Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πως θα γίνεται η επιλογή των μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά

Πως θα μπαίνουν οι μαθητές στα Πειραματικά σχολεία;;Δείτε το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξετάσεις θα γίνονται σε δύο επίπεδα: στην τελευταία τάξη του δημοτικού για την εισαγωγή στο γυμνάσιο και στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου για την εισαγωγή στο Λύκειο! Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν και την εισαγωγή ων μαθητών και μαθητριών στα Πρότυπα και Πειραματικά για το σχολικό έτος 2013 -14!
Τι θα ισχύει από την επόμενη χρονιά;
-Η επιλογή των υποψηφίων στα Πρότυπα Πειραματικά νηπιαγωγεία θα γίνει με κλήρωση!
-Η εισαγωγή όλων των μαθητών και μαθητριών στην Α Γυμνασίου στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια θα γίνει με τεστ δεξιοτήτων .
-Η εισαγωγή όλων των μαθητών και μαθητριών σε κάθε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο θα γίνεται
ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) όπου θα συμμετέχουν και οι  μαθητές ή μαθήτριες από τα υφιστάμενα γυμνάσια και λύκεια που συνδέονται μεταξύ τους
Η διαδικασία της εισαγωγής

Για την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών από το δημοτικό στο γυμνάσιο θα δίνονται δίωρες εξετάσεις στα μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας, τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελληνική γλώσσα θα εξετάζονται στην ανάγνωση και στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου και στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Στα Μαθηματικά θα εξετάζονται στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής με απλές αριθμητικές πράξεις διατυπώνοντας αιτιολογήσεις και μαθηματικούς συλλογισμούς.

Στα Φυσικά θα εξετάζονται στην αξιοποίηση των γνώσεών τους σχετικά με την ερμηνεία απλών φυσικών φαινομένων που συναντούν στην καθημερινή ζωή.

Για τις εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο δεν θα ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν θα ελέγχονται οι γνώσεις που προϋποθέτουν απομνημόνευση. Η αξιολόγηση των γραπτών θα γίνει με ευθύνη του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του Π.Π. Γυμνασίου.

Οι εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο θα είναι τρίωρες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εξετάζονται στην κατανόηση κειμένων ελληνικής γλώσσας, όπου θα ελέγχονται οι ικανότητες στην ανάγνωση και στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου, καθώς και οι ικανότητες στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Στα Μαθηματικά θα εξετάζονται οι ικανότητες κατανόησης του σημαντικού ρόλου των Μαθηματικών στην καθημερινότητα και η ικανότητα ανάπτυξης επιχειρημάτων, αιτιολογήσεων και συλλογισμών. Επίσης, οι αριθμητικές, αλγεβρικές, γεωμετρικές, στατιστικές και στοχαστικές γνώσεις και δεξιότητες.
Οι γονείς των υποψηφίων θα καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις μέσα στον Απρίλιο και οι σχετικές εξετάσεις θα γίνουν το Μάιο!
"Τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία δεν θα είναι σχολεία κάποιας οικονομικής και κοινωνικής ελίτ αλλά σχολεία αριστείας που θα παρέχουν δημόσια δωρεάν παιδεία και θα απευθύνονται σε μαθητές υψηλών επιδόσεων ασχέτως κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης " δήλωσε ο υφυπουργός παιδείας και υπεύθυνος για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θ.Παπαθεοδώρου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου