Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Σε υψηλούς τόνους η κόντρα Σαμαρά-Τσίπρα στη Βουλή "Μην παριστάνετε τον Πόντιο Πιλάτο, γιατί εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός του Γολγοθά"


Σε υψηλούς τόνους η κόντρα Σαμαρά-Τσίπρα στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας "διασταυρώνουν τα ξίφη" τους σήμερα στη Βουλή, με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των αγροτών. Πρόκειται για την πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των δύο ανδρών από τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Το λόγο πήρε πρώτος ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε “πρόβλημα ύπαρξης” για την ελληνική κοινωνία το αγροτικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως κακώς επιβλήθηκε στη χώρα η άποψη ότι για να εκσυγχρονιστούμε θα πρέπει να συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας και να αναπτυχθεί η βιομηχανία, άποψη που οδήγησε και σε απώλειες στον τομέα της μεταποίησης.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε προϊόντα της Ελλάδας που μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά στο
εξωτερικό, όπως το λάδι και ο κρόκος, η ρίγανη, αλλά και τα καπνά.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι “από όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, η πιο σημαντική ίσως είναι η αγροτική”, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δε θέλει απλά να καθησυχάσει τους αγρότες για να φύγουν από τους δρόμους, αλλά να τους αναβαθμίσει ουσιαστικά.
Δεσμεύθηκε εξάλλου ότι η κυβέρνηση εντός της τετραετίας θα μειώσει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, καθώς και ότι οι αγρότες που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 χρόνια, και όχι στα 67.
Κατόπιν, ο κ. Σαμαράς καταδίκασε τις επιθέσεις “κάποιων ανώνυμων” στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που επενδύουν στην Ελλάδα, αναφερόμενος στο περιστατικό στις Σκουριές, κάνοντας λόγο για “εθνική υπονόμευση και εθνική δολιοφθορά”, ξεκαθαρίζοντας ότι “αυτή η καταστροφική μανία κατά της χώρας θα τελειώσει, θα αντιμετωπιστεί όπως της αξίζει”.
Το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, που υποστήριξε πως τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σήμερα είναι θέμα ζωής και θανάτου για την ύπαιθρο, σχολιάζοντας πως “ο αγώνας των αγροτών δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά είναι και αγώνας για την ίδια την ανάπτυξη”.
Αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως “μιλάνε για ανάπτυξη αυτοί που με την πολιτική που υλοποιούν προκαλούν την ύφεση και την ανεργία”, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει “όχι” στις επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά θέλει επενδυτές, και όχι “πειρατές”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως οι επενδύσεις δε χάνονται λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λόγω του Μνημονίου, προσθέτοντας ότι “οι "κολλητοί" και οι "διαπλεκόμενοι" είναι που διώχνουν τις επενδύσεις”. Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι όλα όσα αποφασίζει είναι εναντίον της ανάπτυξης και σκοτώνουν την ανάπτυξη, σχολιάζοντας ότι “δεν μπορεί κανένας λογικός άνθρωπος να περιμένει ανάπτυξη, ανάκαμψη και ανακούφιση από σας”.
“Με την πολιτική που ακολουθείτε εσείς προκαλείτε το δράμα του λαού. Μην παριστάνετε τον Πόντιο Πιλάτο για τη σταύρωση του λαού, γιατί εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός του Γολγοθά”, επεσήμανε ακόμα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μία μόνο δέσμευση: "Θα κάνουμε οτι περνάει από το χέρι μας, θα κάνουμε το παν, θα φέρουμε τα πάνω-κάτω ώστε να μπορούν οι αγρότες και του χρόνου να ζουν με αξιοπρέπεια".

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έφερνε ανεργία, αλλά ζούγκλα"

Σειρά πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε ως πρόσχημα και άλλοθι τον Έλληνα αγρότη “για να έρθει στη Βουλή και να πει τα ίδια, και μάλιστα με μονότονο και παρωχημένο τρόπο”, χαρακτηρίζοντάς τον “δημαγωγό που υπόσχεται σε όλους τα πάντα”.
“Η καταστροφική επιλογή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα οδηγούσε σε ύφεση, αλλά σε ακύρωση. Δε θα οδηγούσε σε ανεργία, αλλά σε ζούγκλα”, σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, προκαλώντας μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κατονομάσει μία επένδυση που να έχει στηρίξει το κόμμα του και να μην την έχει υπονομεύσει.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ακόμα ότι “η ιστορία μας διδάσκει”, και όπως μετά από κάθε κρίση την Ελλάδα την έσωσε η αγροτική της παραγωγή, έτσι ο πρωτογενής τομέας θα βοηθήσει και τώρα τη χώρα να βγει από την κρίση, ενώ κάλεσε σε μία “μεγάλη εθνική αναπτυξιακή παραγωγική συμφωνία”, μέσω της οποίας η Ελλάδα θα βγει ξανά στο ξέφωτο, θα γίνει ισότιμη και αυτοδύναμη, ενώ ο ελληνικός λαός θα πάρει πίσω όσα του στέρησε η κρίση.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, που υποστήριξε ότι στόχος της Τρόικας είναι να σταματήσει οριστικά η αγροτική παραγωγή στη χώρα και να διαλυθεί η μεσαία τάξη, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών και δε θέλει να ασκήσει εθνική πολιτική.
"Ουσιαστικά τελειώσατε", υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι "οι Ιταλοί έστειλαν τον Μόντι πίσω στην κ. Μέρκελ. Θα σας στείλουμε κι εμείς σύντομα".
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, τόνισε ότι μόνο η αυτοδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας θα της δώσει προοπτική και μέλλον, καθώς και ότι τη σημασία της γεωργίας δεν πρέπει να τη βλέπουμε μόνο οικονομικά, αλλά και εθνικά.
Κάλεσε ακόμα τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων να κάνουν την αυτοκριτική τους και να απολογηθούν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τον αγροτικό τομέα όλα αυτά τα χρόνια. “Ψηφοφόροι ήταν για σας οι αγρότες, και όχι η ραχοκοκαλιά του έθνους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη δική του τοποθέτηση, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι δεν είναι λύση να φύγει ο κόσμος από τα χωράφια, ούτε να πάει στο εξωτερικό. "Θα αλλάξουμε τις συνθήκες και θα οδηγήσουμε τη χώρα στη σταθεροποίηση, στην ανάπτυξη και στη διάχυση των ωφελειών από αυτήν", υπογράμμισε.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ακόμα πως η ελληνική γεωργία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας πως είναι σε σωστή κατεύθυνση η ενεργοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και η διατήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων-εξόδων.
Δύο παραλλαγές διέκρινε, από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα στα όσα ακούστηκαν σήμερα από το βήμα της Βουλής. "Λιτότητα με ανάπτυξη ή ανάπτυξη με λιτότητα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας μάλιστα στην αναφορά του κ. Τσίπρα σε "κολλητούς" που ευνοούνται από τις επενδύσεις, ξεκαθάρισε ότι "εμείς δεν είμαστε ούτε με τους "κολλητούς" της κυβέρνησης, ούτε με τους αντίπαλους τους".
Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε καμία από τις προγραμματικές της δεσμεύσεις απέναντι στους αγρότες, και σχολίασε: "Εδώ δεν έσωσαν την αγροτιά οι κοινοτικές επιδοτήσεις, θα τη σώσουν η κάρτα πετρελαίου και η επιστροφή του ΦΠΑ;". Αίσθηση προκάλεσε άλλωστε και η αναφορά της ότι "η κυβέρνηση επιζητά το βίαιο θάνατο των αγροτών".

Η δευτερολογία Σαμαρά

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε στη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις αναφορές του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το πρόσωπό του.
“Η Αργεντινή που φέρνετε ως πρότυπο χρεοκόπησε, και ακόμα το υπόλοιπο χρέος την κυνηγάει. Εμείς κόψαμε 145 δισ. ευρώ από το χρέος χωρίς να χρεοκοπήσουμε, κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά αλλού”, τόνισε ο κ. Σαμαράς, και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σχολίασε:“δε μασάμε από απειλές, κ. Τσίπρα”, και αργότερα “Δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο εδώ μέσα, κ. Τσίπρα. Βουλή είναι. Ξεπεράστε τις παιδικές σας εμμονές”. Τον κάλεσε ακόμα να πάψει να πολιτεύεται “με πυροτεχνήματα και με κραυγές”, κατηγορώντας τον ότι με τις απειλές του κόμματός του επιχειρεί να διώξει τις επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου πως ”αγωνίζομαι για έκτακτες λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις”, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν υπάρχει επιτυχής διαπραγμάτευση χωρίς αξιόπιστο πρωθυπουργό και αξιόπιστη κυβέρνηση”.

Η δευτερολογία Τσίπρα

Απαντώντας στον ίδιο τόνο, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει έναν στόχο της διαπραγμάτευσης που να έχει πετύχει, καταλογίζοντάς του ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει μία τραγική κατάσταση.
Προειδοποίησε μάλιστα τον κ. Σαμαρά ότι οι γνώσεις του για την Αργεντινή θα του χρησιμεύσουν αν εφαρμόσει και άλλα μέτρα λιτότητας, γιατί θα αποχωρήσει και αυτός με ελικόπτερο.
Απαντώντας σε αναφορά σχετικά με διασυνδέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με κερδοσκοπικά κεφάλαια, χαρακτήρισε “αδιανόητο” και “ύβρη” να κατηγορείται για κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς “που ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους”.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό και την κατώτατη σύνταξη, γιατί αποτελούν προϋπόθεση για να έρθει ξανά η ανάπτυξη και να τελειώσει η κρίση.

"Δεν είμαστε συνιστώσες της Νέας Δημοκρατίας"

Στην ειρωνική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δευτερολογία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΔΗΜΑΡ, δεν είναι συνιστώσες της ΝΔ, αλλά συνεργάζονται μαζί της σε μία κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Επανέλαβε ακόμα πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα που ζητά ο κόσμος, καθώς και ότι "εμείς που έχουμε πληρώσει δυσανάλογα μεγάλο κόστος, ξέρουμε πως όπως κατεβήκαμε μαζί με τη χώρα, έτσι θα ανέβουμε και πάλι μαζί με τη χώρα".
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου