Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Δείτε στον Τύπο της Κυριακής: Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής




Εχοντας στη φαρέτρα του την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και τα 18 περίπου δις ευρώ που διασφάλισε για την Ελλάδα, ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως θα μπορέσει να απαντήσει πλέον  σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ανάσα από το γεγονός ότ η Αθήνα διασφάλισε 14,5 δις από το επόμενο ΕΣΠΑ, 1,8 δις για την αγροτική ανάπτυξη και άλλα 2 δις από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής μετά από μια διετια, είναι ουσιαστική για πολλούς λόγους.

Κάνοντας την αποτίμηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως τα οφέλη για την ελληνική οικονομία αλλά και την κυβέρνηση είναι πολλαπλά. Πρώτον για μια ακόμα φορά επαναβεβαιώθηκε το θετικό για τη χώρα μας κλίμα στο εξωτερικό καθώς η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που είδε τα ποσά από τα κοινοτικά κονδύλια να αυξάνονται σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής. Για την Αθήνα το καλό κλίμα στο εξωτερικό παραμένει μεγάλη προυπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση καθώς αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να ξεκινήσει μια
νέα συζήτηση για ένα ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους και η Ελλάδα θα αναζητήσει και πάλι συμμάχους. Δεύτερον με την εισροή των κοινοτικών κονδυλίων διασφαλίζεται μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική από την κυβέρνηση ενώ το 1,8 δις για την αγροτική ανάπτυξη θα προστεθεί στα χρήματα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική προσφέροντας ανακούφιση στους αγρότες.

Για τον Αντώνη Σαμαρά απαραίτητη προυπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής αλλά και της κυβερνητικής σταθερότητας. Τα προγράμματα τα οποία θα προωθήσουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και τα οποία θα βασισθούν σε αυτά τα κοινοτικά κονδύλια αναμένεται να ανακουφίσουν τις ομάδες εκεινες που πλήττονται κυρίως από την κρίση, όπως είναι για παράδειγμα οι νέοι άνεργοι. Η απόφαση για συγχρηματοδότηση προγραμμάτων που θα φτάνει το 80% στην Αττική και τη Δυτική Μακεδονία θα ανακουφίσει τις περιοχές αυτές που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες ενώ το γεγονός ότι αποφασίστηκε να δίνεται μεγαλύτερη προκαταβολή από την Ευρωπαική Ενωση στα κοινοτικά προγράμματα λύνει και τα χέρια της κυβέρνησης η οποία θα έπρεπε να βρει άμεσα χρήματα για το δικό της μερίδιο στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Με τις εξελίξεις αυτές ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως στηρίζεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η κυβερνητική σταθερότητα με δεδομένη τη βούληση τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του Φώτη Κουβέλη για τη δημιουργία ενός δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ο Αντωνης Σαμαράς θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για να καθοριστεί η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης υπό τη σκιά και της δημόσιας παραδοχής του ΔΝΤ για "λανθασμένη πολιτική" στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα. Με τον Φώτη Κουβέλη να δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική ακόμα και από μερίδα των στελεχών του για "δεξιά " πολιτική και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να οδεύει πληγωμένος προς ένα συνέδριο με αβέβαιο για το ΠΑΣΟΚ μέλλον, ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να περάσει από κραδασμούς και στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να διασφαλίσει πως δεν θα δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό ρήγμα.

Τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα δώσει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση και την απορρόφηση των αδιάθετων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ της παρούσας περιόδου, κονδύλια τα οποία φτάνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 8 δις ευρώ. Ετσι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως θα βελτιωθεί και το κλίμα όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας καθώς πλέον θα είναι εφικτή η δυνατότητα της συγχρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής πάντως, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να κλείσει και ένα άλλο μέτωπο το οποίο πήγαινε να δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα , αυτό της εσωκομματικής δυσφορίας ακόμα και μέσα στη ΝΔ για τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου και κυρίως του Γιάννη Στουρνάρα. Η κόντρα με τη λεγόμενη πτέρυγα των Καραμανλικών είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και σε πολλές περιπτώσεις έσπευσε να μεσολαβήσει ο ίδιος για να χαμηλώσουν οι τόνοι.
 
Οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ σχετίζονται και  με την ανάγκη προστασία της μεσαίας τάξης που αποτελεί  την βασική εκλογική τους πελατεία και πλέον με την αλλαγή του κλίματος και την εισροή των κοινοτικών κονδυλίων  στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα υπάρξει και μια ουσιαστική ανακωχή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου