Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Συμπαράσταση μητροπολίτη στον Εμπορικό Σύλλογο

Συμπαράσταση μητροπολίτη στον Εμπορικό Σύλλογο Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος, απαντά στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, λέγοντας τα εξής: Προς τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας δια των Μέσων Ευρείας Ενημερώσεως, εντύπων και ηλεκτρονικών. Προσκλήθηκα, με όντως πρωτότυπο τρόπο, να τοποθετηθώ πάνω στο θέμα της αργίας της Κυριακής και ανταποκρίνομαι με αυτονόητη προθυμία, επαναλαμβάνοντας αυτά που εδήλωσα σε αθηναϊκή εφημερίδα.
Είναι εντελώς λανθασμένο και για πολλούς λόγους εντελώς απαράδεκτο το μέτρο, ύστερα από απόφαση του αρμοδίου Υπουργείου, γιατί προσβάλλει θεόσδοτη εντολή, διαχρονικά σεβαστή : Ο
άνθρωπος να εργάζεται και να αναπαύεται την έβδομη ημέρα, ψυχικά και σωματικά, προσευχητικά καταθέτοντας την ευγνώμονα ευχαριστία του προς τον Θεό για όλες τις προσφερόμενες δωρεές του. Χωρίς καμμία εξαίρεση, στον κόσμο ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας, η έβδομη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον Κύριο, στην ξεκούραση του ανθρώπου από τον καθημερινό μόχθο, στη δυνατότητα να αποθέτει τις βιωτικές μέριμνες και να στοχάζεται το νόημα του βίου, τη σημασία των εγκοσμίων και την υπηρέτηση στη διάρκειά του, του αληθινού προορισμού του.
Η απόκλιση, η νόθευση και η ανατροπή της παραδεδομένης αξιακής κλίμακας, που οδηγεί στην πρόταξη των υλικών, των φθαρτών και προσκαίρων, αντί των αιωνίων, των πνευματικών και αφθάρτων δεν δίνει λύσεις στις ποικίλες κρίσεις, πολύ περισσότερο στην οικονομική. Αντίθετα τις περιπλέκει και τις διατηρεί.
Στη θρησκευτική και ηθική αυτή αμετακίνητη διάσταση του δημιουργηθέντος ανώφελα θέματος, ο καθένας μπορεί να προσθέτει και πολλούς άλλους λόγους, όπως είναι αυτοί του Εμπορικού Συλλόγου, που ασφαλώς εναρμονίζονται με την ευσέβεια και τις παραδόσεις του λαού μας.
Ειλικρινά παρέχω την διαβεβαίωση, ότι η Εκκλησία μας ανύστακτα ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για την διατήρηση της ιεράς παρακαταθήκης, τη στήριξη του λαού, για τα ιερά και δίκαια όλων μας. Επομένως, ανεπιφύλακτα συμπαραστέκομαι στις προσπάθειες διατήρησης της αργίας της Κυριακής σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου, για το πνευματικό και υλικό όφελος της Ορθοδόξου κοινωνίας μας.
Μετ’  ευχών και τιμής
† ο Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου
Π Ρ Ο Κ Ο Π Ι Ο Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου