Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ:Και στην Ελλάδα τα μπιφτέκια με κρέας αλόγου!

Διατροφικό σκάνδαλο που ελάχιστοι καταναλωτές γνωρίζουν.
Και στη χώρα μας φέρεται να έχουν εισαχθεί τα ιρλανδικά προϊόντα με τον μολυσμένο κιμά που περιέχει DNA αλόγου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία!
Ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Simon Coveney, επιβεβαίωσε πως μία ακόμη ιρλανδική εταιρεία κλήθηκε να αναστείλει την παραγωγή κιμά για χάμπουργκερ, καθώς έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε πως τα κρέατά της και συγκεκριμένα ο κιμάς περιείχε DNA αλόγου, και μάλιστα σε ποσοστό μέχρι 75%. Μεταξύ των πελατών της Rangeland Foods, όπως αναγράφεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, είναι και η Ελλάδα, κάτι που δεν αποκλείει το γεγονός να κυκλοφορούν μολυσμένα κρέατα και στη χώρα μας.
Η Rangeland Foods εδρεύει στην πόλη Monaghan και εκτός από την Ελλάδα, πραγματοποιεί επίσης εξαγωγές στην Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία και το Γιβραλτάρ. Μάλιστα, η εταιρεία (που θεωρείται κορυφαία στην Ιρλανδία σε ό,τι αφορά την παραγωγή κιμά και
μπιφτεκιών για χάμπουργκερ) εξάγει τα προϊόντα της όχι μόνο σε super markets, αλλά και σε καταστήματα και εταιρείες μαζικής εστίασης.
Μετά την αποκάλυψη, η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναστολή όχι μόνο των εξαγωγών της αλλά και της παρασκευής κρεάτων, ενώ ειδικό κλιμάκιο του ιρλανδικού υπουργείου Γεωργίας διεξάγει περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ο όγκος των εξαγωγών αλλά και οι χώρες στις οποίες έχει «ταξιδέψει» το κρέας που περιέχει DNA αλόγου. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία και με τις πολωνικές αρχές, αφού οι έρευνες έχουν δείξει ότι όλα τα ακατέργαστα υλικά στα επίμαχα μπιφτέκια είναι πολωνικά.
Οι πρώτες δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στην Ιρλανδία για τα προϊόντα που πωλούνται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Tesco, Dunnes Stores, Lidl, Aldi φανέρωσαν χαμηλά επίπεδα DNA αλόγου, ενώ από το ξέσπασμα του σκανδάλου και μετά εταιρείες όπως η Tesco, η Aldi, η Co-op και η Burger King δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει προμηθευτή.
Από την πλευρά της, η εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται στο διατροφικό σκάνδαλο δήλωσε πως κανένα από τα μπιφτέκια με DNA αλόγου δεν έχει περάσει στην αγορά, αλλά και πως η παραγωγή του εργοστασίου έχει ανασταλεί προσωρινά. Πάντως, η αποκάλυψη πως τα μπιφτέκια της εταιρείας (που ιδρύθηκε το 1982 και που απασχολεί περισσότερους από 80 εργαζόμενους) περιέχουν DNA αλόγου απειλεί να τινάξει στον αέρα την ιρλανδική βιομηχανία τροφίμων, που αποτελεί σημαντική δύναμη στις εξαγωγές του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου