Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Χάθηκε το έγγραφο που κήρυττε το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης


image

Την εξαφάνιση του ιστορικού εγγράφου του 1991 που κήρυττε τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) ανακοίνωσε ο πρώην ηγέτης της Λευκορωσίας, Στάνισλαβ Σούσκεβιτς. Ο Σούσκεβιτς ανακάλυψε ότι το έγγραφο χάθηκε από τα αρχεία στη διάρκεια ερευνών για τη συγγραφή της βιογραφίας του, ενώ όπως ο ίδιος δήλωσε «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς την εξαφάνιση ενός τόσο σημαντικού εγγράφου, αλλά είναι γεγονός». Την ίδια ώρα, Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι έχουν μόνο ένα αντίγραφο. «Έχουμε
ένα αντίγραφο του εν λόγω εγγράφου. Είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά δεν παύει να είναι ένα αντίγραφο», ανακοίνωσαν.
Για την ιστορία, στις 8 Δεκεμβρίου του 1991, 18 ημέρες πριν την επίσημη διάλυση της ΕΣΣΔ (η οποία ιδρύθηκε το 1922) και 17 ημέρες πριν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτηθεί από την ηγεσία της χώρας, ο τότε ηγέτης της Λευκορωσίας, Στάνισλαβ Σούσκεβιτς, φιλοξένησε τους προέδρους της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, και της Ουκρανίας, Λέονιντ Κραβτσούκ, για κρυφές συνομιλίες στο δάσος της Μπελοβέζα. Εκεί οι τρεις ηγέτες συνυπέγραψαν μία συμφωνία η οποία όριζε ότι «Η ΕΣΣΔ έχει πάψει να υπάρχει ως υποκείμενο διεθνούς νομοθεσίας και γεωπολιτικής πραγματικότητας».
Ως πιθανότερη εκδοχή θεωρείται το πρωτότυπο έγγραφο να εκλάπη προκειμένου να πωληθεί σε κάποιον συλλέκτη.
 athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου