανεχόμαστε όλοι μας ό,τι δεν ανέχεται ο πολίτης σε καμία χώρα του κόσμου και αυτό αφορά και τις καταλήψεις των δρόμων και τις καταλήψεις των λιμανιών και τις καταστροφές των επιχειρήσεων και την τρομοκράτηση των επενδυτών. Να πάψουμε να χαϊδεύουμε δηλαδή την ασυδοσία, την ανομία, την τρομοκρατία. Διαφορετικά αυτό δε λέγεται Δημοκρατία.

Είναι υπονόμευση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Τυραννία λέγεται αυτό. Γι’ αυτά, βέβαια, που είπα στην Πρωτολογία κουβέντα δεν είπατε. Είπατε, όμως, ότι θα τα διαπραγματευτείτε τα πάντα εσείς από την αρχή. Θα ξεκινήσετε από την αρχή. Δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται γύρω σας. Πώς νομίζετε ότι έγινε ό,τι έγινε το τελευταίο διάστημα; Πώς πετύχαμε μείωση χρέους το Μάρτιο;

Και νέα μείωση χρέους με επαναγορά το Δεκέμβριο και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία. Η Αργεντινή, που εσείς φέρνετε ως πρότυπο, χρεοκόπησε το 2002 και έκοψε συνολικά 65-80 δισεκατομμύρια από το χρέος της το 2005 και ακόμα το υπόλοιπο χρέος την κυνηγάει. Εμείς μέσα σε μερικούς μήνες, ακούστε το νούμερο, κόψαμε 145 δισεκατομμύρια χρέους χωρίς χρεοκοπία.

Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά μέχρι σήμερα, ως τώρα.

Και νομίζετε αυτό το πετύχαμε χωρίς διαπραγμάτευση; Και για το υπόλοιπο χρέος που παραμένει, πήραμε αναστολή πληρωμής τόκων, αναστολή πληρωμής χρεολυσίων, επιστροφή υπερκερδών, που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από παλιά Ελληνικά ομόλογα, επιστροφή από τις τράπεζες που λέγατε ότι “παίρνουν και ρουφούν” το αίμα του κόσμου.

Εμείς κερδίσαμε επιστροφή των κερδών. Νομίζετε τα κάναμε χωρίς διαπραγμάτευση; Εμείς δεσμευτήκαμε με αξιοπιστία να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Και οι δανειστές μας άλλαξαν τους όρους του δανεισμού μας με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά. Επαναλαμβάνω μας κόβουν το χρέος και τα επιτόκια.

Και πώς τα πετύχαμε αυτά; Χωρίς διαπραγμάτευση;

Γιατί πάσχισα να αποκαταστήσω εξ αρχής, όσο μπορούσα, την αξιοπιστία της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει επιτυχής διαπραγμάτευση χωρίς αξιόπιστο Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα. Και χωρίς αξιόπιστη Κυβέρνηση. Και χωρίς αυτή τη δύναμη που μου δίνουν οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματά τους. Αυτή η δυνατότητα, να είμαστε ένα πράγμα, όταν διαπραγματευόμαστε. Εσείς πώς ακριβώς καταλαβαίνετε τις διαπραγματεύσεις;

Πάτε και τα κάνετε όλα λίμπα και να τους εκβιάσετε, για να σας φοβηθούν. Εσείς δε λέτε ότι θα τα καταργήσετε όλα με ένα νόμο και ένα άρθρο; Τι θα διαπραγματευτείτε μετά; Εκφράζεστε απαξιωτικά για τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες, εξαγγέλλετε ότι θα το σκίσετε ό,τι έχει υπογράψει μέχρι τώρα η χώρα μας, τους όρους με τους οποίους την έχουν δανείσει και περιμένετε ότι θα συνεχίζουν εκείνοι να μας δανείζουν, θα υποχωρήσουν σε σας; Γιατί;

Επειδή έχετε συστατική επιστολή από τον κύριο Τσάβες;

Και μερικοί έφθασαν στο σημείο να μιλάνε για δική μας μεταμόρφωση. Εμείς έχουμε ζαλιστεί από τις καθημερινές σας μεταμορφώσεις. Το ευρώ δεν είναι φετίχ τη μία, το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα την άλλη. Θα καταγγείλουν το μνημόνιο τη μία, όχι δε θα το καταγγείλουν την άλλη, απλώς θα καταργήσουν ορισμένους όρους που ψηφίστηκαν. Να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι εμείς δεν είμαστε το ίδιο. Εμείς και προσωπικά εγώ είχα διαφωνήσει ναι με τους όρους, με τη συνταγή αν θέλετε, του μνημονίου, πριν βουλιάξει ακόμα η χώρα σε ύφεση, αλλά ποτέ δεν είπα ότι θα καταργήσουμε μονομερώς ούτε ότι θα το σκίσουμε το μνημόνιο.

Αντίθετα από την πρώτη στιγμή, με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, τονίζαμε ότι θα σεβαστούμε τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας και ότι η Ελλάδα έχει και φιλότιμο ως κράτος και συνέχεια. Εμείς δεν είχαμε αντίρρηση άλλωστε για τις διαρθρωτικές αλλαγές και όπου μπορέσαμε τις προωθήσαμε. Δεν είχαμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ούτε για τις αποκρατικοποιήσεις και επιμείναμε να γίνουν. Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε υποσχεθεί ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Το είπαμε και το κάναμε. Μιλήσαμε και για επιμήκυνση και για αλλαγή όρων της δανειακής σύμβασης.

Το είπαμε και το κάναμε.

Είπαμε ότι θα δώσουμε ως κυβέρνησης τώρα επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που αυτά τα κρύβεται όλα. Το είπαμε και το κάναμε. Μόλις χθες το προχώρησε ο υπουργός κ. Βρούτσης. Τώρα τι μας λέτε; Ότι δεν διορθώσαμε μέσα σε 8 μήνες κακοδαιμονίες που ταλαιπωρούν την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αυτό μας λέτε; Και πέρα από τα οικονομικά. Η εισροή λαθρομεταναστών ελαχιστοποιήθηκε. Τα κέντρα των πόλεων μας αρχίζουν και αλλάζουν όψη. Τους κουκουλοφόρους τους πιάνουμε.

Η αστυνομία συλλαμβάνει πια επί τόπου τρομοκράτες. Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι συλλαμβάνονται και λογοδοτούν. Πλήθος περιπτώσεων διαφθοράς έρχονται στη φόρα, ελέγχονται. Έχουμε πολλά ακόμα, ναι, θα τα κάνουμε όμως. Τις δεσμεύσεις μας έχουμε αρχίσει και τηρούμε. Αλλά ως τώρα κρατήσαμε το πιο δύσκολο, να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ. Και ξέρετε ποιο είναι αυτό. Είναι το εθνικό μας νόμισμα που εκτός Ελλάδας το επικαλείστε και εντός Ελλάδας το υπονομεύετε, όποτε μπορείτε. Εσείς μπορείτε να μας πείτε αν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας, κ. Τσίπρα; Και ποιες δεσμεύσεις σας θα τηρήσετε;

Τις δεσμεύσεις που δίνετε εντός Ελλάδας ή εκτός Ελλάδας; Αυτά που λέτε τώρα; Αυτά που λέγατε προχθές, αυτά που λέγατε πριν ένα μήνα: Πριν τρεις μήνες; Πριν έξι; Ποια; Αυτά που λέει η πρώτη, η έκτη ή η δωδέκατη συνιστώσα σας; Ε, όχι λοιπόν να μας μιλάτε κι εσείς για συνέπεια, κ. Τσίπρα. Είπατε για σκάνδαλα και για διαπλοκή. Καταγγέλλετε εδώ μέσα ξεπουλήματα, διαπλοκή, πειρατές επιχειρηματίες, προφανώς για να “μαζευτούν” εδώ πέρα όλες οι επενδύσεις. Μας απειλείτε κι έξω από τη Βουλή, κι απ’ τις στήλες του Τύπου κι όπου βρείτε την ευκαιρία. Λοιπόν, μη χάνετε τον καιρό σας, δε μασάμε από απειλές, κ. Τσίπρα. Κανένας από εδώ. Το δημόσιο έχει αδρανή περιουσιακά στοιχεία. Τα μετατρέπουμε σε εθνικό κεφάλαιο, που δίνουν αξίες, υπεραξίες, εισόδημα αλλά και ανάπτυξη. Να δώσουμε θέσεις εργασίας στον κόσμο προσπαθούμε. Να βρούμε χρήματα για τον προϋπολογισμό, να ανακουφίσουμε τον φορολογούμενο.

Να ξεπληρώσουμε χρέος για να πάψουμε να είμαστε σε διαρκή επιτήρηση. Σε ποια άλλη χώρα το κράτος διαθέτει τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία και απαξιώνεται; Σε ποια άλλη χώρα το κράτος διαθέτει ακίνητα που κάθονται άδεια, ενώ οι υπηρεσίες του πάνε και νοικιάζουνε άλλα ακίνητα; Εμείς όλα αυτά θέλουμε να τα εντάξουμε στο δημόσιο συμφέρον, εσείς πείστε μας ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε όταν θέλετε όλα αυτά να παραμένουν αδρανή και να απαξιώνονται; Και πως είναι δυνατόν να μας καταγγέλλετε ότι θέλουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα ό,τι έχει γίνει παντού αλλού στην Ευρώπη και απέδωσε;

Γιατί απέδωσε! Δημόσιες επενδύσεις, θέσεις απασχόλησης. Εύχομαι οι επενδυτές να μη σας παίρνουν στα σοβαρά. Αλλά προσέξτε όταν τους λέτε “πειρατές” νομιμοποιείτε έτσι τη δράση κάποιων να πάνε να βάζουν φωτιές κι από πάνω. Ως προς εμένα, δουλεύω 18 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, κ. Τσίπρα. Και βρίσκομαι εκεί που πρέπει μέχρι να περάσουν οριστικά τα δύσκολα. Η Βουλή λειτουργεί κι όποτε χρειάζεται παίρνετε τις απαντήσεις που πρέπει είτε από εμένα είτε από τους υπουργούς. Πιστέψτε με, κι εγώ προτιμώ και πολύ περισσότερο θα το ευχαριστιόμουν, να ερχόμουν εδώ και να απολαμβάνω τις “διαμάχες” μαζί σας, από το να εξαντλούμαι ή να εξαντλώ τους υπουργούς κάθε μέρα σε αυτό το δύσκολο έργο που έχει η κυβέρνηση. Αγωνίζομαι για έκτακτες λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις.

Μια και μου κάνετε εμένα κριτική γιατί δεν έρχομαι τακτικά στη Βουλή, να κάνω κι εγώ την αντίστροφη ακριβώς κριτική. Εσείς που έρχεστε, νομίζετε ότι εδώ με την παρουσία του κόμματος σας αναβαθμίζετε τη Βουλή; Γιατί πολλοί λένε ότι μάλλον την υποβαθμίζετε. Διαδικασίες, ενστάσεις, καταγγελίες, καμιά σύγκλιση, καμιά προσπάθεια σύγκλισης.

Όταν εμείς ήμασταν αντιπολίτευση και δεν είχαμε τότε τις καλύτερες σχέσεις- να το παραδεχτούμε- με την τότε κυβέρνηση, ωστόσο πολλά πράγματα που τα βρίσκαμε θετικά, τα ψηφίζαμε. Και συγκλίσεις αναζητούσαμε. Και κάποιες φορές κιόλας πετύχαμε. Δεν σας ενδιαφέρουν όμως ούτε οι συγκλίσεις ούτε η συζήτηση ουσίας. Μόνο ο κοινοβουλευτικός κλεφτοπόλεμος καταγγελιών. Ε, δεν είναι, λοιπόν, φοιτητικό αμφιθέατρο εδώ μέσα κ. Τσίπρα, Βουλή είναι. Ξεπεράστε τις παιδικές σας ασθένειες. Είπατε μέσα σε όλα αυτά ότι θα επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό. Του κ. Δρασγασάκη τη συνέντευξη στη ΝΕΤ την είδατε; Σε άλλο κόμμα ανήκει από εσάς ο κ. Δραγασάκης; Είπε ότι δεν θα μπορέσετε κι εσείς (αν αναλαμβάνατε την κυβέρνηση) να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό αμέσως και τις συντάξεις κλπ. Ομολογεί. Ούτε θα φέρει τους μισθούς στην προ κρίσεως εποχή.

Ούτε και θα κόψει το χαράτσι. Κι ο κ. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος του κόμματος σας, έσπευσε χθες μαζί του να συμφωνήσει. Εσείς δεν μας λέγατε ότι όλα αυτά θα τα ανατρέψετε με ένα άρθρο; Τώρα τι έγινε; Είδατε ξαφνικά το φως; Και γιατί ακριβώς εμάς μας κατηγορείτε ότι δεν κάνουμε εμείς εκείνο που εσείς λέτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε; Εμείς παλεύουμε για να μπει η χώρα στην Ανάπτυξη και θα το πετύχουμε. Δεν καταλαβαίνω, επίσης, τι ακριβώς ρωτάτε. Μας ρωτάτε για την Αγροτική. Πολύ πριν ακόμα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, στον έλεγχο που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε τραπεζικά ιδρύματα όλης της Ευρώπης, τα λεγόμενα stress tests, η Αγροτική είχε έρθει τελευταία, 91η. Πολύ πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση είχε τεθεί το ζήτημα της εκκαθάρισης της Αγροτικής σε καλή και σε κακή τράπεζα.

Και πολύ πριν αναλάβουμε η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει προσφορές για την εξαγορά της καλής Αγροτικής. Τις πρώτες μέρες μόλις είχαμε αναλάβει, η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή η εποπτεύουσα αρχή, προχώρησε στη μεταβίβαση του “καλού κομματιού” στην Τράπεζα Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι καμιά άλλη τράπεζα; Δεν είχε κάνει τότε προσφορά. Από τη στιγμή που μια τράπεζα κρίνεται μη βιώσιμη, η εποπτεύουσα αρχή αυτό έπρεπε να κάνει. Τι ακριβώς ρωτάτε; Αλλά έχετε και μια άλλη κακή συνήθεια. Κινδυνολογείτε συνεχώς για διάφορα πράγματα. Τώρα μας είπατε ότι και οι αγρότες θα χάσουν την περιουσία τους.

Μην ανησυχείτε, δε θα συμβεί αυτό. Παλιότερα, όμως, να θυμίσω, και τότε κινδυνολογούσατε ότι τάχα μπαίνει νέος φόρος 45% σε μισθούς και συντάξεις από 25.000 ευρώ ετησίως, όμως ψηφίσαμε φόρο σε μισθούς και συντάξεις που είναι συνολικά μικρότερος από ότι. Τώρα και το 70% των φορολογουμένων θα πληρώνουν προσωπικά μικρότερο φόρο εισοδήματος. Τώρα, βέβαια, κανείς δε μιλάει γι’ αυτό. Πυροτέχνημα ήταν και πέρασε. Ύστερα, είπατε ότι θα φορολογηθούν τα παιδιά ως τεκμήριο. Δώσαμε, όμως, επίδομα για κάθε παιδί από το πρώτο και μάλιστα με κριτήρια εισοδηματικά. Ενώ για τους πολύτεκνους θα δίνετε και πρόσθετο επίδομα για κάθε παιδί. Εξορθολογίζουμε, έτσι, τη στήριξη της οικογένειας, την κάνουμε πιο δίκαιη.

Και στο μέλλον, πρόθεση μας είναι μόλις μπορέσουμε να δώσουμε κι άλλα, ιδιαίτερα για τον πολύτεκνο. Αλλά τώρα κανείς δε μιλάει γι’ αυτό. Πυροτέχνημα. Ύστερα κινδυνολογήσατε ότι θα βάλλουμε, δήθεν, νέους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Εξηγήσαμε ότι καταργούνται οι πολλαπλοί φόροι που επιβλήθηκαν έως τώρα και στη θέση τους θα υπάρχει ένας λογικός, υποφερτός και πάντως από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη φόρους. Ενώ μειώνεται πολύ και η φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, τουλάχιστον μέχρι ενός ορίου. Η επιβάρυνση του καθενός θα μειωθεί, γιατί διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Κι αυτή, άλλωστε, είναι και η φιλοσοφία μας, να παίρνουμε λίγα από πολλούς κι από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητες του. Αυτό είναι και δίκαιο και ταυτόχρονα αναπτυξιακό. Γιατί ως σήμερα ποια φορολογούνται;

Οι συνήθως ύποπτοι, αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι. Πάψτε, λοιπόν, να πολιτεύεστε με πυροτεχνήματα και με κραυγές. Μην ποντάρετε στο φόβο του κόσμου. Δεν είναι καλό για την Πατρίδα. Αλλά επιχειρήματα δεν έχετε, εναλλακτική λύση δεν προσφέρετε, διαβάλλετε τους πάντες, σκιαμαχείτε συστηματικά καθ’ έξιν. Αλλά δεν είναι θέατρο σκιών η πολιτική ούτε σηκώνει τέτοια ώρα να παίζετε με τον πόνο του κόσμου και να δημιουργείτε και πανικό. Αναρωτιέστε γιατί δεν είδα τους αγρότες. Σας πιάνω αδιάβαστο. Τους είδα τους αγρότες, κ. Τσίπρα. Συναντήθηκα με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, που είχαν 22 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Τους μίλησα με ειλικρίνεια, δε χάιδεψα αυτιά, κατάλαβαν.

Δέστε την ανακοίνωση που έβγαλαν. Εκτίμησαν αυτά που είπα. Η Λάρισα και οι Σέρρες σήμερα απεχώρησαν. Αλλά όλα αυτά εσείς προφανώς δεν τα καταλαβαίνετε.

Είπατε για ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα περνώντας την εντύπωση ότι εγκατέλειψαν τη χώρα. Coca Cola, ΦΑΓΕ, ότι μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό δεν είπατε, όχι την παραγωγική τους αλυσίδα, που έχουν στην Ελλάδα. Όχι τη βάση τους την παραγωγική στην Ελλάδα. Δεν εγκατέλειψαν τους εργαζόμενους. Πήγαν να εξασφαλίσουν, πράγματι καλύτερους όρους ρευστότητας στη διεθνή αγορά. Αν δεν έβρισκαν εδώ πέρα δάνεια έπρεπε να μείνουν να απολυθούν οι εργαζόμενοι;

Ή αν βρουν φτηνότερα έξω και τα ρίξουν μέσα στην Ελλάδα είναι κακό; Είπατε για επενδύσεις. Πρώτα από όλα να σας πω από την ώρα που πήραμε το δάνειο τελείωσε η “δραχμοφοβία”, το “Grexit”. Κι αν θέλετε να πάρετε τη χθεσινή Wall Street Journal, θα βλέπατε ότι αντιλαμβάνεται ότι χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού και τις προσπάθειες των τριών κομμάτων τα ξένα κεφάλαια- είναι ο τίτλος- επιστρέφουν στην Ελλάδα. Με αυξανόμενο ρυθμό, θα έλεγα.

Δεν θέλω να πω συγκεκριμένες επιχειρήσεις και ξένες εταιρίες που έχω υπόψιν μου. Δεν θέλω να πω για εταιρίες ξένες οι οποίες εδώ πέρα έχουνε αποφασίσει να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή τους. Να πω μόνο για την Procter & Gamble ότι έφτιαξε νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας και μόλις το τρίτο στην Ευρώπη μετά την Αγγλία και τη Γερμανία. Είχαμε τη συμφωνία της Cosco με την Hewlett Packard και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα κάνουν τον Πειραιά διεθνώς διαμετακομιστικό κόμβο. Είδατε τη συμφωνία που κάναμε και ευχόμαστε τελικά αυτή να κριθεί η πιο συμφέρουσα για τους Αζέρους, τη συμφωνία του TAP, που θα δώσει και ρόλο γεωστρατηγικό στην Ελλάδα και καινούργιες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά.

Η επιστροφή του Κατάρ στο διαγωνισμό για το Ελληνικό και η δημόσια δήλωση τους ότι θα κάνουν και 1 δις επένδυση στην Ελλάδα, εσείς τη βρήκατε κατάρα. Αυτά είναι μοναδικά πράγματα. Και χαίρομαι που υπάρχει κόσμος που σας ακούει. Επιχειρήσεις της χώρας μας επέστρεψαν με επιτυχία στις αγορές και εξέδωσαν εταιρικά ομόλογα, όπως είναι η περίπτωση του ΟΤΕ. Χαρακτηριστικά, να σας πω το παράδειγμα για ένα νέο λιμάνι της κρουαζιέρας που θέλουμε να έρθει στην Ελλάδα και η κατασκευή του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από τις ίδιες εταιρίες που θα το χρησιμοποιούν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τουρισμό και για την πρωτεύουσα.

Δεν πρόκειται να σας πω ονόματα επιχειρήσεων, γιατί είστε και λίγο μαρτυριάρης και ίσως θελήστε να τις διώξτε κι αυτές, κ. Τσίπρα. Να σας πω ότι η εκτέλεση από πλευράς μακροοικονομικών του προϋπολογισμού το Γενάρη του 2013 είναι ενδεικτική μιας επιτυχούς προσπάθειας στη δημοσιονομική προσαρμογή. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περασμένο Γενάρη, όταν ο προϋπολογισθείς στόχος, μάλιστα, ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ. Το κόστος εξυπηρέτησης, το είπαμε, του δημοσίου χρέους μειώθηκε ουσιαστικά.

Η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται, το ανταγωνιστικό- το επιχειρηματικό που λέμε- περιβάλλον ενδυναμώθηκε και μάλιστα η σχετική κατάταξη της χώρας βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, ο σχετικός δείκτης βρέθηκε το Γενάρη του 2013 σ’ ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 μηνών και η διαφορά σε σχέση με την Ευρωζώνη από τον Οκτώβρη του 2009 έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Ένα τελευταίο σημείο, φθάσατε και μιλήσατε προηγουμένως για καταστολή, ότι αυτή η κυβέρνηση παίρνει μέτρα καταστολής, το συνδέω, το συνδυάζω με αυτό που είπε ένας από τους δικούς σας βουλευτές ότι θα έπρεπε να μην είναι τέτοια η αντίδραση των φυλάκων που πυροβολούν. Επικίνδυνα πράγματα. Εγώ προσωπικά δίνω συγχαρητήρια στους φύλακες.

Και πείτε μου αν υπήρχε άλλος τρόπος από τους πυροβολισμούς. Η πολιτεία τους βαρυποινίτες έβαλε φυλακή, η κοινωνία τους θέλει μέσα, ασφάλεια του πολίτη σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το έγκλημα δεν κάνει ό,τι θέλει. Μέχρι τώρα χαϊδεύατε τους κουκουλοφόρους, τώρα χαϊδεύετε και τους βαρυποινίτες. Σε ποια χώρα οι βαρυποινίτες προσπαθούν να αποδράσουν; Οι φύλακές τους τους κουνάνε το μαντίλι; Και τι θα λέγατε αν πετύχαινε η απόδραση; Ότι είναι μια ανίκανη κυβέρνηση. Άμα είναι να μην τους εμποδίζουν οι φύλακες, μήπως να ανοίξουμε τις φυλακές να φύγουν όλοι να τελειώνουμε. Θέλετε ανοιχτές τις φυλακές, αλλά εσείς στο πρόγραμμά σας μιλάτε για άοπλη αστυνομία, σας καταλαβαίνω. Δε θέλετε απλώς να αφοπλίσετε το φύλακα, τον αστυνόμο, το νόμο συνολικά. Την κοινωνία, όμως, δεν την έχετε ρωτήσει.

Και είπατε και για καταστολή, αλλά είπατε ότι δεν διώχνουμε τις επενδύσεις. Εγώ δεν πρόκειται να πω για δικούς σας βουλευτές, θαυμαστές από τον αναρχισμό, ξέρω εγώ, μέχρι τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων ή για δικούς σας βουλευτές που καθύβρισαν τον υπουργό τον κύριο Δένδια ως “νεοναζί” , γιατί η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει, μετά από συμπλοκή, τους ληστές τράπεζας στο Βελβεντό που ήταν πάνοπλοι και κρατούσαν όμηρο. Φοβάμαι ότι το χειρότερο είναι, κύριε Τσίπρα, προσπαθείτε με αυτές τις απειλές να διώξετε τις επενδύσεις. Πρόσφατα δικό σας στέλεχος αποκάλεσε όσους ξένους έρχονται να επενδύσουν. Ξέρετε τι τους είπε;

“Κατσαπλιάδες και διεθνή λαμόγια”.

Την επιλογή των λέξεων την αφήνω. Δικό σας αυτό το επίπεδο. Ρωτάω, όμως, χωρίς επενδύσεις πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δεν είναι ότι δε σας αρέσουν κάποιες επενδύσεις, δε θέλετε καθόλου επενδύσεις. Εμείς προσπαθούμε να ανακόψουμε την ανεργία και εσείς προσπαθείτε να κάνετε ό,τι μπορείτε, για να την επιδεινώσετε. Επομένως, ύστερα σας φταίμε εμείς, ότι ο Σαμαράς είναι εναντίον της ανάπτυξης, εναντίον των επενδύσεων. Μόνοι σας εκτίθεστε στα μάτια του Ελληνικού λαού. Αυτά που λέτε προκαλούν οργή. Και εγώ ένα μόνο έχω να πω.

Φτάνει πια, κ. Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου