Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα για την ΑΟΖ




Ανήσυχος για τον εξτρεμισμό στη χώρα μας ο Έρικ Ρούμπιν
«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους ενεργειακούς της πόρους», τόνισε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, ερωτώμενος από δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, για τις πιθανές τουρκικές αντιδράσεις σε περίπτωση οριοθέτησης της ΑΟΖ. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την «γέννηση» του εξτρεμισμού στην χώρα μας, η οποία, πάντως, όπως, επισήμανε, αποτελεί «υποσχόμενη γη για επενδύσεις».

«Η Ελλάδα χρειάζεται την ενέργεια και χρειάζεται και τα έσοδα. Νομίζω πως αυτό είναι εφικτό χωρίς να υπάρξει φραστική διαμάχη για τους χάρτες», υπογράμμισε για το θέμα της ΑΟΖ.

Για την διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, ο κ. Ρούμπιν τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος. Είναι κρίσιμο και για τις δύο χώρες, αλλά νομίζω πως είναι πιο κρίσιμο για το βόρειο γείτονά σας. Δεν υπάρχει ένδειξη για επικείμενη σημαντική εξέλιξη. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Σίγουρα δεν επίκειται άμεσα συμφωνία, αλλά από την άλλη πλευρά κανείς δεν τα παρατά. Ορισμένα προβλήματα δεν λύνονται ποτέ. Αυτό το πρόβλημα δεν συγκαταλέγεται σε αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούμπιν, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα έρθει η μέρα που το πρόβλημα θα λυθεί και θα είναι «μία σπουδαία μέρα για την πόλη και την περιοχή».

Ο κ. Ρούμπιν επέστησε την προσοχή στις «εξτρεμιστικές ιδέες» που, όπως είπε, «γεννιούντα» όταν οι άνθρωποι υποφέρουν και τόνισε την ανάγκη ενός αραγούς μετώπου κατά της βίας και της μη ανεκτικότητας.

Εκτίμησε δε ότι «τρέφουν» τον εξτρεμισμό ζητήματα όπως η παράνομη μετανάστευση, στην καταπολέμηση της οποίας, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κληθείς να σχολιάσει την εθνικιστική ρητορική της τελευταίας περιόδου από την πλευρά της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας, που αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ χωρών της περιοχής, ο κ. Ρούμπιν, αφού ξεκαθάρισε πως η αμερικανική πολιτική απορρίπτει την έξαρση του εθνικισμού, σημείωσε: «Θα έλεγα πως σε αυτή την περιοχή υπάρχει κίνδυνος από τις εθνικιστικές σπίθες και είδαμε όλοι πού οδήγησαν αυτές στο παρελθόν. Υπάρχει κίνδυνος εάν ξαναζωντανέψουν ορισμένες αρνητικές τάσεις του παρελθόντος".

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, θεωρεί πως «είναι καλή ώρα για τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα» και να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τομείς όπως - μεταξύ άλλων - ο τουρισμός, η γεωργία και η ενέργεια.

«Υπάρχει η αντίληψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η κυβέρνησή σας λαμβάνει πραγματικά δύσκολες αποφάσεις και κάνει συμβιβασμούς στο πλαίσιο της πολυκομματικής κυβέρνησης κι έχει σταθεροποιήσει τα πράγματα, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα και την αστάθεια και παρά την ανησυχητική παρουσία εξτρεμιστικών στοιχείων στο πολιτικό σύστημα. Αυτό συνεχώς αλλάζει τη ρητορική στις ΗΠΑ: από την καταστροφή και το αποτυχημένο ευρωπαϊκό πείραμα σε μια πολύ πιο θετική αποτίμηση, ακόμη και από τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι και απλώς διαβάζουν τα νέα στην εφημερίδα», εξήγησε ο κ. Ρούμπιν και χαρακτήρισε την Ελλάδα «υποσχόμενη γη για επενδύσεις».

Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ρούμπιν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολύ καλή τοποθεσία της πόλης αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. 
 newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου