Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Καβάλα: Συλλαλητήριο περιορισμένης δυναμικής

Καβάλα: Συλλαλητήριο περιορισμένης δυναμικής
Το παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο δημοτικό κήπο Καβάλας είχε έντονο αντικυβερνητικό χρώμα, είχε τρακτέρ, είχε τράκτορες φορτηγών, αλλά δεν είχε τη συμμετοχή που αρμόζει σε μια όντως παγκαβαλιώτικη κινητοποίηση.
Λιγότεροι από χίλιοι αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και επαγγελματίες από όλο τον νομό Καβάλας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συντονιστικού κι έσπευσαν να απαιτήσουν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας. Άλλωστε, το στοίχημα του παγκαβαλιώτικου χαρακτήρα της κινητοποίησης έμοιαζε εξ αρχής χαμένο, δεδομένου ότι απείχαν ο δήμος Καβάλας, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο  το ΠΑΜΕ  και η ΕΛΜΕ Καβάλας..
«Σήμερα ανατρέπουμε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας», δήλωσε στην ομιλία του
ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Καβάλας της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης, που έκανε λόγο για μια πολιτική λεηλασίας των εισοδημάτων και καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας, που επιβλήθηκε εν ονόματι δεικτών και συντελεστών, που όπως ομολογείται από τους ίδιους τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν εσφαλμένοι. Παρόλα αυτά, «το σχέδιο αποσάθρωσης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα».
Ο κ. Ιωαννίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κούρεμα εισοδημάτων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, που ζουν πλέον με τον εφιάλτη της ανεργίας, καθώς και στη δραματική επιδείνωση της περίθαλψης λόγω της χρεοκοπίας του ΕΟΠΥΥ. Ο συνδικαλιστής καυτηρίασε τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και δεν παρέλειψε να καλέσει τους Καβαλιώτες να πάρουν μαζικά μέρος στη γενική απεργία της 20ής Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Τετάρτη.
Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης είναι το μοντέλο του αθηνοκεντρικού κράτους, που χρεοκόπησε και παράσυρε τη χώρα, δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι αν και η μοναδική ελπίδα ανάκαμψης είναι η αυτοδιοίκηση, η κυβερνητική πολιτική την απαξιώνει, την ποδοπατά και δεν της επιτρέπει να παίξει τον ρόλο της σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. «Ήμασταν κορόιδα», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνών Καβάλας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική που πετσοκόβει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, πολλαπλασιάζει τους άστεγους και οδηγεί τους επαγγελματίες στο λουκέτο δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Οι αγρότες
«Ήρθαμε για να διαδηλώσουμε ένα μεγάλο όχι σε ό,τι συμβαίνει σε όλους τους τομείς», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου και μέλος του νέου Πανελλαδικού Συνδικαλιστικού Οργάνου των αγροτών Γιάννης Πασσαλίδης, σχολιάζοντας δηκτικά τη στάση όσων δεν συμμετείχαν υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα δεν ήταν παγκαβαλιώτικα, αλλά πανελλαδικά. Όπως σημείωσε, η επιβίωση των πολιτών αφορά και την Καβάλα και όλη την Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θα κριθεί αύριο στα Κερδύλλια.
«Παίρνουμε δύναμη από τη συμπαράστασή σας για να αντέξουμε», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ELFE Καβάλας Γιώργος Τσιμενίδης, επισημαίνοντας τις ευθύνες των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση για τη στάση της κρατικής ΔΕΠΑ, που αρνείται τις προτάσεις της βιομηχανίας για ρύθμιση των χρεών με συνέπεια να υπολειτουργεί από τις 10 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι το λίπασμα έχει ζήτηση. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία», τόνισε ο συνδικαλιστής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες μοίρασαν στους συγκεντρωμένους σε συσκευασίες του 1 κιλού, 10.000 κιλά ακτινίδια και 10.000 κιλά λάχανα.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το συλλαλητήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου