Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Όμηρος των ρουσφετιών το “Αθηνά”

Αν πάσχει από κάτι σοβαρό η Ελλάδα είναι από έλλειψη σχεδιασμού. Ανακοινώνονται ρυθμίσεις, νομοσχέδια, μεταρρυθμίσεις αλλά προηγουμένως δεν έχει υπάρξει σχεδιασμός, στόχευση και το κυριότερο μια μελέτη για το ποιοι και πόσο θα επηρεαστούν από τις αλλαγές. Σίγουρα, σε μια σημαντική μεταρρύθμιση που επηρεάζει μια ολόκληρη χώρα, θα υπάρξουν και χαμένοι, τουλάχιστον όμως αυτοί να είναι λιγότεροι και να επικρατήσει το κοινό καλό.
Στην περίπτωση του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, ισχύουν όλα τα παραπάνω. Μια σημαντική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος αντιμετωπίζεται με τόσο μεγάλη προχειρότητα. Αποτέλεσμα; Σήμερα ο Κ. Αρβανιτόπουλος να
ανακοινώνει ότι «τα κοιτάμε όλα από την αρχή». Να ξηλώνει δηλαδή το πουλόβερ προτού καλά – καλά το χωνέψει ο κόσμος.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν παρελάσει από υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, μητροπολίτες, κοινοτάρχες, δήμαρχοι, τοπικοί φορείς. Επίσης, στο υπουργείο Παιδείας κάθε μέρα δέχονται βολές από βουλευτές οι οποίοι εκφράζουν τα παράπονα της περιοχής που εκλέγονται.
Έτσι, θα δούμε τις επόμενες ημέρες να αλλάζει το σχέδιο Αθηνά, ανάλογα με το ποιοι επενέβησαν, ποιοι ζήτησαν χάρες για τις περιοχές τους και πόσο περνά η γνώμη τους στην κυβέρνηση. Όποιος έχει το μεγαλύτερο «δόντι» δηλαδή θα πετύχει τη διατήρηση ή την αύξηση των τμημάτων και επομένως και των φοιτητών.
Ζούμε, από την ανάποδη, το στρεβλό τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Κάθε βουλευτής ή κομματάρχης έβαζε κι ένα τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ακόμη κι αν αυτό ήταν στην κάτω Ραχούλα.
Κάποιοι ζητούν τώρα ρουσφέτια προκειμένου να συνεχιστεί το άγος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας στον τομέα της Παιδείας. Όμως, κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι λεφτά δεν υπάρχουν και δε μπορεί να διατηρούνται τμήματα χωρίς φοιτητές ή καθηγητές.
Κι αν εν πάση περιπτώσει θέλουμε κάποτε να γίνουμε σοβαρή χώρα, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζουμε κομματικά ή τοπικιστικά συμφέροντα.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου