Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τις (αν)επίκαιρες αντιδράσεις του τρέχει να μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ



Είμαστε πλέον σίγουροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει. Αφού ο Μηλιός, η Δούρου και ο Στρατούλης ανακάλυψαν τα… non paper τότε μπορούν κάλλιστα να πάρουν κυβερνητικές θέσεις.
Όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και τώρα η Κουμουνδούρου έκανε τη γκάφα της. Μία ημέρα μετά το Γιούρογκρουπ, όταν ο Γ. Στουρνάρας είχε θέσει επίσημα το ζήτημα του λάθους με τον πολλαπλασιαστή, ο Τσίπρας είχε καταθέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το τι προτίθεται να κάνει σχετικά με τον… πολλαπλασιαστή.
Μια ερώτηση κενή περιεχομένου δηλαδή αφού ήδη είχε τεθεί το θέμα. Έτσι λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασαν χρόνο κι έβγαλαν το… άχαρτο. Ενημερωτικό σημείωμα δηλαδή μέσω του οποίου επιχειρείται να υποβαθμιστεί η προσπάθεια του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να θέσουν το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης επί τάπητος.
Στο ανεπίσημο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι «ο κ. Στουρνάρας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην Ελλάδα της καταστροφικής πολιτικής του
Μνημονίου» και υπενθυμίζονται αποσπάσματα από ομιλία του το καλοκαίρι του 2010. Τότε ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ  ο κ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι το Μνημόνιο «αποτελεί διαβατήριο για τη σωτηρία της Ελλάδας», ότι «τα μέτρα του μνημονίου είναι αναγκαία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», ότι «δεν γνωρίζουμε να υπάρχει εναλλακτική λύση» και ότι  «όσοι ακόμα επιχειρηματολογούν υπέρ της αναδιάρθρωσης [του δημόσιου χρέους] δείχνουν να αγνοούν τη νέα πραγματικότητα στην Ευρωζώνη».

Με το σκεπτικό ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ούτως ή άλλως ένθερμος υποστηρικτής του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η “αναπροσαρμογή του προγράμματος” που ενδεχομένως ζητάει η ελληνική κυβέρνηση θα αφορά ήσσονος σημασίας παραμετρικές αλλαγές που δεν θα αμφισβητούν τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή την άγρια λιτότητα, τους μισθούς και εργασιακές σχέσεις σκλαβοπάζαρου και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Υπό την έννοια αυτή, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «μετά την  παραδοχή του σφάλματος από το ΔΝΤ (η οποία σημειωτέον έγινε πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο) η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε την παραδοχή αυτή σημαία της για να αμφισβητήσει την ουσία του προγράμματος, αλλά απεναντίας συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο που κινείται επιθετικότερα στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Πόσο μάλλον όταν, όπως αναφέρεται σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών πολύ πριν διέθετε στοιχεία/ενδείξεις για πολλαπλασιαστές ακόμη μεγαλύτερους και από αυτούς που παραδέχεται το ΔΝΤ».
Τέλος, στο ίδιο κείμενο υποστηρίζεται ότι το λάθος που παραδέχεται το ΔΝΤ και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για ακόμη μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές στην ουσία δικαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «επιβεβαιώνουν περίτρανα τις προτάσεις του για τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω αναπροσαρμογής των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα αύξηση των δαπανών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και των δαπανών για την άμεση ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποτροπή κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους».
Υποβάθμισαν ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ μια εθνική προσπάθεια προτού αυτή γίνει και άρχισαν να αναμασούν τα ίδια και τα ίδια περί δικών τους προβλέψεων, περί Μνημονίου που τα καταστρέφει όλα και πολλά τέτοια που ακούμε κάθε μέρα. Μόνο που δεν ακούμε πώς θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και τι θα κάνει ο σύντροφος Αλέξης όταν ως πρωθυπουργός θα… σβήσει τα φώτα στην ΕΕ και θα τους τρομάξει τόσο πολύ που θα αλλάξουν πολιτική.
Αλλά το non paper φαίνεται ότι μπαίνει στη ζωή των Συριζαίων αφού με τις επίσημες ενημερώσεις και τις κατόπιν εορτής ερωτήσεις στη Βουλή δεν είδαν προκοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου