Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Προηγείται ο Αναστασιάδης μία ημέρα πριν από τις κάλπες

Κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από κεκτημένη ταχύτητα ως «η πλέον κρίσιμη». Ωστόσο οι αυριανές προεδρικές εκλογές είναι πραγματικά κρίσιμες.
Από αριστερά: Αναστασιάδης, Μαλάς και Λιλλήκας στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ Ο 7ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρεθεί μπροστά σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είχε να αντιμετωπίσει κανένας από τους προκατόχους του. Πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, κίνδυνος στάσης πληρωμών, πρωτοφανής ανεργία, ασφυκτικές πιέσεις για το ξέπλυμα χρήματος και ένα Μνημόνιο το οποίο αναμένει την υπογραφή του με προϋπόθεση την αποδοχή εφαρμογής σκληρών μέτρων.
Ν. Αναστασιάδης: κοντά στο 50%
Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι 11, αλλά οι τρεις είναι αυτοί που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εξασφαλίζουν το μεγάλο μέρος των προτιμήσεων των εκλογέων. Ωστόσο η
δυναμική της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκλογή κάποιου εκ των αντιπάλων του. Ο κ. Αναστασιάδης είναι για πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος του μεγαλύτερου κυπριακού κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.). Σε αυτές τις εκλογές στηρίζεται επισήμως και από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ.). «Ανεπισήμως» το 50% των ψηφοφόρων του ΔΗ.ΚΟ., σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ακολουθεί την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος. Οι μετρήσεις κοινής γνώμης που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα δείχνουν πως ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση του 50% ώστε να πετύχει εκλογή του από αύριο, χωρίς να χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας, αν και έχει μακρά κοινοβουλευτική πορεία. Ο ΔΗ.ΣΥ., του οποίου είναι πρόεδρος, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και γι' αυτό πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για τις πολιτικές που ασκούν τα αδελφά κόμματα, όπως το Χριστιανοδημοκρατικό της κ. Μέρκελ στη Γερμανία. Παράλληλα, δέχεται έντονη κριτική και για τη στάση που είχε τηρήσει το 2004 στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, τασσόμενος υπέρ της αποδοχής του.
Στ. Μαλάς: επιτυχία ο β' γύρος
Αν ο κ. Αναστασιάδης δεν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών, θα έχει απέναντί του την επόμενη Κυριακή είτε τον κ. Μαλά είτε τον κ. Λιλλήκα.
Ο Σταύρος Μαλάς είναι επίσης πρωτοεμφανιζόμενος σε προεδρικές εκλογές, ενώ, όταν είχε προσπαθήσει να επιτύχει εκλογή στη Βουλή, δεν τα είχε καταφέρει. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Χριστόφια. Λόγω της απουσίας δικού του πολιτικού παρελθόντος, κρίνεται κυρίως για την πενταετία του Δημήτρη Χριστόφια και για τις επιλογές του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), που στηρίζει την υποψηφιότητά του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα έχει μια αξιοπρεπή παρουσία (πέριξ του 25%), χωρίς όμως ιδιαίτερες πιθανότητες εκλογής. Επιτυχία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο τερματισμός του στη δεύτερη θέση με ποσοστά που δεν θα απέχουν σημαντικά από αυτά που είχε λάβει το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές του 2011.
Γ. Λιλλήκας: ελπίζει σε ανατροπή
Ο Γιώργος Λιλλήκας υπήρξε συνεργάτης του πρώην προέδρου, Γιώργου Βασιλείου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, υπουργός του Τάσσου Παπαδόπουλου και σήμερα υποστηρίζεται από το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ. Οι πολιτικές του μετακινήσεις αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης κριτικής, όπως επίσης και οι δραστηριότητες του διαφημιστικού γραφείου που διατηρεί η σύζυγός του.
Ο κ. Λιλλήκας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι κοντά στα ποσοστά του κ. Σταύρου Μαλά, κάτι που του δίνει ελπίδες για πιθανή ανατροπή προς όφελός του. Εκτός από τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, φαίνεται να στηρίζεται και από σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΔΗ.ΚΟ., έχοντας την άτυπη στήριξη και του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, υιού του Τάσσου Παπαδόπουλου και μέχρι πριν από λίγες ημέρες αντιπροέδρου του ΔΗ.ΚΟ. Ο κ. Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από το κομματικό του αξίωμα διαφωνώντας με την επιλογή υποστήριξης του κ. Νίκου Αναστασιάδη. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου