Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

"Πάμε σινεμά;" - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας μαθητών με τον κινηματογράφο


Κάμερες, φώτα, μοντάζ, πάμε... Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πάμε Σινεμά;" που πραγματοποιείται φέτος για 6η χρονιά έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης.

Το "Πάμε Σινεμά;" δημιουργήθηκε το 2000 στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Μέχρι στιγμής, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν πάρει μέρος περισσότερα από 3.100 σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και 240.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, και έχουν παραχθεί 536 ταινίες μικρού μήκους από αντίστοιχο αριθμό σχολείων.
"Φέτος, στο 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών "Πάμε Σινεμά;" αναμένεται να προβληθούν εβδομήντα
ταινίες από εβδομήντα σχολεία. Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό σημείο είναι η μεγάλη συμμετοχή από δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης", δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος "Πάμε Σινεμά;", Αντώνης Κιούκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα σε κινηματοθέατρο της Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε σχολείο οργανώνεται μια ομάδα έως 20 μαθητών, οι οποίοι ξεκινώντας από τη συγγραφή του σεναρίου και φτάνοντας μέχρι το τελικό μοντάζ (με την παροχή από το "Πάμε Σινεμά;" της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής και με την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών) κάνουν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα μια πεντάλεπτη ταινία.
Το 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών θα πραγματοποιηθεί ή το Σάββατο, 27 Απριλίου, ή το Σάββατο, 18 Μαΐου (η ημερομηνία εξαρτάται από τις πανελλήνιες εξετάσεις), ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις δύο πόλεις να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με δορυφορική σύνδεση.
Το πρόγραμμα "Πάμε Σινεμά;" στη Βόρεια Ελλάδα για το 2013 υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και τελεί υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου